Hopp til innhold

Skreimølje gir vitaminkick

Ett måltid av den tradisjonsrike nordnorske skreimølja gir deg 12 døgndoser D-vitamin.

Skreimølje

SKREI REDNINGEN: D-vitaminet er viktig for oss alle. Men ikke minst for befolkningen i Nord-Norge, der sola er borte store deler av vinteren.

Foto: Vibeke Ceron

Skreien har kommet. Med den får vi en super kilde til D-vitamin servert på et fat, skriver Forskning.no.

Skreimølje, som består av skrei, lever og rogn, er i ferd med å bli trendmat i Norge, ifølge kokkene. Og det er bra. Bare noen få måltider gir nemlig et solid bidrag til D-vitaminer. De lagres i kroppen gjennom hele i vinterhalvåret.

12 døgndoser

– 12 døgndoser D-vitamin er hva ett eneste måltid av denne nordnorske tradisjonskosten gir deg, forteller Magritt Brustad, som er instituttleder ved Institutt samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø, og har doktorgrad på tradisjonelt nordnorsk fiskekonsums betydning for D-vitaminstatus.

På denne årstiden vandrer millioner av skrei fra oppvekstområdene i Barentshavet og til kysten utenfor Nordland og Troms for å gyte. Brustad har vært interessert å studere hva tradisjonskosten skreimølja betyr for D-vitaminstatus i nord. Hun målte D-vitaminnivået til fiskespiserne deres før og etter de har fått seg et måltid med skreimølje.

– Oppsiktsvekkende

Skrei Andenes Fiskemottak

Årets skreisesong er allerede godt i gang.

Foto: Andenes Fiskemottak

Resultatene var oppsiktsvekkende.

– De som hadde et lavt D-vitaminnivå fikk en målbar økning etter kun å ha spist ett måltid med skrei, lever og rogn, forteller hun til Forskning.no.

Da forskerne studerte D-vitaminnivået til befolkningen i Andenes i Vesterålen, oppdaget de at de faktisk hadde et like høyt D-vitaminnivå på vinteren som de hadde om sommeren, forteller Brustad.

Mølja betyr mye for helsa i nord, og kompenserer i stor grad for den manglende sola, slår forskerne fast.

Slik lager du god mat av skreien:

Skreimølje