Hopp til innhold

Jegerne mener fredning ikke er svaret på rypenedgangen

Nyheten om at rypa kan havne på rødlista over truede dyrearter, vekker stor bekymring blant landets jegere, sier Espen Farstad i Norges Jeger og fiskerforbund. Han mener at jakt ikke er årsaken.

Vinterrype, Espen Farstad (innfelt)

Rypebestanden er halvert på 10 år, og den kan snart bli regnet som en truet art. Espen Farstad i NJFF sier jegerne er innstilt på mindre kvoter.

Foto: Trond Baadstø, Statskog SF/ (CC BY-NC 2.0)/Signe Karin Hotvedt/NRK

De siste ti årene er bestanden av rype nærmest halvert, og flere frykter at rypa kan forsvinne fra norsk natur. Aftenposten meldte i morges at rypa kan bli «rødlistet» som en truet art.

Espen Farstad i NJFF sier at det alltid har vært store svingninger i rypebestanden, men at nedgangen har vært veldig stor. I 1991 ble det felt 470 000 ryper, og i bunnåret 2012 bare 112 000.

– Frykter du slutt på rypejakta?

– Nei, jeg tror ikke det er løsningen. Nedgangen er bekymringsfull, men skyldes ikke jakt alene. Her ligger større mekanismer bak, blant annet klimaendringer, sier han.

Tror ikke på fredning

Farstad peker på nedbyggingen av fjellet med økt menneskelig aktivitet, en tregrense som går oppover og gjengroing. Da blir det mindre og mindre områder igjen hvor spesialiserte dyr som rypa kan vokse opp og formere seg.

– Vi jegere er helt innforstått med at fellingskvotene kan bli strammet inn og er innstilt på måtehold. Vi er avhengig av at rypebestanden produserer et overskudd som vi kan høste av, sier han.

Etter mange års nedgang gjorde fangsten et hopp oppover i fjor, men trenden er likevel sterkt nedadgående. Totalt ble 152 000 ryper skutt i løpet av jaktåret 2013/2014. Det er en oppgang på 26 prosent fra foregående jaktår, som hadde rekordlavt utbytte.

Rypebestand

Tallene fra SSB som baserer seg på hva jegere innrapporterer, viser sterk nedgang i rypebestanden de siste 10 årene.

Foto: SSB

Farstad har ikke tro på at fredning er løsningen, og han advarer mot å se seg blind på fellingstallene.

– Hvis vi freder rypa, blir det felt null fugl til høsten. Men rypa er ikke utryddet av den grunn.

Vil akseptere strengere kvoter

Farstad mener at mindre rypekvoter vil bli akseptert av jegerne uten store problemer.

– De fleste jegere synes det er ok med en daglig «bag limit» (dagskvote). Det er allerede innført mange steder, blant annet på Statskogs grunn hvor 7 av 10 norske ryper felles.

Farstad sier det har skjedd en stor endring de siste ti årene i holdningene til jegerne.

– Den norske gjennomsnittsjegeren har gått fra å være en kjøttsanker til å bli en som jakter for opplevelsens skyld. Da er ikke antall fugler i sekken det viktigste lenger, sier han.

Norsk Institutt for naturforskning NINA har tatt til orde for at forvaltning av rype blir lagt om. Forskerne etterlyser skikkelige retningslinjer for hvordan rypebestanden i Norge skal forvaltes.

LES OGSÅ: Rypejakta er «den nye Birken»

AKTUELT NÅ