Staten frikjent etter flyulykke

De etterlatte etter Grytøya-ulykka vant ikke fram mot staten.

Twin Otter likt det som styrtet på Grytøya

Det var et Twin Otter-fly av denne typen som styrtet.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Hålogaland lagmannsrett har frifunnet staten for kravet om oppreisning til de etterlatte etter Grytøya-ulykka i Sør-Troms i 1972.

14 passasjerer og et mannskap på tre omkom da et militært Twin Otter-fly havarerte med en full pilot bak spakene.

Alkoholproblem

I dommen heter det at staten ikke har noe oppreisningsansvar for handlinger som sjefen for Luftforsvaret eller hans underordnede foretar seg.

Retten mener at det ikke er bevist at flygerens overordnede visste at han hadde et alkoholproblem.

Bilde av vrakrester fra et Twin Otter-fly som styrtet på Grytøya

Bilde av vrakrester fra militærflyet som styrtet.

Foto: SCANPIX

I dommen fra Hålogaland lagmannsrett får Luftforsvaret likevel kritikk for at man lot flygeren, som også var skvadronsjef, få fortsette å fly til tross for at han flere ganger møtte på jobb i bakrus.

Flere år før ulykka i 1972 anbefalte skvadronsjefens overordnede at han ble satt på bakken som flyger og overført til tjeneste på bakken.

Det er i ettertid åpenbart at flygeren umiddelbart burde ha vært tatt ut av tjeneste, i hvert fall aktiv flygertjeneste, heter det i dommen.

At det ikke ble gjort er bare klanderverdig, men ikke grovt uaktsomt, mener lagmannsretten.

Da saken var opp til behandling i Hålogaland lagmannsrett fortalte flere av skvadronsjefens underordnede at det i årevis var godt kjent at ulykkespiloten var full på jobb en rekke ganger.

Men en enstemmig lagmannsrett mente altså at bevisene som ble lagt fram ikke var sterke nok til å dømme staten til å gi de etterlatte oppreisingserstatning.

Etterlatte etter Grytøya-ulykka

Her er tre av de etterlatte som gikk til sak mot staten. Fra venstre: Ørjan Ivan Aasheim Nielsen, Aud Schlechter, Per Tore Kristensen og advokat Arne Meltvedt.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

– Vi er skuffet

Aud Schlechter er en av de 12 som hadde saksøkt staten og bedt om oppreisning. Hun mistet sin mann i ulykka.

– Vi er skuffet, men avgjørelsen er ikke uventet. Vi har før sett eksempler på at staten er uangripelig. Man kommer ingen vei. Det er som å kjempe mot et nihodet troll, sier Aud Schlechter til NRK.

Grytøya (kart)

Flyet styrtet på Gryøyta ved Harstad i Sør-Troms.