Hopp til innhold

– Dette er ingen lofotskrei

Vesterålingene setter fiskebein i halsen når fisken deres kalles lofotskrei eller fisket Lofotfisket. – Begrav stridsøksa, råder seksjonssjef i Fiskeridirektoratet.

Maria Endresen , sier det er vesteålstorsk

EKTE VESTERÅLSSKREI: – Dette er ingen lofottorsk. Det er en ekte vesterålsskrei, sier Maria Endresen, som selger fisk hos Gunnar Klo. Her viser hun fram en fersk skrei–tatt utenfor Vesterålen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Hjalmar Martinussen

–Det skreifisket som foregår utenfor Vesterålen nå, har ingenting med Lofoten å gjøre, mener redaktør Hjalmar Martinussen i Øksnesavisa.

Foto: Billy jacobsen 2009 / NRK

Skreifisket pågår for fullt Vesterålen for tida, men er dette en del av Lofotfisket?

– Nei, tordner redaktør Hjalmar Martinussen i Øksnesavisa, som kommer ut på Myre i Øksnes–Norges største torskekommune.

Og han har bred støtte i Vesterålen, hvor lokalavisene er fulle av skjellsord både mot media og andre som våger å ta ordet Lofoten i sin munn når skreifisket utenfor Vesterålen og Senja omtales.

– Dette er vesterålskrei. Det er vi som drar mest torsk nå om dagen, sier skreifisker Kenneth Berge på båten «Steinholmbuen» til NRK.no.

Han får støtte av Maria Endresen, som selger fisk hos Gunnar Klo på Myre.

– Dette er ingen lofottorsk. Det er en ekte vesterålsskrei, sier hun og viser fram et fersk prakteksemplar.

– Merkevarejuks

Lokalavisredaktøren har flere ganger svingt sløyekniven både mot fiskerinæringen, restauranter på Aker Brygge som reklamerer med «lofotskrei» og media–som også har snakket og skrevet mye om Lofotfisket de siste ukene.

– I tidligere tider hadde Lofoten hevd på navnet skrei, noe som er helt latterlig å tenke på i dag. Ordet skrei, som betyr å vandre, har lite og nesten ingenting med Lofoten å gjøre. Det er merkevarejuks å kalle skrei fra Vesterålen for lofotskrei, sier Hjalmar Martinussen.

(artikkelen fortsetter under)

Vestvågøy, Ballstad. 1910.

KRAFTIGE RUGGER: Lofotfisket er verdens største torskefiske, og har gjort Norge til en av verdens rikeste fiskerinasjoner. Her noen barske karer i Ballstad under Lofotfisket i 1910.

Foto: Anders Beer Wilse

At Vesteråls-skreien er blitt «overkjørt» av Lofottorsken gjennom alle tider, er noe fiskekjøpere, Eksportrådet for fisk og Norges Råfisklag bør gjøre noe med, mener han.

– Det er vi som har det beste produktet. Det handler om kvalitet. Det sier seg selv at skrei som står utenfor Vesterålen i januar-februar holder mye høyere kvalitet enn når den gyter utenfor Lofoten i mars, sier Martinussen.

Så langt i sesongen har det blitt levert 5000 tonn skrei i Vesterålskommunen Øksnes, mens Andøya ligger på 3000 tonn.

– På Røst, som ligger ytterst i Lofoten er det bare levert 185 tonn, sier redaktøren.

– Slutt å krangle

Ragnar Sandbæk - seksjonssjef i planseksjonen i kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet

Ragnar Sandbæk er seksjonssjef i planseksjonen i kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet

Seksjonssjef Ragnar Sandbæk i Fiskeridirektoratet rister litt oppgitt på hodet over krangelen som foregår mellom de to naboregionene Lofoten og Vesterålen.

– Debatten minner om krangelen mellom Toscana og Umbria om hvilken region som har mest å tilby turistene. Lofoten er Toscana, mens Vesterålen er Umbria. For meg spiller det ingen rolle om skreimølja mi kommer fra Lofoten og Vesterålen, sier han til NRK.no.

Seksjonssjefen gir imidlertid redaktøren rett i at fisket i starten av sesongen pågår utenfor Vesterålen og Senja

– Skreien vandrer sørover fra Barentshavet til Lofoten for å gyte. Mye av denne skreien blir fanget utenfor Vesterålen i januar og februar. Men det er fortsatt slik at mesteparten av det samlede vinterfiske foregår utenfor Lofoten. Statistisk sett gyter mellom 40 og 50 prosent av skreien i Lofoten-området. Vi har statistikk på at skrei har gytt sør for Haugesund, sier Sandbæk.

Ifølge seksjonssjefen er det oseanografi og biologi som avgjør hvor skreien gyter.

–Skreien er ute etter er et barselskammer med et temperatursjikt på mellom fire og seks grader. Hvis høsten har vært regnfull og mild, vil dette laget ligge høyt oppe i sjøen. Da kommer skreien til innsiden av Lofoten. Dersom dette overgangslaget ligger lenger ned i sjøen vil konsentrasjonen av dette fisket være på yttersiden av Lofoten og delvis oppover mot Vesterålen. Når vi kommer ut i mars er det ikke tvil om hvor konsentrasjonen av dette fisket er, sier Sandbæk.

– Kan ødelegge for Lofoten

Skrei Harrods

NYE MARKEDER: Norsk sjømat finner stadig veien til nye markeder i utlandet. Her fra skreiens debut på varemagasinet Harrods i London i forrige uke. Kokken på bildet er Simon Hulstone som, i likhet med skreien, kom rett til Harrods fra Myre.

Foto: Norsk sjømatråd

Lofotskreien har gjennom århundrer bygd seg opp som egennavn og merkevare, både nasjonalt og internasjonalt. Seksjonssjef Ragnar Sandbæk i Fiskeridirektoratet ser ikke bort fra at ved å gjøre vesterålstorsken til en merkevare, kan ødelegge lofotskreiens betydning.

Derfor mener han det fortsatt bør være greit å fortsatt kalle fisket lofotfisket og lofottorsk.

– Jeg vil oppfordre debattanter både i Vesterålen, på Senja og i Lofoten om å besinne seg. Det skal mye til for å ta knekken på lofottorskens status på verdensmarkedet. Man bør heller prøve å se helheten, fra vandring, gyting og det ferdige produktet som skal ut på markedet, sier Ragnar Sandbæk.

Men vesterålingene har ikke tenkt å følge rådet fra direktoratet.

– Det finnes dokumentasjon på at vesterålsfisket har eksistert i 125 år. Vi er i ferd med å bygge opp en merkevare i Vesterålen. Dette er svært viktig for oss, sier redaktør Hjalmar Martinussen i Øksnesavisa.

Hva mener du? Lofottorsk eller vesterålstorsk?