Hopp til innhold

Frykter for krykkjens fremtid

Fugleobservatøren Ingar Støyle Bringsvor er redd krykkjen er i ferd med å bli utryddet. Han gjør det han kan for å sikre fuglens fremtid.

Krykkjebestanden står i fare. Ingar Støyle Bringsvor gjør sitt for å redde den.

KRYKKJEPENSJONAT: Se reportasje fra Ingar Støyle Bringsvor sitt eget krykkjepensjonat. Han gjør sitt for å hindre at fuglearten ikke blir utryddet.

Krykkjer i dusjen

KRYKKJEPENSJONAT: Krykkjene Støyle Bringsvor tar hånd om bor på badet i huset hans.

Foto: Berge Myrene/NRK

– Ikke slåss nå!, sier Ingar Støyle Bringsvor i retning gjestedusjen i huset hans.

Der står fire krykkjeunger, som enda ikke er flygedyktige, og tar dagens bad. Og det er selvsagt ikke tilfeldig at de har endt opp i fugleobservatørens eget krykkjepensjonat.

– Disse datt ned fra krykkjekolonien i Ålesund og hadde ikke noen tatt vare på de hadde katter eller andre predatorer tatt knerten på de ganske fort. Også hadde de sultet i hjel, for jeg tviler på at de voksne mater de når de ikke sitter i reirene lenger, sier Støyle Bringsvor, som er ansvarlig for sjøfuglobservasjon på Runde på Sunnmøre.

Tidligere var det en stor krykkjebestand på øya vest for Ålesund, men den har de siste årene hatt en negativ utvikling.

Obswrverer

OBSERVASJON: Støyle Bringsvor har observert krykkjene på Runde i lang tid.

Foto: Berge Myrene/NRK

Nesten ikke fugler igjen

Ingar Støyle Bringsvor

BEKYMRET: Støyle Bringsvor gjør sitt for at krykkjene ikke skal bli utryddet.

Foto: Berge Myrene/NRK

– Da vi telte 19. mai, var det igjen rundt 300-400 par, og per dags dato er det igjen 30-40 fugler igjen i fjellet. Derav er det syv til åtte unger, forteller Støyle Bringsvor.

Han har fulgt fuglelivet utenfor stuedøren sin i årevis, og sett at flere arter har gått tilbake. Nå er krykkjene utrydningstruet langs hele kysten på grunn av matmangel.

Der et par hundre tusen krykkjer tidligere hekket på Runde, er det nå havsula som dominerer. Fugleobservatøren mater noen av de få utsatte krykkjene med blant annet kattemat i sin egen dusj, men tviler på at det kan redde hele bestanden.

– Det skal vel holde hardt, men vi gjør et forsøk. Når man har muligheten til å ta vare på noen slike krabater, må man nesten bare benytte muligheten, mener han.