Foto Jørn Norstrøm
Stadig mer fisk fra Barentshavet reiser innom Kina på vei til europeiske middagsbord. Ifølge Eksportutvalget for fisk har over halvparten av den frosne torsken vi kjøper i butikkene vært på langreise tur-retur Kina. Bare det siste året er importen av torsk fra Kina til Norge blitt tredoblet.
- Det er helt uforståelig at vi er nødt til å drive på denne måten. Det er egentlig latterlig at vi ikke kan gjøre dette på hjemmebane, mener Arild Hermstad som er daglig leder i Framtiden i våre hender.

Arild Hermstad er daglig leder i Framtiden i våre hender.
– Findus og andre produsenter ønsker å tjene mest mulig, og det har de funnet ut at de gjør ved å sende fisken fram og tilbake til Kina.
– Men da regner de ikke med miljøkostnadene i den prisen. De sender miljøregninga til dem som kommer etter oss, sier Hermstad.
Forum for utvikling og miljø legger i høst fram rapporten «Bærekraftig transport av mat?». Der har de blant annet regnet på hvor mye mer den langreiste fisken slipper ut av miljøgifter på sin reise halve kloden rundt.
Miljøgiftene
Utgangspunktet for regnestykket er fisk fra havna i Tromsø som skal ende opp på et middagsbord i Oslo. Hva er forskjellen i utslipp for fisken som reiser fra Tromsø via Shanghai til Oslo og den som reiser direkte mellom Tromsø og Oslo?
Miljøregnestykket viser at forskjellene er betydelige:
7 ganger så store utslipp av CO₂(karbondioksid)
20 ganger så store utslipp av NOx (nitrogenoksider)
186 ganger så store utslipp av SO₂(svoveldioksid)

Denne koden viser at fisken har vært innom en kinesisk fabrikk før den ble returnert til Norge.
For dem som vil tenke miljøvennlig er det nesten umulig å vite hva som er kortreist torsk og hva som er langreist.
Det finnes ingen krav om at fiskeprodukter skal merkes med reiseveien den har hatt.
FBI har imidlertid fått vite at det på Findus sin 400 grams torskeblokk er trykket en intern kode (CN3700/02372) som viser at produktet har vært innom en kinesisk fabrikk.
En sjekk i 14 butikker i Tromsø og Oslo viste at 98 prosent av torskeblokkene fra Findus var merket med denne CN-koden.
Vil ha ny merkeordning
Informasjonsdirektør i Coop Norge Vidar Ullenrød innser at det med dagens merking er umulig for forbrukeren å velge mellom kortreist og langreist frossenfisk. Han er åpen for å få til en ny merkeordning.

Vidar Ullenrød er informasjonsdirektør i Coop Norge.
– Det gjelder å finne fram til en enkel ordning som ikke fordyrer unødvendig, og som er forståelig for folk flest.
– For det er veldig mye man kunne tenke seg å merke en fiskepakke med: Hvor den er fanget, hva slags fangstredskap som er brukt og altså hvor den har reist.
– Vi synes det ville vært flott om bransjen og myndighetene finner fram til en merkeordning som er anvendbar, sier Ullenrød.
Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender vil i tillegg ha en tydelig merking av CO₂.
- Utslippene av karbondioksid burde kunne avleses på fiskepakkene. Altså hvor mye CO₂som er sluppet ut som følge av produksjonen. Da vil folk kunne sammenligne og kjøpe varene med lavest utslipp, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.
Findus ville ikke stille til TV-intervju hos Forbrukerinspektørene om dette temaet.

Stadig mer av fisken fra Barentshavet sendes til Shanghai før den returneres til Europa.