Hopp til innhold

Fisken kan være fryst tre ganger

Frossenfisken du kjøper i butikken kan være fryst tre ganger – men det trenger ikke produsentene fortelle deg.

Frossenfisk

Fisk blir ikke merket med hvor ofte den er tint og fryst.

Foto: Jan Rune Måsø / NRK

Hvor mange ganger fisken er fryst blir nemlig ikke merket på fiskepakkene du handler i butikken. Og det er ingen som pålegger fiskeprodusentene å fortelle om det – foreløpig.

Gunstein Instefjord, Fagdirektør mat og handel

Gunstein Instefjord, Fagdirektør mat og handel

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

– Man kan ikke lese seg til på en fiskepakke om den har vær tint og frossent flere ganger. Det bør man kunne gjøre, sier Gunstein Instefjord som er fagdirektør i Forbrukerrådet til NRK.

Fisk jorda rundt

Et utvalg av frossenfisk NRK Forbrukerinspektørene har undersøkt har vært dobbeltfrosset og til og med trippelfrosset uten at du som forbruker får vite om det.

Fisk som for eksempel er fanget i Atlanterhavet eller Stillehavet, kan være sendt til Kina for filetering og deretter komme til Norge for sluttproduksjon og pakking.

En slik prosess verden rundt kan føre til at en vare blir tint og frosset flere ganger.

– Umulig å vite

– I dag er det omtrent umulig for en forbruker å vite om fisken har vært på en lang reise, for eksempel i Kina for filetering. Merkingen er ikke god nok, sier Gunstein Instefjord som er fagdirektør i Forbrukerrådet.

Et eksempel er fiskeprodusenten Dybvik utenfor Ålesund som har fisk som blir markedsført som Bacalao fra Ålesund.

I enkelte av pakkene fra fiskeprodusenten er det fisk fra Stillehavet som er filetert i Kina. Deretter er den saltet og tørket i Ålesund. Da kan produktet være dobbeltfrosset og til og med trippelfrosset.

Dybvik Gryteklar klippfisk uten skinn og bein.

Dybvik Gryteklar klippfisk uten skinn og ben består av Alaskatorsk fra Stillehavet.

Foto: Jan Rune Måsø / NRK

– Vi har ikke tenkt på dette som en problemstilling tidligere. Det forringer ikke kvaliteten slik vi ser på det, sier Jakob Dybvik til NRK FBI.

– Vi kontrollerer fisken og får et inntrykk av kvaliteten om den er velegnet for vår produksjon. Vi har leverandører som vet hva slags fisk vi ønsker, sier Dybvik.

Han viser også til at klippfisk er et spesielt bearbeidet produkt som er saltet og tørket, og at derfor ikke kan sammenlignes med for eksempel fersk fisk.

Retter merkefeil

På pakkene til Dybvik med fisk fra Stillehavet har det hittil ikke vært merket at fisken er fra Stillehavet, bare et fangstområde nummer 61/67.I tillegg har det også bare stått oppført torsk og det latinske navnet Gadus Macrosephalus på pakkene.

Men nå endrer Dybvik merkingen og skriver alaskatorsk fanget i Stillehavet, etter at Mattilsynet har påpekt merkefeil.

– Mattilsynet har tidligere vært på besøk og da påpekte de det ikke. Men nå når de påpeker dette, merker vi det korrekt. Vi har trodd vi har merket det korrekt, sier Jakob Dybvik til NRK FBI.

Ifølge Mattilsynet er det ikke uvanlig at fisk blir tint og fryst flere ganger.

– Det er veldig vanlig med dobbeltfrysing for bearbeiding. Også kan klippfisk være trippelfryst. Vi ser ikke noe problematisk med slik frysing av fisk fordi det er vanlig praksis i industrien, Sylvi Anita Olsen seniorrådgiver i Mattilsynet seksjon fisk og sjømat.

Nye EU-regler

Snart kommer det derimot en ny EU-regel som sier at produsenten må oppgi en frysedato for fisk, selv om den ikke skal si noe om hvor mange ganger fisken har vært frosset.

– Regelen sier at det må merkes en dato for første frysing av fisk som er tint og frosset, sier fagdirektør i Forbrukerrådet Gunstein Instefjord.

– Vi håper vi får en ny debatt om merking, opprinnelse, produsent og produksjonssted igjen, sier Instefjord.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)