Hopp til innhold

Selger halal-kylling som vanlig kylling

Nordmenn bør kunne spise halalkjøtt selv om de ikke er muslimer. Det mener Nortura, som selger halalkylling som helt vanlig kylling uten spesiell merking.

Nordmenn bør kunne spise halalkjøtt selv om de ikke er muslimer. Det mener Nortura, som selger halalkylling som helt vanlig kylling uten spesiell merking.

Se video: Fabrikksjef Stig Vestveit viser hvordan kyllingene velsignes før de slaktes.

Randi Edvardsen

Randi Edvardsen i Mattilsynet sier de fører tilsyn med at regelverket blir overholdt når det gjelder hygiene og dyrevelferd.

Foto: NRK

– Når det gjelder slakting er det en ting som er viktig å få fram, det er at det er samme regelverket som gjelder uansett hva slags type slakt det er snakk om. Det er det samme regelverket når det gjelder dyrevern og det er det samme regelverket når det gjelder hygiene, sier Randi Edvardsen som er seksjonssjef i Mattilsynet.

Hun gir muslimer i Norge honnør fordi de har tilpasset seg det norske regelverket og aksepterer bedøving.

En liten bønn eneste forskjellen

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, sier det er en vanlig misforståelse at halalslakt foregår på en annen måte enn annen slakt.

Strenge norske regler fører til at den eneste forskjellen på halal og vanlig kylling er en liten muslimsk bønn. Mehtab Afsar, som er generalsekretær, Islamsk Råd Norge, sier at det er en vanlig misforståelse at halalslakt foregår på en annen måte enn annen slakt.

– Det er ikke tilfelle. Den eneste forskjellen er en liten velsignelsesbønn.

– Hvorfor godtar dere at kyllingen bedøves?

– Imamkomiteen i islamsk råd Norge har besluttet at det er i henhold til islamske lover fordi dyret skal være levende. Under bedøvelsen, så lenge det er hjerteaktivitet, betraktes den som levende og da oppfyller man det kravet, da kan man også akseptere bedøvelse, så det er ikke i strid med islam, svarer Afsar.

– Vi lurer ikke folk

Utgangspunktet er at Prior produserer kyllingpølser uten halalkjøtt, men i tilfeller der man har et overskudd av halalslakt, kan også halalkylling bli brukt i pølsene. Det forklarer Kjell S. Rakkenes, konserndirektør for merkevare i Nortura.

– Dette er det samme kjøttet, samme smaken, det slaktes på nøyaktig samme måten. Dette er ikke å lure folk, sier han.

– Men hvis du tror du kjøper ikke-halal, men får halal, så er det vel å lure folk?

– Jeg tror ikke at majoriteten av oss bryr seg så mye om det. Resten av verden slakter på denne måten, hvis du reiser til Sverige og harryhandler, kommer du hjem med halalkylling. Det er helt vanlig.

Halal er standard i Sverige og Danmark

Kjell S. Rakkenes

Kjell S. Rakkenes i Nortura synes det er rart at vi har denne diskusjonen rundt halalslakt i Norge.

Foto: NRK

Rakkenes sier de gjør det slik fordi det rett og slett er det mest praktiske.

– Vi ønsker å ivareta at vi er et integrert samfunn med befolkningsgrupper fra hele verden. Fordi slaktemetoden i Norge er helt lik og fordi smaken er helt lik.

Han sier at selv om de altså kan selge halalkjøtt som vanlig kjøtt, vil de aldri finne på å gjøre det motsatte.

– Det er fordi kristendommen beskriver ikke ett sett med regler i forhold til slakting av dyr, sier Rakkenes.

– Tror du noen kan bli støtt av det du sier nå?

– Ja, det tror jeg, men det er ingen grunn til det. Dette er slik man lever i resten av verden, reiser man til Danmark og kjøper kylling, får man halalkylling, i Sverige likeså. Så halal er standarden fordi det er en praktisk måte å tilby mat til alle grupper i samfunnet på.

Rakkenes mener det bør være uproblematisk å spise halal selv om man ikke er muslim.

– Dilemmaet vi stilles overfor er: Skal vi kaste det eller skal vi bruke det i mat, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger