Hopp til innhold

– Mange har betalt ulovlig lav lønn

Arbeidsinnvandringen de siste ti årene har gjort at lønningene i bygg- og anlegg har bremset kraftig de siste ti årene. Men det kunne vært langt verre, mener Byggenæringens Landsforening.

Jon Sandnes, adm. dir i Byggenæringens Landsforening

Uten frontfagmodellen for lønnsdannelse, allmenngjort minstelønn og høy organisasjonsgrad, ville forskjellene vært enda større, mener Jon Sandnes, adm. dir i Byggenæringens Landsforening.

Foto: Johan B. Sættem

En ny rapport fra Senter for lønnsdannelse og SSB viser at arbeidsinnvandringen har bremset lønnsveksten her i landet det siste tiåret, særlig i bygge- og anleggsnæringen.

Lønningene i bygg- og anleggsbransjen er åtte prosent lavere enn den ville vært uten innvandring, viser rapporten.

Ifølge prosjektleder Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse, som har ledet arbeidet med rapporten, tilsvarer dette 72 kroner i lavere timelønn.

– Det er urovekkende at i denne rapporten så står det at 8 prosent ble lønnet lavere enn almenngjort minstelønn i 2012. Det betyr at det er ulovlig, det er ikke lov å lønne lavere enn dette. Det forteller at vi fortsatt har en lang vei å gå, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Trude Tinnlund, LO-sekretær, utenfor inngangen til LO-huset.

- Norge ble tatt på senga av den store strømmen av arbeidsinnvandrere etter finanskrisen, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Han mener at uten frontfagsmodellen for lønnsdannelse ville forskjellene i dag vært enda større.

Rapporten tar for seg arbeidsinnvandringen til Norge fra 2004, som akselererte i kjølvannet av finanskrisen i 2008/2009.

– Minstelønn har bidratt til at forskjellene ikke er større.

BNL mener at allmenngjort minstelønn og høy organisasjonsgrad i næringen også har bidratt til at forskjellene ikke har blitt enda større.

– Bildet ville sett mye verre ut uten dette, sier Sandnes.

Han understreker at Norge har hatt god bruk for arbeidsinnvandrerne, på grunn av det høye aktivitetsnivået vi har hatt.

Frontfagsmodellen innebærer at konkurranseutsatt industri styrer lønnsutviklingen i samfunnet, og byggenæringen har holdt seg tett på frontfaget i lønnsutviklingen.

Det viser både rapporter fra BNL og NHO.

– Norge ble tatt på senga

LO-sekretær Trude Tinnlund mener Norge ble tatt på senga av den store strømmen av arbeidsinnvandrere etter finanskrisen.

LO krever at flere bransjer blir regulert, og får almegjorte tariffavtaler

– Ja, vi fikk tre handlingsplaner fra den forrige regjeringen. Det var gode planer det, men den enorme innvandringen som vi fikk etter finanskrisen har vært en utfordring i forhold til vårt tillitsbaserte system. Det har vært mer enn vi har greid å håndtere, sier Tinnlund.

LO vil ha en forenkling av allmenngjøringsordningen, slik at det blir enklere å få almenngjort tariffavtaler i utsatte bransjer.

Dette er bransjer hvor det er mye ulovlig arbeid og opphold, falske dokumenter, fiktiv fakturering og svart arbeid.

– Etter rapporten Arbeidsmarkedskriminalitet i 2014 er det ingen som lenger i tvil om hvor alvorlig dette har blitt. Vi ser det særlig i bygg og anlegg, i transport og i hotell- og restaurantnæringen, sier Tinnlund.

Hun forteller at problemene sprer seg til andre bransjer.

AKTUELT NÅ