Mistet faren - vil vite hvorfor

Ørjan Nielsen fra Leknes var bare tre måneder da han mistet sin far i flyulykken ved Grytøya i Troms i 1972. Nå håper han å få svar på hvorfor ulykken skjedde.

Mistet faren i Grytøy-ulykka

TRE MÅNEDER: Ørjan Nielsen fra Leknes (innfelt) mistet sin far da Twin Otteren fra Forsvaret styrtet på Grytøya. Nå vil han vite hvorfor.

I dag ble rettsaken etter Grytøy-ulykken for snart 40 år siden avsluttet i Hålogaland Lagmannsrett, der 12 av de etterlatte krever oppreising fra Staten. Ørjan Nielsen er en av de etterlatte som har fulgt hele saken i retten.

Vil ha kunnskaper

– Dette har jeg gjort for å få kunnskaper om de faktiske forhold og høre hva vitner har å fortelle. I håp om at jeg nå skal få svar på hvorfor ulykken skejdde, sier Ørjan Nielsen til NRK.

Ørjans far, Roar Bjarne Nilsen var inne til førstegangstjeneste på Garnisonen i Sør-Varanger.

Faren på vei hjem

Han var på vei hjem på permisjon da den militære Twin Otteren endte turen i fjellet Lille Tussen på Grytøya utenfor Harstad, og alle de 17 ombord mistet livet.

For Ørjan Nielsen er det viktig å få vite. Både om hvordan holdninga til Grytøy-ulykken var på den tida, for å se om noe har endret seg holdningsmessig til i dag.

– Jeg håper at denne kunnskapen kan komme andre til gode. Også meg selv, for å kunne ta de rette beslutninger.

Mange rykter

På spørsmålet om hva slags type kunnskap Ørjan Nielsen har etterspurt svarer han at det har versert så mange rykter og at ingen har stått fram og fortalt hva som egentlig skjedde.

– Den type kunnskaper har ikke vært tilgjengelig, sier Nielsen som håper at dette bildet nå skal endre seg.

Har savnet faren

Etterlatte/pårørende etter Grytøyulykka

Fra venstre: Ørjan Nielsen (Leknes), Aud Schlechter (Målselv), Per Tore Kristensen (Fauske) og de etterlattes prosessfullmeltig, advokat Arne Meltvedt.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

Selv om Ørjan Nielsen var bare tre måneder da ulykken inntraff, forteller han at han har savnet sin far.

– Men det kan jo ikke sammenlignes med det Per Tore Kristensen fra Fauske opplevde, han mistet sin kone og to små barn i ulykken.

Ingen formening om utfallet

Ørjan Nielsen vil ikke ha noen formening om hva utfallet av saken blir. Om staten blir dømt eller frifunnet.

– Vi får se hva retten legger til grunn. Jeg har ingen formeninger, men det blir spennende å se hva utfallet blir på denne saken, sier Ørjan Nielsen til NRK.