Skreimølje gir vitaminkick

Ett måltid av den tradisjonsrike nordnorske skreimølja gir deg 12 døgndoser D-vitamin.

Skreimølje

SKREI REDNINGEN: D-vitaminet er viktig for oss alle. Men ikke minst for befolkningen i Nord-Norge, der sola er borte store deler av vinteren.

Foto: Vibeke Ceron

Skreien har kommet. Med den får vi en super kilde til D-vitamin servert på et fat, skriver Forskning.no.

Skreimølje, som består av skrei, lever og rogn, er i ferd med å bli trendmat i Norge, ifølge kokkene. Og det er bra. Bare noen få måltider gir nemlig et solid bidrag til D-vitaminer. De lagres i kroppen gjennom hele i vinterhalvåret.

12 døgndoser

– 12 døgndoser D-vitamin er hva ett eneste måltid av denne nordnorske tradisjonskosten gir deg, forteller Magritt Brustad, som er instituttleder ved Institutt samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø, og har doktorgrad på tradisjonelt nordnorsk fiskekonsums betydning for D-vitaminstatus.

På denne årstiden vandrer millioner av skrei fra oppvekstområdene i Barentshavet og til kysten utenfor Nordland og Troms for å gyte. Brustad har vært interessert å studere hva tradisjonskosten skreimølja betyr for D-vitaminstatus i nord. Hun målte D-vitaminnivået til fiskespiserne deres før og etter de har fått seg et måltid med skreimølje.

– Oppsiktsvekkende

Skrei Andenes Fiskemottak

Årets skreisesong er allerede godt i gang.

Foto: Andenes Fiskemottak

Resultatene var oppsiktsvekkende.

– De som hadde et lavt D-vitaminnivå fikk en målbar økning etter kun å ha spist ett måltid med skrei, lever og rogn, forteller hun til Forskning.no.

Da forskerne studerte D-vitaminnivået til befolkningen i Andenes i Vesterålen, oppdaget de at de faktisk hadde et like høyt D-vitaminnivå på vinteren som de hadde om sommeren, forteller Brustad.

Mølja betyr mye for helsa i nord, og kompenserer i stor grad for den manglende sola, slår forskerne fast.

Slik lager du god mat av skreien:

Skreimølje

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.