Hopp til innhold

Lofottorsk reiser 250 mil på norske veier før den når butikkene i nord

Fersk fisk fra Nord-Norge og Vestlandet blir sendt til Oslo for pakking, før den blir fraktet tilbake igjen for salg i ferskdisk. – Unaturlig, og et ran av distriktene, mener lokal matprodusent og politiker.

Fersk fisk fra Lofoten blir sendt 120 mil til Oslo for pakking, før den blir fraktet 120 mil tilbake til Lofoten igjen for salg i ferskdisk.

Astrid Olsen, SV

– Det er et resultat av politiske virkemidler, og hvordan man bruker dem, mener lokalpolitiker Astrid Olsen (SV).

Foto: Håkon Jacobsen

Det er ikke bare spansk «eksosskinke» som har vært på langtur før den når forbrukerne. Fersk fisk som fanges i Nord-Norge og Vestlandet kysten sendes til Oslo hvor den produseres og pakkes. Deretter sendes fisken tilbake til Nord-Norge i skålpakker og havner i butikkene som fersk fisk.

– Det er et ran av distriktene, og det er ikke naturlig. Det er et resultat av politiske virkemidler, og hvordan man bruker dem, mener lokalpolitiker Astrid Olsen (SV).

Hun driver Kjerringøy gård like utenfor byen, og har lang erfaring med lokalprodusert mat. Hun mener den lange fisketransporten er galskap.

– Fisken i Lofoten og på Møre burde vært bearbeidet der, skapt lokale arbeidsplasser og så blitt fraktet til markedet, mener hun.

– Ikke økonomisk lønnsomt

Det er på Fiskehallen i Oslo at fisken blir bearbeidet før den skal tilbake til kysten. Her forteller salgssjef Tor Refsem at det ikke er økonomi i å produsere fisken i Nord-Norge.

– Per dags dato er Oslo det området i Norge hvor det omsettes mest, og tilgangen på fersk fisk er størst. Da er det naturlig å ha anleggene her nede, mener han.

Refsen forteller at det rett og slett ikke er nok kunder i Nord-Norge til å lage fisken i landsdelen.

– Skålpakket fisk er en industriell produksjon for å gi de små butikkene i distriktene tilgang på fersk fisk. Per dags dato er ikke volumene på skålpakket fisk store nok til å ha lokale anlegg.

(artikkelen fortsetter under)

Pallen som skal til Bodø lastes opp

Her fra Fiskehallen i Oslo. Pallen som skal til Bodø lastes opp

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Fiskeriministeren: – Kan ikke dirigere alt

Også fiskeriminister Elisabeth Aspaker ønsker lokal produksjon, men hun har ingen planer for hvordan det skal gjøres.

– Jeg tror vi er forbi den tiden hvor Staten kan dirigere hvor disse næringsaktørene skal etablere sin virksomheter. Men vi vet jo at jo ferskere fisken er i produksjonen, jo flottere og bedre produkt får du ut i andre enden, sier Aspaker.

– Holder høy kvalitet

Selv om fisken har vært ute på langtur, så lover produsenten at kvaliteten på fisken skal være bra.

– Kvaliteten på råvaren som vi pakker er faktisk veldig bra når vi får den inn, og den er også veldig bra når vi får den ut. Alt i alt er det ikke dette så kritisk, sier driftssjef Roger Løngård hos Domstein sjømat i Bodø.

Han forteller at skålfisken er veldig populær.

– Vi ser at forbrukerne ønsker dette produktet. Det synes vi er positivt. Samtidig ser vi utfordringen med å kunne produsere mer lokale råvarer rett i butikk. Dette jobber vi med, og jeg tror vi skal få det til ganske snart, sier han til NRK.no.

Han er ikke med på at denne fisken kan kalles eksosfisk selv om den har reist 250 mil på norske veier.

– Dette er god nordnorsk fisk, sier Løngård.

Fisken reiser 250 før den havner i butikkhyllene

TUR/RETUR: Torsken reiser 250 mil før den havner i butikkhyllene tilbake i Nord-Norge.

Foto: NRK