Hopp til innhold

Opplevde-bombingen av Vadsø: – Vi var redd hele byen var borte

Alrik Methi var 12 år gammel da de russiske flyene kom til Vadsø for å bombe byen hans.

Vadsø i ruiner

Finnmark og Nord-Troms ble bombet og brent under andre verdenskrig. Slik så Vadsø ut da tyskerne trakk seg ut av byen.

Foto: Norges Hjemmefrontmuseum

– Plutselig hørte jeg et forferdelig dur. Da kom det fem bombefly fra nord, rett over hodene på oss med kurs for byen. Ikke lenge etter hørte vi bombene smalt, forteller Alrik Methi (82) fra Vadsø.

Lørdag 23. august er det nøyaktig 70 år siden Vadsø sentrum ble bombet under andre verdenskrig. I Vadsø markeres dagen med et møte på museet i byen med flere av tidsvitnene.

For Alrik Methi er augustdagen i 1944 en dag han aldri glemmer.

14 mennesker omkom

– Det gikk flere puljer med fem og fem fly. De slapp bombene over byen. Vi syntes dette var forferdelig og var redd hele byen skulle være borte. Tykk, svart røyk steg til himmelen, og jagerflyene fløy motsatt vei fra sør til nord, mye lavere enn bombeflyene.

– Jeg sprang i full fart til de andre. Vi la oss i krattet og fulgte med. Det var ikke annet å gjøre. Vi var veldig redd for hvordan det hadde gått med resten av familien. Min mor var hjemme, to av mine brødre og tre av mine søstre, sier Methi.

Det gikk bra med hele familien til Alrik Methi, men 14 mennesker omkom under bombingen av byen denne høstdagen i Vadsø.

– Vi pakket sammen så fort vi kunne og skyndte oss hjem. Vi så da at det brant mange steder, men heldigvis var innerbyen der vi bodde ikke bombet. Flyene hadde sluppet bombene litt for sent. Mange bomber lå i fjæra og i sjøen. Alle vinduene mot sør var ødelagt, sier Methi.

Varm høst berget mange

Heldigvis for vadsøværingene, og de mange andre i landsdelen som fikk sine hjem bombet og brent, var det en uvanlig varm høst.

– Det kom godt med for dem som hadde problemer med å finne seg et sted å bo, sier Methi.

Familien Methi ble ikke tvangsevakuert, i stedet flyttet de ut til hytta de hadde noen kilometer utenfor byen.

– Tyskerne her i Vadsø var relativt snill. De tente på en del av byen etter at de dro, men før de dro delte de ut mat. De som bodde i hyttene rundt omkring fra Vardø til Nesseby ble ikke hentet. Men fra Nesseby og innover var de strengere, minnes Methi.

– Fra hytta så vi hele kolonner med tyskere og russerfanger som dro etter riksveien vestover.

Måtte passe hest

På hytta bodde familien Methi til i slutten av oktober. Deretter startet gjenoppbyggingen av Vadsø.

– Det var en mild og fin høst, så det var ikke et problem – selv om det var en liten hytte og vi var mange. Vi bygde fjøs til kyrne og sauene. Vi hadde en hest også, som vi hadde overtatt fra han som drev med transport. Han hadde mistet stallen i bombingen, sier Methi.

– Alle som opplevde den dagen, glemmer det aldri. Det kan jeg med sikkerhet si.