Hopp til innhold

258 truffet av mistenkte selvmordsbilister: Jorunn ble hardt skadet

KONGSBERG (NRK): Jorunn Olafsen var passasjer i rutebussen da en varebil svingte i fronten. Hun er en av 258 mennesker som er truffet av en mistenkt selvmordsbilist de siste ti årene.

Møt de som har opplevd selvmord i trafikken på kroppen.

Møt de som har opplevd selvmord i trafikken på kroppen: Jorunn Olafsen (72) fikk fire brudd i ryggen da bussen hun satt i fikk en bil i fronten. Hun er en av mange hundre som har blitt involvert i det politiet eller vegvesenet mistenker er selvmord.

– Plutselig ser jeg at ei hvit kassevogn skjærer ut av køen i den farta. Og så sier jeg til bussjåføren, hva skjer nå? Før jeg fikk fullføre så smalt det, sier Jorunn Olafsen (72).

Hun husker skriking og full panikk i bussen. Sammen med bussjåføren, var hun hardest skadet.

– Det ble firt ned en stige gjennom takluka. Jeg fikk hjelp og kom meg ut. Og så kastet jeg opp. Etter det husker jeg ikke mer før jeg lå på Drammen sykehus.

Buss mot bil

Bussen havnet utenfor veien. Dødsfallet til sjåføren av en varebil er fjernet fra den offisielle ulykkesstatistikken fordi politiet mener det er selvmord.

Foto: Knut Brendhagen

Der ble hun behandlet i én måned, kraftig forslått og med fire brudd i ryggen. Åtte år senere sliter hun fortsatt med store smerter.

Skjer på trafikkerte veier

NRKs kartlegging av selvmord i trafikken viser at minst 13 er drept, 91 mennesker har blitt skadet og ytterligere 154 har kommet fysisk uskadet fra det politiet og vegvesenet vurderer som selvmord og mistenkte selvmord på norske veier.

Laster innhold, vennligst vent..

Over halvparten av de 78 selvmordene NRK har kartlagt og de 110 ulykkene vegvesenet mistenker er selvmord, skjer der det er mer enn 5000 biler som passerer i døgnet. Blant dem blir langt oftere andre trafikanter innblandet - faktisk i nesten 90 prosent av tilfellene.

– Det kunne så fort blitt flere involvert, og det skjedde så fort at jeg grøsser fortsatt når jeg kjører bil. Men jeg hadde aldri trodd at jeg skulle klare å gå igjen, og jeg lever greit med smertene i dag, sier Olafsen.

Elleve personer i bussen ble skadet. Jorunn tenker også mye på den unge mannen som politiet mener tok livet sitt.

– Skremmende

– Huff, jeg tenker på det veldig ofte. Det er så tragisk at livet skal ende på denne måten. Verden er ikke så enkel, ikke for de unge heller, sier hun.

Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Foto: NRK

Norges Automobilforbund (NAF) mener tallene viser at Norge må jobbe med trafikksikkerhet på alle plan.

– Det er skremmende tall. Det er tragisk at noen velger å begå selvmord på veien. Vi sjåfører kan ta alle hensyn som går an og like fullt møte uansvarlige sjåfører, rusa sjåfører, sjåfører som får illebefinnende og sjåfører som begår selvmord. Derfor er vi så opptatt av at veien må ha en standard som faktisk kan være livreddende, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Renskjære fjellvegger, kutte trær nær veien, fylle grøfter og bruke stolper med såkalt avskjæringsledd kan ha effekt, samt bred vei og midtdeler.

– Det kan være avgjørende for at en andre- eller tredjepart i en slik ulykke overlever.

AKTUELT NÅ