Hopp til innhold

Torskesperm skal bli ny supermat

Nofima og Nord-Senja Fisk vil utnytte «superstoffene» i torskens sperm. Det kan gi helsegevinst i kampen mot livsstilssykdommer.

Torskesperm

Torskespermen har i årevis blitt sortert på samlebåndet. Det meste har gått til dyrefôr. Nå kan den få flere bruksområder.

Foto: Kari Anne Skoglund / NRK

Mens skreiens lever og rogn betraktes som delikatesser, benyttes torskespermen i dag først og fremst til dyrefôr.

På forskningsinstituttet Nofima sin lab i Tromsø tester de nå om næringsstoffer i torskens sæd kan ha positive effekter relatert til livsstilssykdommer.

– Det vi skal teste ut, er hvilken effekt den kan ha i forhold til kolesterol, diabetes og blodtrykksregulering, sier forsker Birthe Vang.

Torskemelken blir sortert på Senja og sendt til Tromsø for å havne under forskernes lupe.

Torskemelken blir sortert på Senja og sendt til Tromsø for å havne under forskernes lupe.

Hun er blant forskerne som ser på om produktet, som er best kjent som torskemelke, kan brukes som oljer, proteinpulver og vitaminer for oss mennesker.

– Vi lager et proteinpulver. Vi håper det skal kunne brukes enten alene, som en ingrediens eller berikningsprodukt som andre proteinpulver.

Prosjektet hadde oppstart tidligere i år.

torskemelke

Slik ser ren torskemelken ut før den prosesseres, tørkes og males til proteinpulver ut.

Foto: Nofima

Kopierer kroppens metode

Sammen med NTNU, trønderselskapet Nuas Technology og fiskebruket Nord-Senja Fisk AS utvikler Nofima en metode for å kunne utnytte «superstoffene» til hann-torsken. Stoffene i torskemelken det er snakk om er proteiner, fett og DNA.

Sistnevnte har betydning for at torskemelke kan brukes til matlaging.

Metoden de bruker på labben kalles enzymatisk proteinhydrolyse.

– Det er egentlig den samme prosessen som skjer inne i magen til mennesker. Nå vi spiser mat, har vi enzymer som klipper opp proteiner og andre næringsstoffer i mindre biter. Det for at kroppen skal kunne ta de opp.

Birthe Vang, Forsker ved Nofima.

Forsker ved Nofima i Tromsø, Birthe Vang.

Foto: Erik Waagbø / NRK

De gjør det samme med torskemelken. De tilsetter vann og litt enzymer, klipper opp torskemelken og gjør den vannløselig i en væskefase.

– Så kan vi ta væskefasen og tørke den. Da får vi proteinpulveret.

Hun sier at torskemelken inneholder råstoff som er svært næringsrikt.

Proteinpulver av tørket torskemelk

Slik vil proteinpulveret av tørket torskemelk sannsynligvis se ut. De har ikke kommet så langt i prosessen at proteinpulveret har blitt testet til mat.

Foto: Erik Waagbø / NRK

Har gått til dyrefôr

Selve torskespermen henter de fra havets festbord. For tida er det full rulle med skreileveranser fra fiskerne.

På samlebåndet sorteres rundt 70–80 tonn torskemelk hos Nord-Senja Fisk.

Det meste havner langt fra folks matfat.

– I noen tilfeller går den sammen med fiskeslo. Det går til dyrefôr, sier daglig leder Egil Johansen.

Torskesperm

Daglig leder på Nord-Senja Fisk AS, Egil Johansen.

Foto: Kari Anne Skoglund / NRK

Fiskemottaket i Botnhamn er en av bidragsyterne for det toårige forskningsprosjektet.

Johansen synes det er spennende å være med på en prosess som kan ende med at også nordmenn spiser torskemelke.

– Jeg har vært fiskekjøper i over 30 år, og kjenner godt til torskemelke. Nå skal de nappe ut noen «superstoffer», som virkelig kan bli spennende å se resultatet av, sier han.

Torskesperm

Torskens sperm blir i likhet med lever og rogn sortert på samlebåndet.

Foto: Kari Anne Skoglund / NRK

Mat i Kina

På Nord-Senja er de ikke helt ukjente med torskemelke som mat. For de pakker, fryser og sender årlig noen tonn til Kina.

– På samme måte som vi er vant til å spise mølja, lever og rogn, er de vante til å spise det. Vi har bare ikke tradisjon for å spise torskemelken, sier Johansen.

Torskesperm

Mens vi anser skreimølje med lever og rogn som en delikatesse, har vi ikke tradisjon til å spise torskemelken. Men det gjør kinesere, forteller Johansen.

Foto: Kari Anne Skoglund / NRK

Forsker Vang bekrefter at torskespermen blant annet brukes til sushi på det asiatiske markedet.

Hun forklarer at torskemelke har en umami-smak.

– Det ser litt annerledes ut enn vi kanskje er vante med. Men vi som har jobbet med det på labben er ikke avskrekket. Vi spiser jo rogn, som er motstykket fra ho-torsken.

Ville du spist torskemelke?

Ja, prøver gjerne som sushi som i Asia 🍣 29%

Tja, men kanskje helst som prosessert råstoff 🥘 24%

Ja, hva med å supplere mølja med torskemelke? 🐟 17%

Nei, ellers takk 😖 29%

Avstemningen er lukket. 2199 stemmer totalt

  • I fjor ble skreien sendt til Japan. Men sjømatanalytiker trodde det kunne bli vanskelig å gjøre skreien til den nye laksen.

Fisker Herbjørn Fyhn fra Meløy i Nordland er en av de som leverer skrei på kaia i Botnhamn.

Han synes det er positivt at det forskes på nye bruksmuligheter for torsken.

– Det er bra å utnytte alt som finnes.

Han har ingenting imot om det også gjør at han får mer valuta for fisken.

– Det kan det jo bli, om det blir lukrativt.

Torskesperm

Fisker Herbjørn Fyhn fra Meløy i Nordland.

Foto: Kari Anne Skoglund / NRK

Ny fabrikk med flere muligheter

Nuas Technology utvikler et flyttbart hydrolyseanlegg, som de skal bruke til testproduksjon for å lage blant annet proteinpulver av torskemelk.

Den skal settes opp i Botnhamn om ett års tid.

– Vi håper vi kan hente ut disse superstoffene. For oss er det kjempespennende, sier Johansen.

Torskesperm

Fiskebåten «Isbjørn» Botnhamn for å levere dagens skreifangst.

Foto: Kari Anne Skoglund / NRK

Til neste år skal den settes opp ved fiskebruket.

– Vi håper hydrolyseanlegget også skal representere helårlig virksomhet. Det ikke bare på fiskemelke, men på forskjellig biprodukter og restråstoff, sier Johansen.

Torskemelke brukes for det meste til dyrefôr. Men det inneholder næringsstoffer forskere tror kan gi helsegevinst for mennesker.

Torskemelke brukes for det meste til dyrefôr. Men det inneholder næringsstoffer forskere tror kan gi helsegevinst for mennesker.