Hopp til innhold

Etterlatte anker Grytøya-dommen

Staten ble frikjent for grov uaktsomhet etter flystyrten i 1972.

Twin Otter likt det som styrtet på Grytøya

Det var et Twin Otter-fly lik denne som styrtet på Grytøya.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Dommen i Grytøya-ulykka i Troms i 1972 blir anket til Høyesterett av de etterlatte.

I Hålogaland lagmannsrett ble staten frifunnet for grov uaktsomhet. 12 etterlatte hadde saksøkt staten og bedt om oppreisningserstatning.

17 mennesker omkom da en full major fløy det militære passasjerflyet i fjellveggen på Grytøya i Sør-Troms.

Staten ble frifunnet fordi retten mente at det ikke ble bevist at staten hadde vist grov uaktsomhet ved å la en militærflyger med alkoholproblemer få lov til å fortsette å fly både militære og sivile passasjerer.

I dommen får likevel staten ved forsvarsdepartementet skarp kritikk fordi man lot majoren fortsette å fly passasjerfly til tross for at man visste at han hadde et alkoholproblem.

Bilde av vrakrester fra et Twin Otter-fly som styrtet på Grytøya

Bilde av vrakrester etter flystyrten på Grytøya der 17 mennesker omkom.

Foto: SCANPIX

Advokaten til de etterlatte som har saksøkt Staten, Arne Meltvedt sier til NRK at det ikke er samsvar mellom den sterke kritikken som lagmannsretten uttrykker og frifinnelsesdommen.

I dommen fra Hålogaland lagmannsrett heter det at staten uansett ikke kan stilles til ansvar for ulykka i 1972. For å dømme staten må i det minste forsvarsministeren ha visst at flygeren hadde et alkoholproblem. Det er ikke nok om sjefen for luftforsvaret eller noen under han i systemet visste om flygerens alkoholvaner, mener lagmannsretten.

– Vi må fullføre

Det er en avgrensing av statens ansvar som advokat Arne Meltvedt ønsker å ha prøvd for Høyesterett.

Per Tore Kristensen fra Fauske mistet sin kone og to barn i ulykka. Han mener det er viktig at saka blir tatt helt opp til Høyesterett.

– Vi har startet et løp som vi må fullføre. Det er derfor viktig at vi som etterlatte får vite hva landets høyeste domstol mener og saken, sier Kristensen til NRK.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark