Hopp til innhold

Kulturskatt på Nordmøre flyttes

Denne uken starter arbeidet med å flytte et unikt kulturminne på Nordmøre. Flåstua i Øksendalen er Nordmøres eldste bygning, og deler av tømmerhuset kan dateres helt tilbake til midten av 1400-tallet.

Flåstuo

Arbeidet med å flytte dette historiske tømmerhuset startet denne uken. Foto: Sunndal bygdemuseum

På 1600-tallet levde det en mann på Flå som het Halvor. Halvor var bonde, lensmann, rikmann og spelemann. Han døde likevel fattig, men etterlot seg en bygning som i disse dager høster stor oppmerksomhet på Nordmøre.

Det vesle tømmerhuset i Øksendalen er den eldste dokumenterte bygningen i Sunndal museumslags historie. 2.-etasjen i Flåstua kan dateres helt tilbake til sen middelalder, trolig på midten av 1400-tallet.

Tidligere i høst ble det bestemt at Flåstua skal flyttes fra Øksendalen til Leikvin Kulturminnepark. Og det har vært et stort engasjement i forbindelse med flyttingen. Det har blitt satt i gang en innsamlingsaksjon der både bedrifter og frivillige har bistått med økonomiske midler for å få flyttet den skjøre bygningen.

Jarle Stavik er museumsstyrer ved Sunndal bygdemuseum. Han roser innsamlingsaksjonen i kommunen.

– Med en god del kommunale tilskudd har vi nå samlet inn litt over 500 000 kroner. Alle pengene vil gå til å flytte Flåstua, sier Stavik.

Flyttes for å bevares bedre

Stavik forteller at Flåstua i dag står på en plass som ikke egner seg godt nok for en så gammel bygning. Den står gjemt i skogen, med gress på taket og fukt i veggene. Samtidig er det mange som ikke vet om dette huset fordi det ligger gjemt i et steinete skogholt. Stavik håper det nå blir mer blest rundt bygningen, med tanke på at den skal flyttes til Leikvin bygdemuseum i Sunndal, der den vil være mer tilgjengelig for publikum.

Saken fortsetter under bildet.

1. etasje Flåstua

Slik ser Flåstua ut innvendig. Det ble samlet inn litt over 100 gjenstander i bygningen, som fortsatt i dag er bevart innvendig.

Foto: Sunndal bygdemuseum

Flåstuas historie

Flåstua

Alle veggene viser spor av bygningens levde liv. Her ser man rester etter to dører, så dette var en gang en innervegg. Alle veggene på stua har en spennende historie å fortelle om gjenbruk og nøysomhet.

Foto: Sunndal bygdemuseum

Flåstua ble bygget som en frittstående sengestue i 1625. Den gamle bygningen har vært gjennom flere restaureringer opp gjennom tidene. I 1818 ble Flåstua utvidet i bredden og slått sammen med nabobygningen. Senere ble den igjen pusset opp for å bli nystue, og fra 1907 til 1927 ble tømmerhuset brukt til skoleundervisning på Flå.

I 1931 ble det besluttet at bygningen skulle flyttes fra Flå til Øksendal fordi Øksendalingene ønsket å bruke bygningen som museum. Siden har Flåstua befunnet seg i Øksendalen utenfor Sunndalsøra.

Det spesielle med bygningen er at man kan se flere byggefaser på veggene. Alle de fire veggene har vært gjennom både oppussing og restaurering på ulike tidspunkt, og det har satt sitt preg på bygningen utvendig.

Innvendig er både veggene og taket malt i et gulgrått og hvitt blomstermønster på rød bunn. Innvendig er stuen senere malt etter originalfargene på døren.

Saken fortsetter under bildet.

Flåstua

Den originale døra med malingen. Hele første etasje er malt i samme stil, men bare døra er original, resten er rekonstruert.

Foto: Sunndal bygdemuseum

Jul på Leikvin

Jarle Stavik forteller til NRK at Flåstua skal være ferdig flyttet før jul, og at det vil bli et større arrangement på Leikvin bygdemuseum 15. desember.

– Det vil bli en markering med et lite julemarked der folk kan komme og oppleve god førjulsstemning.

Stavik ønsker at folk på Nordmøre nå vil ta turen til bygdemuseet og besøke det eldgamle tømmerhuset og resten av museet.