Hopp til innhold

– Ikke om å gjøre å være førstemann til mølla for å fordømme

Islamsk Råd Norge har fått kritikk for å ha vært for vage i sine uttalelser om Profetens Ummah. Nå har de fått moskeene med på laget foran mandagens demonstrasjon mot ekstremisme.

Mehtab Afsar

Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge mener kritikken fra Minotenk ikke er overraskende.

Foto: Jonas Sundquist / NRK

Tidligere denne uken ble det kjent at unge, norske muslimer har tatt initativ til å demonstrere mot terror, Den islamske stat (IS) og Profetens Ummah. Inititativtagerne mener det er viktig at moskeene kom på banen, og i går ble det kjent at Islamsk Råd Norge (IRN) har kommet inn som medarrangør.

Linda Alzaghari

Linda Alzaghari i Minotenk har flere ganger den siste uken kritisert Islamsk Råd Norge for å være for uklare i sine uttalelser om ekstremisme.

Foto: NRK

Generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar, sier at deres rolle i demonstrasjonen blir å spre budskapet til moskeene, og andre miljøer, og å motivere og oppfordre folk til å delta.

– Moskeene kommer til å gå bredt ut og oppfordre folk til være med på demonstrasjonen, særlig når vi som paraplyorganisasjon står bak dette. Vi skal stå sammen og vise at vi ikke finner oss i denne typen hatytringer og oppfordring til vold, sier Afsar til NRK.

– Ikke noe nytt fra Minotenk

Afsar og IRN har tidligere denne uken fått kritikk fra blant andre Linda Alzaghari i tenketanken Minotenk. Hun sa til Dagsavisen onsdag at Afsar i beste fall har uttalt seg på en måte som framstår som tvetydig i omtalen av de ekstreme islamistene i IS.

I et intervju med TV2 fredag gjentok Alzaghari deler av kritikken, og la til at hun mener Islamsk Råd ikke har vært klare på hva de mener om Profetens Ummah.

– Hva tenker dere om kritikken fra Minotenk, om at dere har vært tvetydige i deres kritikk av IS og ekstremisme?

– Minotenk har alltid kritisert oss, så det er ikke noe nytt. Det er ikke om å gjøre å være førstemann til mølla for å vise at man mener alvor. Vi har alltid oppfordret til å at ta avstand mot vold og hatefylte ytringer, og gjør det selvfølgelig nå også, sier Afsar.

Han legger vekt på at IRN de siste årene har vært drevet et aktivt arbeid mot det ekstreme miljøet.

– Vi vil motarbeide alle krefter som bidrar til hatytringer. Samtidig er det viktig å klare å ha en dialog med mennesker i det ekstreme miljøet. Det kan bidra til en avrekruttering, noe vi ser at har fungert. Man skal ikke bare fordømme, men også ha andre tanker i hodet, for eksempel når det gjelder hvilke tiltak som kan iverksettes. Her er direkte kontakt viktig, sier Afsar.

– En veldig viktig demonstrasjon

Awais Ejaz

Awais Ejaz i ungdomsorganisasjonen til den moderate muslimske organisasjonen Minhaj-ul-Quran Norge sier «99,9999 prosent» av alle muslimer i Norge fordømmer ekstremisme og terror.

Foto: Privat / Privat

Awais Ejaz er leder for ungdomsorganisasjonen til den moderate muslimske organisasjonen Minhaj-ul-Quran Norge. Ejaz sier mandagens demonstrasjon har skapt engasjement i organisasjonen, og blir et tema for fredagsbønnen i organiasjonens moské på Galgeberg.

– Demonstrasjonen kommer til å bli nevnt. Samtidig er det viktig å påpeke at ekstremisme ofte har vært tema tidligere, og vi har vært helt klare på at vi fordømmer slike handlinger, sier Ejaz.

Han mener demonstrasjonen er viktig, særlig fordi «99,9999 prosent» av alle muslimer i Norge fordømmer ekstremisme og terror.

– Alle muslimer tar avstand fra slike holdninger, men det er også viktig å påpeke at terror ikke har noen religion. Dette er uforståelige og umenneskelige handlinger, og har ikke noe med islam å gjøre, sier Ejaz, og påpeker at også ikke-muslimer bør delta på markeringen.

– Samtidig er det ekstra viktig at muslimer deltar og fordømmer, siden denne demonstrasjonen er et resultat av handlinger begått av såkalte muslimer, sier Ejaz.

– Gode tilbakemeldinger fra moskeene

Faten Mahdi Al-Hussaini med en blomsterbukett

Faten Mahdi Al-Hussaini er en av arrangørene bak demonstrasjonen.

Foto: Johanne Engen / Privat

Faten Mahdi Al-Hussaini og de andre arrangørene bak demonstrasjonen henvendte seg tidligere denne uken til moskeene og andre trossamfunn for å støtte opp om markeringen.

Al-Hussaini sier hun er veldig fornøyd med responsen, også med tanke på at Islamsk råd har gått inn som medarrangør.

– Vi har fått positive tilbakemeldinger fra moskeene, kirken og andre humanitære organisasjoner. Samtidig venter vi på svar fra noen palestinske organisasjoner, sier Al-Hussaini, som etterlyser mer engasjement fra disse.

Så langt har over 1400 personer gitt tilbakemelding på Facebook om at de kommer. Al-Hussaini sier hun er klar over at det ikke er gitt at alle som har sagt ja i sosiale medier, faktisk kommer, men sier hun håper på et godt oppmøte.

– Vi håper selvfølgelig på over 1000 personer, men skal være fornøyde hvis det kommer 500. Det er jo mange, som for eksempel eldre, som heller ikke har Facebook, sier Al-Hussaini.

Selve demonstrasjonen begynner klokken 17.00 mandag. Demonstrantene skal gå fra Grønland, og til Eidsvolds plass, foran Stortinget. Per nå ligger det an til at blant andre Abid Raja (V), Yousef Assidiq (prosjektleder i Minotenk), Islamsk Råd Norge, Den norske kirke og Al-Hussaini selv skal holde apeller, opplyser Al-Hussaini.

Yousef Assidiq

Samfunnsdebattant Yousef Assidiq i Minotenk skal holde appell i forbindelse med mandagens demonstrasjone, der Islamsk Råd Norge er medarrangør. Samtidig har Minotenkt kritisert Islamsk Råd Norge for å være for vage i sine uttalelser om Profetens Ummah.

Foto: Nadir Alam / NRK

AKTUELT NÅ