Hopp til innhold

– Bør ha samme regler som alle andre

Steinar Bleken hadde lederjobb, og fikk halvert lønnen den dagen han havnet på dagpenger. – Dersom ikke NAV er godt nok for oss, hvorfor skal det være godt nok for andre, spør stortingspolitiker Karin Andersen (SV).

Karin Andersen

Karin Andersen (SV) synes at politikerne bør ha en ordning som er mest mulig lik den alle andre har.

Foto: Stig Weston / SV

– Jeg har vært med i utallige diskusjoner om forskjellige velferdsordninger. Da hører jeg stadig vekk at ordningene ikke må være for gode, for da vil folk velge trygd, sier Andersen.

Hun har sittet på Stortinget for SV i mer enn 16 år. Åtte av dem i Arbeids- og sosialkomiteen. Andersen synes politikerne bør ha en ordning som er mest mulig lik den alle andre har.

– De som vedtar reglene bør forholde seg til de samme reglene selv, mener Andersen.

Halverte inntekten

Steinar Bleken

Steinar Bleken gikk fra en lederlønn på over 600.000 til 320.000 i dagpenger. – Det er trangt, men det går, sier han.

Foto: Privat

Steinar Bleken fra Hemsedal var daglig leder med en årslønn på over 600.000 kroner. Da bedriften gikk konkurs i november, havnet han på dagpenger. Dermed krympet lønna til under 320.000 kroner.

– Det går jo. Man må tilpasse forbruket etter hva man har. Samtidig har man jo lagt seg til en livsstil, og man har bolig og annet som gjør at det blir trangt. Det blir korte ferier, for å si det slik, sier Bleken.

Han ser ingen grunn til at politikerne skal ha noen bedre ordning enn det andre folk har.

– Det ville være godt for dem å føle på hvordan det virkelige livet foregår, og hva deres beslutninger fører til for andre, mener Bleken.

– Ikke mer utsatt enn andre

Han kjøper heller ikke argumentet om at stortingspolitikere er i en særlig utsatt rolle fordi de står på valg, og ikke kan søke jobb før etterpå.

– En konkurs kommer like brått som et valgnederlag. Alle bedrifter som går konkurs har slitt en stund, men hvilken dato det går galt vet man ikke. Politikerne vet derimot godt hvilken dato det er valg, påpeker Bleken, som selv er lokalpolitiker for Venstre.

Han har medfølelse for poltikere litt oppi årene som ikke har så lett for å få en ny jobb, men mener at den situasjonen er ikke særskilt for politikere.

– Og har du selv sagt fra deg vervet, er det i alle fall ingen grunn til å ha bedre ordning enn i andre jobber, mener Bleken.

Hallgeir Langeland

Hallgeir Langeland (SV) sier det var mye verre enn han trodde å finne en ny jobb etter 16 år på Stortinget. Likevel synes han godt at han selv og andre eks-politikere kunne gått på NAV.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– NAV er et godt system

Hallgeir Langeland (SV) får selv etterlønn, etter at han falt ut av Stortinget høsten 2013. Likevel er han enig i også rikspolitikerne burde gått på NAV, som folk flest.

– Det ville vært naturlig. Men det nye Stortinget må endre på det dersom de vil ha et annet system enn i dag. Jeg går selv mange ganger på NAV for å lete etter jobb. Det er et veldig bra system, sier Langeland.

Han har erfart at det ikke var lett å finne en ny jobb i hjembyen Stavanger, selv med 16 år på Stortinget på cv-en.

– Det var mye verre enn jeg trodde. Jeg har søkt mange jobber, men ikke fått dem. Nå leser jeg meg opp på skolestoff igjen, for å gå tilbake til skoleverket dersom jeg ikke får noe annet før august, sier Langeland, som tidligere har arbeidet som lærer og inspektør.

Nå søker han på stillinger som rådgiver og prosjektleder, men har ikke lyktes så langt.

– Hva er drømmejobben?

– Jeg hadde jo aller mest lyst til å fortsette på Stortinget, sier Langeland.

Etterlønn

Disse går fortsatt på etterlønn fra Stortinget: Per Roar Bredvold (Frp), Tor Bremer (Ap), Laila Marie Reiertsen (Frp), Ulf Erik Knudsen (Frp), Vigdis Giltun (Frp), Henning Warloe (H), Peter N. Myhre (Frp), Ingalill Olsen (Ap), Akhtar Chaudhry (SV), Mette Hanekamhaug (Frp), Halgeir H. Langeland (SV), Borghild Tenden (V), Dag Ole Teigen (Ap) og Øyvind Vaksdal (Frp). Kilde: Stortingets administrasjon

Foto: NRK/Scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger