Skreien har kommet. Med den får vi en super kilde til D-vitamin servert på et fat, skriver Forskning.no.
Skreimølje, som består av skrei, lever og rogn, er i ferd med å bli trendmat i Norge, ifølge kokkene. Og det er bra. Bare noen få måltider gir nemlig et solid bidrag til D-vitaminer. De lagres i kroppen gjennom hele i vinterhalvåret.
12 døgndoser
– 12 døgndoser D-vitamin er hva ett eneste måltid av denne nordnorske tradisjonskosten gir deg, forteller Magritt Brustad, som er instituttleder ved Institutt samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø, og har doktorgrad på tradisjonelt nordnorsk fiskekonsums betydning for D-vitaminstatus.
- Les også:
På denne årstiden vandrer millioner av skrei fra oppvekstområdene i Barentshavet og til kysten utenfor Nordland og Troms for å gyte. Brustad har vært interessert å studere hva tradisjonskosten skreimølja betyr for D-vitaminstatus i nord. Hun målte D-vitaminnivået til fiskespiserne deres før og etter de har fått seg et måltid med skreimølje.
– Oppsiktsvekkende
Årets skreisesong er allerede godt i gang.
Foto: Andenes FiskemottakResultatene var oppsiktsvekkende.
– De som hadde et lavt D-vitaminnivå fikk en målbar økning etter kun å ha spist ett måltid med skrei, lever og rogn, forteller hun til Forskning.no.
Da forskerne studerte D-vitaminnivået til befolkningen i Andenes i Vesterålen, oppdaget de at de faktisk hadde et like høyt D-vitaminnivå på vinteren som de hadde om sommeren, forteller Brustad.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
Mølja betyr mye for helsa i nord, og kompenserer i stor grad for den manglende sola, slår forskerne fast.
Slik lager du god mat av skreien:
- Skreimølje
- Skinnstekt skreirygg med selleri- og potetstappe og baconsmør
- Skrei med eggesmør
- Skrei med gravlaks og løksaus
- Pannestekt skrei med potetkrem og syrlig hjertesalat
- Oliventrekt skrei
- Kokt boknafisk med salt spekk og gulrotstuing