Hopp til innhold

Meide ned reinflokk to ganger på samme sted

Nok et tungt år er snart over for reineiere i Nordland, hvor flere titalls dyr har møtt togdøden. – Dette er bare tragisk, sier reineier Torstein Appfjell, som i natt måtte avlive flere dyr etter møte med tog på Nordlandsbanen.

Torstein Appfjell

TRAGISK: Antall drepte dyr av tog blir sannsynligvis lavere enn i fjor. – Men tallene er fremdeles høye, sier Torstein Appfjell, som er leder i Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt. I natt mistet han flere dyr etter at toget meide ned en reinflokk to ganger på samme sted. Her foran et helikopter som er et mye brukt virkemiddel i næringa for å få samlet reinen etter slike ulykker.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I går skjedde det igjen: Først ved 21-tiden ved Bolna stasjon, nord for Mo i Rana. Tre reinsdyr påkjørt og drept.

Tre timer senere melder NSB at fem til syv reinsdyr har blitt påkjørt ved Mosjøen. Og til sist, ved halv-to tiden i natt, blir tre nye dyr påkjørt av sørgående nattog på akkurat samme sted.

De to siste hendelsene var det reineier Torstein Appfjell, som også er leder Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt, som måtte håndtere.

– Spesielt

– Det var mørkt da jeg var der, og vi har ikke helt oversikt. Jeg skal være forsiktig med å påstå at tallene kan stige, men totalt dreier det seg om cirka 10 dyr, sier Appfjell.

Stemmen er trøtt etter nattens aktivitet, og han har bare fått seg noen få timers søvn når NRK ringer utpå formiddagen julaften.

– Det er spesielt med to påkjørsler på akkurat samme sted. Når det blir flere påkjørsler på samme tid blir det ekstremt. Det er bare trasig, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Torstein Appfjell om reintragedie på Nordlandsbanen

TO GANGER PÅ SAMME STED: – Det er spesielt med to påkjørsler på akkurat samme sted, sier Appfjell. Bildet er fra en tilsvarende sak i 2012.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Tallene er høye

Leder for reinbeitedistriktet, Torstein Appfjell

HØYE TALL: – Sammenlignet med tidligere er det ikke et ekstrem-år, men tallene er høye, sier lederen for Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt, Torstein Appfjell.

Foto: Frank Nygård / NRK

Det har vært en utfordrende høst for reineiere på Helgeland. Vanskelige forhold i skog og mark har medført at de ikke har fått flyttet reinen bort fra jernbanelinja. Resultatet er påkjørte dyr, og tapene har steget jevnt utover høsten og vinteren. Bare i begynnelsen av desember ble 24 reinsdyr påkjørt og drept på den samme togstrekninga.

– Vi har hatt en rekke påkjørsler. Uten at jeg har tallene klar foran meg, er det snakk om en 50-60 dyr så langt i år. Sammenlignet med tidligere er det ikke et ekstrem-år, men tallene er høye.

Han mener Jernbaneverket må bli sitt ansvar bedre bevisst.

– Jernbaneverket må ta et større ansvar, uten tvil. Her er det flere faktorer som spiller inn, men når det blir sånn som det her så må de som styrer med linjene gjøre noe. Vi har selvfølgelig også et ansvar, men det er ikke så lett å holde styr på dyrene når værforholdene har vært så ekstreme som de har vært i høst og vinter.

– Hva mener du må gjøres?

– Utvide tiltaket med saktegående tog, for eksempel. Men akkurat nå må et akuttiltak gjøres for å få samlet dyrene. Nå er det jul, men jeg håper at når den største julefreden har lagt seg så kan vi få hjelp til å gå i gang med å få samlet dyrene, avslutter han.

– Kista er tom

Jan Birger Almåsbro i Jernbaneverket

TRIST: – Det er trist når slike ting skjer, men det er lett å synes masse om disse tingene og hvorvidt det gjøres nok, sier Jan Birger Almåsbro i Jernbaneverket.

Foto: Anita Borkamo / NRK

Men det kan ikke fungerende banesjef i Jernbaneverket, Jan Birger Almåsbro, love.

– Nå er kista for innværende år tom, fastslår han.

Almåsbro mener ansvarsforholdet må fordeles mellom tre parter.

– Ansvarsforholdet fordeler seg klart mellom reineierne på den ene siden og Jernbaneverket og førerne av togene på den andre. Det er trist når slike ting skjer, men det er lett å synes masse om disse tingene og hvorvidt det gjøres nok, sier han.

Almåsbro forteller at Jernbaneverket har iverksatt en rekke tiltak for å redusere påkjørslene.

– Vi holder på med å sette opp gjerder. Dette er et kostbart og tidkrevende tiltak. Vi bidrar også økonomisk med helikopter for å få flyttet reinen bort fra jernbaneområdet. Totalt i år har vi bidratt med rundt en halv million kroner til akutte tiltak, fortsetter han.

– Urealistisk med saktegående tog

Almåsbro trekker også fram tiltaket med saktegående tog, men mener det er urealistisk å innføre dette tiltaket over en lengre strekning.

– Da vil jo ikke togene komme seg fram. Vi har en god dialog med reineierne, og jeg føler at vi sammen gjør det vi det vi kan for å holde dyrene unna linja.

– Men utviklingen har vært negativ den siste tiden?

– Utfordringen i år har vært at uværet senhøstes og vinter har medført at flyttinga av reinen ikke har gått som planlagt. Dette er et sammensatt bilde. Men sammenligner vi med 2012 vil vi nok tallmessig havne under fjoråret, avslutter han.

4000 rein blir togdrept de siste ti år
Jager reinsdyr med helikopter
Reindrifts-samene sør i fylket mener at ALLE trekkstedene bør gjerdes inn for å unngå dyrepåkjørsler. 
Flere kilometer med viltgjerder er satt opp. Men når bare NOEN steder tas, risikerer man større rein-tap ANDRE plasser.