Hopp til innhold

– Kirkeasyl kan ikke vedtas avviklet

I løpet av neste år vil justisminister Anders Anundsen fra Fremskrittspartiet ha slutt på at asylsøkere tar tilflukt i kirkene, og han vil gjøre det i samarbeid med kirken. Biskop Ingeborg Midttømme mener det ikke er mulig å bestemme at kirkeasyl skal oppheves.

Ingeborg Midttømme

Biskop i Møre, Ingeborg Midttømme, sier at de ikke vil hjelpe politiet å bære kirkeasylanter ut av kirkene.

Foto: Meek, Tore, Tore Meek / Scanpix

Vårt Land skrev onsdag at justisminister Anders Anundsen i et brev til Politidirektoratet (POD) instruerer Norges politisjef om å få avsluttet ordningen med kirkeasyl innen neste jul.

– Det er jo en mulighet som mennesker søker i ren desperasjon når de ikke ser andre muligheter.

– Men dersom justisministeren med dette ønsker å kvalitetssikre asylpolitikken, er det gledelig, sier biskop Midttømme i Møre.

Hun mener at dersom justisministeren vil samarbeide med kirken om dette, må ministeren gå i dialog med kirken for å kvalitetssikre saksbehandlingen av asylsøkerne.

– Det er nettopp for å unngå at mennesker må bruke den siste desperate mulighetene de har, nemlig til å gå inn i en kirke og ikke gå ut igjen. Det vil ikke være slik at vi som er ansatte i kirken bærer noen ut igjen. Og det kan jo heller ikke bety at justisministeren vil sende politi inn i vigslede rom for å bære noen ut, sier hun.

Flere får omgjort avslaget sitt

Midttømme ser likevel at saka har flere sider. Det kan være både vanskelig og belastende for kirkene å ta ansvar for folk som søker tilflukt der. Kirkeasylanter er ikke noe de ønsker seg.

– Vi forsøker å motivere mennesker, i den grad de oppsøker kirkene, til å gå ut igjen, og vi jobber hele tiden med å fokusere på flyktning- og asylpolitikken.

Men med mange eksempler på at kirkeasylanter har fått omgjort vedtakene sine har hun ikke problemer med å skjønne at noen velger den løsningen. Hun mener at det finnes mange eksempler på saker som ikke har hatt en tilstrekkelig god saksbehandling.

– Når sakene har kommet opp til andregangsbehandling har de fått et annet resultat. Det er tankevekkende at det skal være nødvendig å gå til så drastiske skritt som å ikke ville forlate en kirke for å få saken sin opp til en ny og grundig behandling, sier biskopen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL