Hopp til innhold

– Bedrifter dør sammen med eier

Yngre generasjoner må få slippe til som ledere i familiebedriftene tidligere, mener eierskiftealliansen. De frykter tap av arbeidsplasser dersom det ikke skjer ei mental omstilling, først og fremst i de mindre bedriftene.

Jan Rune Hurlen og Torill Ytreberg

Leder av eierskiftealliansen i Møre og Romsdal, Jan Rune Hurlen, og regiondirektør i NHO, Torill Ytreberg mener det er mye å hente på tidlig eierskifte i familiebedrifter.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi ser av det statistiske materialet som kommer, at bedriftene dør med eier. Det er jo det vi prøver å unngå. Vi vil prøve å få eiere til å ta grep på et tidligere tidspunkt, sier leder av eierskiftealliansen i Møre og Romsdal, Jan Rune Hurlen.

Han mener at dersom bedriftene skal ha mulighet til å utvikle seg, er det viktig med ny kompetanse.

– Det gir bedriftene et løft.

– Mye å hente på tidligere eierskifte

Eierskiftealliansen består av NHO, Innovasjon Norge, Sparebank 1, Nordea og Maskinentreprenørenes Forbund. Alliansen er i startfasen og startet opp for under ett år siden. De har som formål å sikre den samfunnsmessige gevinsten ved videreføring av eierledede bedrifter når eier skal pensjoneres. Prosjektets aktiviteter skal redusere risikoen for at levedyktige bedrifter legges ned som følge av manglende kompetanse og bevissthet innenfor eierskifter.

– Dette er den første undersøkelsen som er blitt gjort så dette er antagelser, men det er helt klart at dette er en materie som kan være en utfordring.

Familiebedriftene utgjør en betydelig andel av norsk økonomregnet etter antall, ansatte, omsetning og eiendeler. I Møre og Romsdal er familiebedriftene alt fra store verft til mindre bedrifter med kun noen får ansatte. Hurlen mener det er mye å hente på å få til et tidligere eierskifte.

– I Møre og Romsdal har 25 tusen mennesker arbeidsplassen sin i en familiebedrift. Derfor er dette veldig viktig, sier han.

Vanskelig å gi slipp

Torill Ytreberg er regiondirektør i NHO i Møre og Romsdal. Hun mener at det kan være vanskelig for en gründer som har jobbet med noe ett helt liv, å gi slipp. Vanskeligst er det for lederne av de små familiebedriftene med inntil ti ansatte, å slippe taket.

– Det er vanskelig å gi fra seg kontrollen til noen andre. Vi ser at mange gjerne vil holde på resten av livet.

Men om disse arbeidsplassene skal sikres for fremtiden, så må bedriftslederne tenke seg godt om.

– De må tenke gjennom hva de skal gjøre tidlig. Om de skal slippe til neste generasjon, om de skal legge ned bedriften, eller om de skal fokusere på å ivareta arbeidsplasser og videreføre de til noen andre, sier hun.