Hopp til innhold

Avsluttet seismikk ved Svalbard før tida

Oljedirektoratet har stanset den omstridte seismikkundersøkelsen ved Svalbard, en måned før tiden. Greenpeace mener politisk press var årsaken, noe direktoratet benekter.

Video Seismikk Svalbard

Det er i sommer blitt gjennomført seismikkskyting ved Svalbard.

Foto: Nyhetsspiller

Martin Norman

Martin Norman, kampanjelder Greenpeace.

Foto: Allan Klo

Oljedirektoratet rakk å gjennomføre om lag halvparten av de seismiske undersøkelsene ved Svalbard, før prosjektet ble stanset.

Direktoratet benekter å ha blitt utsatt for politisk press, men blir ikke trodd.

– Jeg er ganske sikker på at det er på grunn av politisk press. Dette her har vært helt uspiselig for både Venstre og KrF. Dermed også får denne regjeringen. Det sier kampanjeleder i Greenpeace, Martin Norman.

Grafikk seismikk
Foto: Greenpeace

Startet uten politisk godkjenning

Siden juli har seismikkskipet Artemis Atlantic samlet inn havbunnsdata i et mildt sagt omstridd område, fra Bjørnøya i sør til Svalbard i nord. Det som har provosert miljøbevegelsen mest, er at undersøkelsene startet uten politisk godkjenning.

– Det er mye rart som foregår i forbindelse med ferier. Dette er jo et veldig kontroversielt område å åpne opp for seismikkskyting, sier Norman.

Nekter for press

Men i Oljedirektoratet avviser kommunikasjonssjef Eldbjørg Vaage Melberg at politisk press har ført til stans i seismikkundersøkelsene.

– Nå avslutter vi seismikken, både for at vi var ferdig med programmet vårt, og det passet og veldig godt med at vi ikke hadde mer penger igjen, sier Melberg.

– Er dere blitt utsatt for politisk press i denne saken?

– Nei det er vi ikke. Det er ingen politikere som har vært i kontakt med oss, sier Melberg.

Glad for at det er avsluttet

Tidligere stortingsrepresentant og leder i Finnmark SV, Johnny Ingebrigtsen, sier det er prisverdig at Oljedirektoratet har avsluttet seismikkundersøkelsene ved Svalbard.

Han fester imidlertid ingen lit til forklaringen om at prosjektet ble avsluttet fordi man var gått tom for penger.

– Det har jeg ingen tro på. Men la nå det være det fikenbladet de skjuler bak hvis det er det de trenger, sier Ingebrigtsen.