Hopp til innhold

Faten får hyllest- og hatmeldinger: – Jeg frykter mest å ikke bli hørt

Faten Mahdi Al-Hussaini (19) er ikke i tvil om at hun skal fortsette å tale Profetens Ummah og andre ekstremister midt imot.

Faten Mahdi Al-Hussaini i demonstrasjon

Initiativtaker Faten Mahdi Al-Hussaini under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i Oslo mandag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Opp mot 5000 mennesker var samlet for å demonstrere mot terrorgruppa Den islamske stat (IS, tidligere ISIL) og de norske ekstremistene i Profetens Ummah mandag. På talerstolen stod blant andre Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og representanter for flere moskeer og trossamfunn.

Faten Mahdi Al-Hussaini fra Oslo var av initiativtagerne bak grasrotmobiliseringen, og forteller NRK om et slitsomt, men oppløftende døgn etter markeringen.

– Det har vært stressende, men jeg er glad for å stresse over noe så viktig. Det har vært så mange tilbakemeldinger at facebooken min kommer til å klikke snart, men det er fint å se at så mange støtter meg, sier 19-åringen.

SE INTERVJU MED AL-HUSSAINI I DAGSREVYEN KLOKKEN 19.00.

– Skriver at jeg er dagens Gandhi

I tillegg til forespørsler fra de fleste største mediehusene, har Faten fått en haug med tilbakemeldinger fra privatpersoner. Faten sier de fleste meldingene kommer fra« ikke-muslimer», noe hun ikke hadde ventet på forhånd.

En av meldingene som har gjort sterkest inntrykk, kom fra en person som fortalte at han tidligere hadde vært «rasist mot utlendinger».

– Så skrev han at dette hadde endret seg. En annen skrev at han hadde fått en ny helt, og at det var Faten Al-Hussaini. Noen skriver at jeg er dagens Mahatma Gandhi og Nelson Mandela. Noen har sagt at jeg er deres forbilde, fordi jeg er en kvinne som tør å stå opp for dette. Da tenker jeg "Herregud", sier Al-Hussaini, og legger til:

– Det er så mye. Jeg satt og gråt i går mens jeg leste meldingene.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Faten Mahdi Al-Hussainis tale foran Stortinget

VIDEO: Se Fatens Mahdi Al-Hussainis tale under mandagens markering utenfor Stortinget.

– Nå er det ikke noe å frykte

Samtidig forteller Al-Hussaini at hun har fått flere tilbakemeldinger som ikke har vært like hyggelige. Heldigvis er hatmeldingene i klart mindretall. En av disse kom rundt midnatt natt til tirsdag, og avsenderen skrev ifølge Al-Hussaini at han håpet 19-åringen «ble et offer for IS».

– Jeg tror det kom fra en falsk profil, for de er ikke tøffe nok til å bruke egne profiler. Jeg kommer til å ta det opp med politiet, men jeg frykter dem ikke, sier Al-Hussaini, som er klokkeklar på at hun ikke kommer til å la seg true til taushet.

Et spørsmål om hun ikke er «litt redd» for ekstremistene får Al-Hussaini til å se oppgitt på journalisten.

– Jeg blir ikke redd av dette. De er i fåtall. Det er flere tusen muslimer som er i Norge. Skal vi la rundt seksti personer få lov til å styre oss alle sammen? Og skal jeg liksom frykte dem? De er så få, og jeg bryr meg ikke.

– Min frykt var at min stemme ikke skal bli hørt av samfunnet. Nå føler jeg meg fri, nå er det ikke noe å frykte. Min stemme har blitt hørt, og jeg håper den blir hørt i framtiden også.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjoner i Oslo

Etter at enkeltpersoner opprettet en Facebook-gruppe for å vise sin motstand mot ekstremisme, vokste arrangementet raskt i omfanget. Her er Faten Mahdi Al-Hussaini med statsminister Erna Solberg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Moskeene har et stort ansvar

Faten Mahdi Al-Hussaini

Faten Mahdi Al-Hussaini forteller om et stressende, men samtidig etter oppløftende døgn etter mandagens demonstrasjon.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Det var i forkant av demonstrasjonen knyttet noe spenning til hvorvidt moskeene ville slutte seg til initiativet. Etter at det ble klart at Islamsk Råd Norge ble med som medarrangør av demoen, er Hussaini svært fornøyd med responsen.

– Det gikk kjempebra. Vi fikk med alle moskeene, fra forskjellige retninger i islam, vi fikk med biskopen og kirken, sier Al-Hussaini, som mener samtidig påpeker at flere moskeer burde henvende seg til direkte til ungdommer for å snakke om ekstremisme.

– Moskeene har et stort ansvar her. Enten så tiltrekker man ungdommer, eller så lar man dem gå fra seg. Da er det ofte ekstremister som tar over, sier Al-Hussaini.

– De (moskeene, journ.anm.) må gi kunnskap om integrering, og det norske samfunnet. Det hjelper ikke å si «hvorfor er det ingen som hører på meg», hvis man bare sitter hjemme.

– Må heve stemmen høyere for hver gang

Faten, hvis familie har bakgrunn fra Irak, forteller at engasjementet mot ekstremisme ble vekket på Hellerud videregående skole. Der havnet den selverklærte «sta» jenta stadig i diskusjoner med dem hun syntes virket mest ekstreme i sine holdninger.

– Noen av dem var også vanlige muslimer, som forsvarte ekstremister. For meg er det like farlig, for da er man på vei til å bli en ekstremist, sier Al-Hussaini.

– Jeg har blitt utsatt for dette hele tiden. Ekstremister, muslimer og ikke-muslimer har kommet for å snakke dritt til meg, men da tenker jeg bare at jeg skal snakke enda høyere, fordi jeg er en sta person.

– Vil man ikke at jeg skal gjøre noe, så gjør jeg det i alle fall, sier Al-Hussaini.

Til tross for at mandagens demonstrasjon på mange måter kan kalles en suksess, er Al Hussaini tydelig på at det er nå det virkelige arbeidet begynner.

– Nå er det mye i media rundt dette, og jeg tror det er viktig å fortsette å være i media og fortelle om sine meninger, sier Al-Hussaini.

– Det er viktig å skrive artikler, og jeg har lyst til å reise rundt til videregående skoler for å fortelle om ekstremisme. På den måten kan man kanskje klare å vekke noen ungdommer, som er på vei mot dette. Jeg tror man må heve stemmen sin høyere og høyere for hver gang, sier Al-Hussaini, før hun må løpe videre til neste intervju.

2000 personer har sagt de vil demonstrere mot IS og Profetens Ummah. Arrangørene har også fått med alle lederne for partier på Stortinget til markeringen.

Se Faten Mahdi Al-Hussaini gjøre de siste forberedelsene før mandagens demonstrasjon.

Erna Solberg talte mot ekstremisme foran Stortinget i forbindelse med en bred demonstrasjon mot IS (Den islamske stat) og Profetens Ummah.

Se Erna Solbergs tale mot ekstremisme i forbindelse med mandagens demonstrasjon.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger