Hopp til innhold

Seismikkselskaper kritisk til åpningen av Barentshavet

Internasjonal bransjeorganisasjonen for seismikk-industrien (IAGC) mener norske myndigheter gjennom regelverket har gjort det umulig for konkurrerende selskaper å gjennomføre seismiske undersøkelser.

Oljeplattform

Seismikk er et godt verktøy for oljeindustrien i sin kartlegging av olje og gassforekomster. Det er Oljedirektoratet som har inngått en kontrakter med selskapene GEO-Services (PGS) og Dolphin geophysical. Kontraktene skal ha en verdi på 170 millioner kroner.

Foto: Stockmarket / I-415-0110 / Stockmarket

Sivilombudsmannen er kritisk til Olje- og energidepartementets åpning av Barentshavet Sør-Øst for seismikk.

Sivilombudsmannen setter blant annet spørsmålstegn ved om det er gjennomført nødvendige konsekvensutredninger og høringer.

Kritikk fra seismikk-industrien

Olje og gassområder

Tidligere har klima- og forurensningstilsynet advart mot en for rask igangsetting av petroleumsvirksomhet i Barentshavet sørøst.

Foto: Oljedirektoratet

Men det er den internasjonale bransjeorganisasjonen for seismikk-industrien (IAGC) som har tatt saken opp med Sivilombudsmannen.

Bransjeorganisasjonen representerer mer enn 150 selskaper som driver med kommersiell geofysikk – noe som også innebærer seismikk.

IAGC mener at departementet ved å framstille de seismiske undersøkelsene som et privat initiativ, har omgått de åpenhetsbetingelser og regler som de er pliktig til å følge.

Det er Statoil i spissen for 33 selskaper som i sommer har fått tillatelse til å gjøre de første kommersielle seismiske undersøkelsene av Barentshavet Sør-Øst.

IAGC mener Olje- og energidepartementet gjennom regelverk og praktisering av regelverk har gjort det umulig for konkurrerende selskaper å gjennomføre seismiske undersøkelser.

I en klage til Sivilombudsmannen heter det:

"Dette tok sikte på – og har blitt praktisert slik at den Olje og Energidepartementets-initierte gruppeinnsamlingen er blitt gitt prioritet. Dette betyr i praksis at ingen kunder vil være med på noe som konkurrerer med Olje- og Energidepartementets/NOROG-gruppeskytingen (Statoil-gruppen, journ. anm), da det vil bli stanset og de vil ikke få data klare til 23. konsesjonsrunde."

– Brudd på offentlighetsloven

Advokatselskapet BA-HR har på vegne av IAGC siden oktober i fjor prøvd og fått innsyn i saken hos Olje- og energidepartementet.

Advokatselskapet mener blant annet å ha avdekket at departementet har brutt offentlighetslovens plikt til å journalføre dokumenter, offentlighetslovens påbud om å besvare innsynskrav og forvaltningsloven plikt til å føre møtereferater.

Advokatkontoret mener offentlighetens interesser ikke er ivaretatt.

I klagebrevet til Sivilombudsmannen blir det pekt på at forholdet mellom petroleumsinteresser og andre interesser langs norskekysten er et tema av stor offentlig interesse.

Videre heter det i brevet:

«Olje- og Energidepartementet – som allmennhetens representant – har gjennomført en lukket prosess som allmennheten ikke har kunnet delta i. Dette strider mot grunnleggende åpenhetsprinsipper og regler som gjelder for norsk forvaltning».

Sivilombudsmannen stiller spørsmål til Olje- og energidepartementet om hvordan plikten til å føre møtereferat er blitt håndtert.

– Har ingen kommentar

Statoil sitt hovedkvarter på Forus

Det er Statoil i spissen for 33 selskaper som i sommer har fått tillatelse til å gjøre de første kommersielle seismiske undersøkelsene av Barentshavet Sør-Øst.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Kommunikasjonsrådgiver i Olje- og energidepartementet. Ella E. Bye Mørland, skriver i en e-post at departementet per dags ikke har noen kommentar, da saken er til behandling i departementet.

Det har heller ikke vært mulig å få en kommentar fra Statoil.

I sommer avslutta en rekke fiskefartøy fiske i sommer etter at fiskerne hevdet at seismikk skremte bort fisken.

Fiskerne var ikke orientert om de seismiske undersøkelsene. Barentshavet Sør-Øst er både et viktig fiskeriområde og et viktig oppvekstområde for yngel.

Generalsekretær i Norges Fiskarlag, Jan Skjærvø, sier han forventer at alle prosedyrer i forhold til ny seismikk blir fulgt. Seismikk i Barentshavet Sør-Øst vil bli tatt opp på neste landsstyremøte i Norges Fiskarlag.

Fiskerne i Øst-Finnmark er bekymret for at fisken skremmes bort av seismikkskyting i Barentshavet.

Fiskerne i Øst-Finnmark er bekymret for at fisken skremmes bort av seismikkskyting i Barentshavet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark