100 reinsdyrskrotter henger på kjøling hos Vilteksperten i Steinkjer i Nord-Trøndelag, sertifisert for det muslimske markedet, skriver Adresseavisen.
– Dette blir et helt nytt halalprodukt som muslimer ikke har hatt tilgang på før. Jeg er blitt fortalt at dette er et veldig godt kjøtt, men jeg har aldri smakt det selv, sier generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge.
Afsar er opptatt av å avmystifisere halalslakting.
– Håper dette er et springbrett
– Egentlig skjer slaktingen på samme måte som ved annen godkjent slakting i Norge. Forskjellen er bare at det skal være en muslimsk slakter, og han skal velsigne dyret ved å lese en setning på arabisk når han avliver dyret, forklarer Afsar.
Daglig leder Harry Dyrstad hos Vilteksperten er spent på mottakelsen reinkjøttet vil få.
– Vi har arbeidet ett år med dette prøveprosjektet. Vi har en god kontakt med Islamsk Råd, og vi håper dette kan bli et springbrett inn på det norske halalmarkedet, sier Dyrstad.
Fikk napp i Dubai
Noe av det halalslaktede reinskjøttet kan havne på menyen til eksklusive restauranter i Dubai.
Dyrstad vil presentere norsk reinsdyrkjøtt på en messe i februar.
– Vi fikk napp hos noen av de store restaurantene. Men det var kun halalkjøtt som var aktuelt, forteller han.
Slakteren i Vilteksperten så seg lei på alt reinsdyrkjøttet som hopet seg opp på lageret. Sammen med flere reineiere i Elgå i Hedmark så han etter nye markeder for å selge det eksotiske kjøttet.
Nordmenn måtte ha fortært 300 gram reinsdyrkjøtt i året for at reineiere skulle fått solgt alt kjøttet sitt. Men det gjør vi ikke. Dermed begynte Dyrstad å se etter muligheter utenfor Norges grenser.