Hopp til innhold

Aktor: – Det er vesentlig å belyse hva Hussain står for

Trusselmailene Ubaydullah Hussain har sendt til to journalister ville ikke blitt tatt så alvorlig dersom de var sendt av en annen, sier aktor i rettssaken mot ham.

Ubaydullah Hussain, i bakgrunnen Carl Fredrik Fari og John Christian Elden

ANGRER: I Oslo tingrett mandag erkjente Ubaydullah Hussain at han ikke skulle sendt mailene til de to journalistene med trusselinnhold. Årsaken til at han gjorde det var at han var sint og ble påvirket av folk rundt seg. Det forklarte han selv i retten mandag. Han erklærte ikke straffskyld på noen av tiltalepunktene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Den trusseltiltalte islamisten Ubaydullah Hussain måtte i dag svare for hvorfor han hadde sendt to mailer med innhold om trusler til to journalister.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Burde ikke sendt mailene

Ubaydullah Hussain (t.v.) og Mohyeldeen Mohammad

STØTTE: Ubaydullah Hussain (t.v.) fikk støtte under siste del av første rettsdag av en annen profilert islamist, Mohyeldeen Mohammad. Mohammad ble også trukket frem i aktors utspørring av Hussain.

I begge mailene kom han med kraftige advarsler fordi journalistene, ifølge Hussain, skal ha skrevet feilaktig informasjon om personer i det muslimske miljøet.

– Det var uheldig at mailene ble sendt, jeg burde ikke sendt dem. De var ikke ment for å skremme eller true noen. Virkemidlene for å spre islam er ikke vold, men ytringsfriheten, som dere er så stolte av, men som ikke gjelder når muslimer snakker, forklarte Hussain fra vitneboksen.

Han forklarte også at han var sint på journalistene for å ha kommet med uriktig informasjon om muslimer generelt.

– I tillegg ble jeg påvirket av folk rundt meg da jeg sendte mailene, sa han i retten.

I mailen til en Aftenposten-journalist avsluttet han med å skrive «dersom noe skjer med deg, vil jeg smile hele veien til begravelsen».

I mailen til en journalist i Dagsavisen skrev han blant annet « (...) du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også!».

Les også: Hussain: – Bin Laden var en frihetskjemper

Les også: Hussain: – Erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltalepunktene

Les også: Ubaydullah Hussain: – Jeg har ikke brutt deres menneskelagde lover

Nekter straffskyld

Carl Fredrik Fari, statsadvokat

GRILLET: Statsadvokat og aktor Carl Fredrik Fari grillet Hussain om terroraksjoner, blant annet utført av Osama bin Laden.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari, brukte mye av spørsmålsstillingen på å få frem for retten at Hussain er en ekstrem islamist. Han gjorde et nummer av at Hussain har vært leder for den kontroversielle islamistiske gruppen Profetens Ummah, at han var tilhører i rettssaken mot Mulla Krekar i 2012 og at han ble assosiert med profilerte islamister som Mohyeldeen Mohammad og Arfan Bhatti.

– For å forstå alvoret i mailene er det vesentlig å belyse hvem tiltalte er. Å få vite litt om hva han står for kan være av interesse for retten når innholdet i utsagnene skal fastlegges, sier Fari til NRK og supplerer:

– Avsender av utsagnene, hvem det er og hva han står for har interesse for tolkningen av utsagnene.

Fari ønsker ikke å forklare hvofor han mener forholdene er straffbare. Hussain har erkjent å stå bak nesten alle forholdene som beskrevet i tiltalten, men nekter straffskyld.

– Det er fordi det ikke er straffbart, det er argumentasjonen. Han har uttalt seg i mailer til to journalister, direkte til dem. Selv om han brukte krasse ord så har han beklaget at han har sendt dem, men han mente ikke noe straffbart med dem. Han mente det ikke som trusler, sier forsvarer John Christian Elden til NRK.

Her kan du lese mer om Ubaydullah Hussain.

Virkemidler

John Christian Elden og Ubaydullah Hussain

– IKKE BRUTT LOVEN: Forsvarer John Christian Elden mener det ikke er lovbrudd av Hussain så lenge meningen med å sende mailer til de to journalistene ikke har vært å true dem.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Han forklarer også at budskapet Hussain kommer med er det som bør være avgjørende for retten, ikke hvem han er eller hva han representerer.

– Det er viktig hvilket budskap han mener å komme med, det er det som er avgjørende for denne saken. Det er også avgjørende om det er innenfor rammene av ytringsfrihet eller om det er straffbart, forklarer Elden.

Hussain ble også grillet om 11. september-terroren i 2001, om terroraksjonen i In Amenas i Algerie i fjor og om bombeangrepet under Boston Marathon i fjor, hvor tre personer mistet livet. Han har ytret sin støtte for alle disse handlingene på sosiale medier.

– Dette mener vi er en del av bakteppet for rettens vurderinger, sier Fari og fortsetter:

– Poenget var å prøve å få hans svar på hvilke virkemidler han finner akseptable i kampen for hans fanesaker.

Hussain forklarte i retten at han ønsker at alle skal leve under et islamsk styresett og at han ønsker å spre islam.

AKTUELT NÅ