Hopp til innhold

Ny kamp om de aller minste barna

Ålesund sjukehus og St.Olav's Hospital i Trondheim forbereder seg på en ny og tøff kamp om hvem som skal få lov til å behandle de aller minste fortidlig fødte barna.

neonatal

Ålesund og Trondheim kjemper om hvem som skal få behandle de aller minste barna fra Møre og Romsdal

Foto: NRK

Fagmiljøene i Ålesund og Trondheim er svært uenige om hva som er til det beste for de aller minste for tidligfødte barna. I går var fagmiljøene i Ålesund og Trondheim i møte for å bli enige om en felles behandling av barna. Men slik blir det ikke.

Nå skal Helse Midt-Norge leie inn andre fagpersoner for å avgjøre hvor de aller minste barna skal behandles. Ålesund eller Trondheim.

–Ikke lag politisk kamp om de små barna

Ragnhild Støen

Avdelingssjef for neonatalavdelinga ved St. Olavs Hospital, Ragnhild Støen.

Foto: NTNU

Begge sjukehusene tar mot barn født helt ned i uke 23. St. Olavs er klar på at de vil ha ansvaret for alle disse barna. Ålesund ønsker å beholde sitt fagmiljø.

– I denne saken må vi ikke tenke helsepolitikk, men hva som er best for de 6–7 små barna som Ålesund behandler i året. Dette er barn med stor risiko for å dø, eller overleve med store skader. Derfor bør tilbudet samles i Trondheim, sier avdelingssjef for neonatalavdelinga ved St. Olavs Hospital, Ragnhild Støen.

Hun mener det er mange argument for at Trondheim bør få overta Ålesund sine pasienter.

– Fra St. Olavs sin side mener vi at det totale helsetilbudet til de veldig for tidligfødte barna i vår region, blir bedre dersom en samler på ett sted i den mest intensivkrevende fasen. Så kan de flyttes etter noen uker, sier Støen.

Men kan en ikke like godt samle pasientene i Ålesund?

– I prinsippet er det ikke noe i veien for det, men om en samler behandlingen på ett sted, må en ha de nødvendige støttefunksjonene som disse barna trenger. Det har vi på St. Olav men ikke i Ålesund, sier Støen.

Mye følelser i sving

Neonatal Ålesund

Neonatal avdelingen i Ålesund er blant de beste i Norge.

Foto: NRK

Ragnhild Støen er klar over at det knytter seg mye følelser rundt å redusere tilbudet til de aller minste pasientene i Ålesund. Likevel advarer hun å gjøre dette til en politisk sak.

– Jeg skulle ønske at dette endret seg fra et politisk spørsmål, og til i større grad blir et medisinskfaglig spørsmål. Dette er en veldig liten pasientgruppe. Det er snakk om 6–7 barn som hvert år da skal fødes i Trondheim og ikke Ålesund. Dette er en sak som i mye mindre grad enn de andre helsepolitiske spørsmålene bør diskuteres av politikere, sier Støen.

Vil kjempe for Ålesund

Ove Økland

Klinikksjef for barn og unge i Helse Møre og Romsdal Ove Økland mener at tilbudet i Ålesund er like godt som tilbudet ved St. Olavs.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Klinikksjef for barn og unge i Helse Møre og Romsdal, Ove Økland mener at tilbudet i Ålesund er like godt som tilbudet ved St. Olavs.

– Dersom Helse Midt-Norge hadde fulgt de samme kriteriene som Helse Sørøst bruker, ville St. Olav og Ålesund begge kommet i nest høyeste kategori. St. Olav mangler hjertekirurgi og mulighet for ECHMO, men har barnekirurgi for bløtdelskirurgi og nevrokirurgi. Ålesund sender derfor noen få barn dit etter akuttfasen, sier Økland

Begge avdelingene har små volum i internasjonal sammenheng, men resultat helt på topp, både nasjonalt og internasjonalt. Ålesund tar også mot premature fødsler fra Nordfjord, når det ikke er mulig å fly til Haukeland. Økland er ikke med på at St. Olavs er bedre rustet enn Ålesund til å ta mot barna.

Ålesund er best i Norge

Neonatal Ålesund

Neonatal avdelingen i Ålesund er blant de beste i Norge.

Foto: NRK

– Tilbudet i Ålesund er så bra at vi ligger helt i den nasjonale toppen. Pasientene vil ikke får noe bedre tilbud om de flyttes til Trondheim, sier Økland.

Han frykter at St. Olavs iver etter å overta pasienter fra Ålesund, vil svekke tilbudet i Møre og Romsdal.

– Sentralisering under 28 uker, vil mer enn halvere antallet liggedøgn i Ålesund, og rasere miljøet og beredskapen. Spesielt gjelder dette respirator-kompetanse. Husk også at alle risiko fødsler i Møre og Romsdal skjer i Ålesund. Derfor vil det også svekke beredskap og kompetanse over for kritisk sjuke barn som er fødde til termin. Vi mener dette er en så stor endring og reduksjon av tilbud, at den i så fall må til statsråden for endelig beslutning, sier Økland.