Hopp til innhold

– Vi ungene så at tyskerne kom bærende med de døde fra hula

Oddveig Martinsen opplevde Arnøytragedien på nært hold i 1943, da foreldrene ble arrestert av nazistene og flere familiemedlemmer ble henrettet.

Oddveig Martinsen

Oddveig Martinsen som opplevde Arnøytragedien deltok på minnemarkeringa, 70 år etter.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

På dagen 70 år etter at åtte nordmenn ble henrettet av nazistene i Krokdalen i Tromsø, er Oddveig Martinsen og 40 andre med på minnemarkeringa over dem som døde i Arnøytragedien.

– Jeg var på familiebesøk på Rotvåg gård på Arnøya i Nord-Troms da tragedien inntraff, forteller Oddveig stillferdig under minnemarkeringa på Tromsdalen gravlund onsdag.

– Vi ungene ble vitne til at tyskerne kom bærende med flere døde fra Rotvåghula, blant dem min bestefar og min tante og onkel. De hadde jobbet med radiosenderen som sendte informasjon om skipstrafikken til de allierte. Derfor ble de drept av tyskerne, sier hun til NRK.

Oddveigs foreldre var blant de mange voksne som ble arrestert av tyskerne. Ungene ble sendt med et tysk krigsskip til Årviksand – ikke langt unna. Hun forteller at det var en fryktelig måte å bli skilt fra foreldrene på. Senere ble foreldrene sluppet fri og gjenforent med ungene.

Se videoreportasje fra minnemarkeringen:

Hun var vitne til tragedien i Nord-Troms i 1943.

Foto: Marita Andersen, NRK.

– Godt å være her

I den senere opprullinga av involverte ble mange sendt til fangeleiren på Krøkebærsletta i Tromsdalen der Tromstun skole i dag ligger. Av disse ble 8 dømt til døden og enda flere dømt til lange fengselsstraffer.

– I dag var det godt å være på kirkegården, sier den vevre kvinnen som nå bor på Kvaløya.

Hun er glad for at 70-årsminnet får oppmerksomhet, og for at det er reist en så fin bauta på Tromsdalen gravlund over dem som mistet livet i Arnøytragedien.

Av de henrettede var 7 fra Arnøya og én fra Tromsdalen.

De døde fra Arnøy-tragedien føres til Tromdalen gravlund i juni 1945

Unikt bilde: Her fraktes de døde fra Arnøy-tragedien føres til Tromsdalen gravlund i juni 1945.

Foto: ukjent/unknown / Ukjent fotograf/Perspektivet Museum

Flere nyheter fra Troms og Finnmark