Hussain: – Bin Laden var en frihetskjemper

OSLO TINGRETT (NRK) Islamisten Ubaydullah Hussain blir grillet i retten om hyllest av terrorister og terrorhandlinger. Han sier blant annet at Osama bin Laden var en frihetskjemper som jobbet for islam.

Ubaydullah Hussain

HYLLER BIN LADEN: Trusseltiltalte Ubaydullah Hussain mener at han kan forstå terrorhandlingen til Osama bin Laden utført mot Twin Towers i New York 11. september 2001. Totalt 2993 mennesker døde, inkludert 19 terrorister.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ubaydullah Hussain grilles om hatefulle ytringer og sin hyllest av terrorhandlinger. Statsadvokat Carl Fredrik Fari spurte Hussain om hans tanker om den avdøde terroristen Osama bin Laden.

– Jeg ser på ham som en frihetskjemper som jobber for islam.

I NRKs Nyhetssenter kan du følge rettssaken mot Ubaydullah Hussain.

Ønsker muslimer alt godt

Osama bin Laden

– JOBBET FOR ISLAM: Hussain mener at avdøde Osama bin Laden var en frihetskjemper som sloss mot land som okkuperte muslimske land i hele verden.

Foto: Ap

– Hva synes du om angrepene mot Twin Towers 11. september 2001? spurte Fari.

– Jeg har forståelse for handlingen med tanke på USAs krigføring i de muslimske landene Afghanistan og Irak, sier Hussain og forklarer videre at han er motstander av all okkupasjon av muslimske land.

Her kan du lese mer om Hussain Profetens Ummah .

11. september i fjor høst postet Hussain et bilde av en kake med bilde av bin Laden. Bildet var ment som en hyllest på årsdagen for terrorhandlingen i 2001. Hussain ble grillet om bildet.

– Er slike handlinger akseptabelt som virkemiddel?

– På generelt grunnlag kan jeg si at jeg ønsker alle som lever og dør som muslimer alt godt, svarte Hussain.

Les også: Hussain: – Erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltalepunktene

Les også: Ubaydullah Hussain tiltales for trusler

Les også: Ubaydullah Hussain tiltalt for flere trusler

Nektet å svare om Profetens Ummah

Under rettens første dag ble Hussain også grillet om sin rolle i den islamistiske gruppen Profetens Ummah. Statsadvokat Carl Fredrik Fari spurte om hvor mange medlemmer det er i gruppen. Det var tydelig at Hussain ikke ønsket å svare på dette spørsmålet.

– Jeg vet ikke. Da vi demonstrerte utenfor den amerikanske ambassaden var vi cirka 300 personer, men ikke alle var medlemmer, sa Hussain, som la til:

– Vi hadde håpet på det skulle møte 500, men da jeg forlot gruppen for noen måneder siden var vi en kjerne på rundt 50 personer, svarte Hussain.

Hussain bekreftet for første gang at han var en av grunnleggerne av gruppen Profetens Ummah, men ønsket ikke å navngi de andre grunnleggerne.

I tiltaleposten om hatefulle ytringer mot jøder ble Hussain blant annet spurt om sitt bekjentskap til den profilerte islamisten Arfan Bhatti. Han er blant annet dømt for medvirkning til skytingen mot synagogen i Oslo i 2006.

Hussain svarte nølende at de hadde kjent hverandre i tre år. Han ble også spurt om han forstod at ytringene hans kunne skape frykt blant jøder i Norge.

– Da jeg skrev den kommentaren mot jøder på Facebook var aldri meningen å skremme noen. Det var ment som sarkasme. Det sier seg selv at jeg ikke lovlig avlegger jegerprøven og skaffer meg en AK47 og poster det på Facebook, sa Hussain.

Hyllet drap i London

Hussain ble også grillet om ytringer han kom med i etterkant av terrorangrepet i In Amenas i Algerie, hvor totalt 23 personer ble drept av islamister. Fem av de drepte var nordmenn som jobbet på Statoil-anlegget.

I tillegg ble han spurt om sin hyllest av bombeangrepene under Boston Marathon i april i fjor hvor tre personer er bekreftet døde. Hussain fikk også spørsmål om sin hyllest av machetedrapet i London i mai i fjor.

På Facebook skrev han blant annet:

«Gledelige nyheter fra England. En terrorist svin fra det britiske militæret slaktet av våres modige brødre mens de ropte Allahu Akbar.

Måtte Allah SWT akseptere deres handling og intensjon, og ydmyke fiender av Islam på verst mulig måte».

Hussain ønsket ikke å svare konkret på spørsmålene fra aktor.

– Som sagt, og på generelt grunnlag, ønsker jeg alle som lever og dør som muslimer alt godt.

SISTE NYTT

Siste meldinger