Hopp til innhold

Halvparten av oss vil ikke snakke med barn om seksuelle overgrep

Én av to voksne tror barn blir redde av å prate om overgrep. – Det er et overraskende og alvorlig funn, sier Redd Barna.

Illustrasjonsfoto: Trist gutt i mørket

– Både voksne og unge er tause om overgrep, og det er stort problem, mener Redd Barna.

Foto: Dmitry Shabanov / Colorbox

Flere store overgrepssaker har preget nyhetsbildet den siste tiden, men ifølge Redd Barna er det et stort gap mellom mediedekningen og den kunnskapen folk har.

Nylig lanserte organisasjonen en kampanje med fokus på seksuelle overgrep mot barn, og en holdningsundersøkelse om samme tema. I undersøkelsen svarte 47 prosent at det å snakke med barn om seksuelle overgrep gjør barna redde.

Janne Raanes

Janne Raanes er leder for Redd Barnas arbeid for barn i Norge.

Foto: Elin Toft / Redd Barna

– Vi ønsker å knuse myter og møte motforestillingene om at det er feil å snakke med barn om overgrep. Vi ønsker også å gi voksne mer kunnskap og gode råd om hvordan de skal forebygge og avdekke overgrep, sier Janne Raanes i Redd Barna til NRK.

– Barn tar ikke skade av tilrettelagt informasjon om hva som er naturlig og fin seksualitet, og det som er galt og ikke lov til å gjøre. Barn blir skremt over det som er hemmelig og usagt.

– Vi tar mer hensyn til voksne enn til barn

Raanes mener den skeptiske holdningen i samfunnet opprettholder tabukulturen om overgrep.

– Hvis vi ikke snakker om seksuelle overgrep i samfunnet, vil overgripere fortsatt ha spillerom til å fortsette. Det er dokumentert at barn i liten grad har kunnskap om hva overgrep er, og disse barna er potensielt sett i større fare for å bli utsatt for overgrep. Men det er og dokumentert at voksne har liten kunnskap og er usikker på hva de skal gjøre.

– Vi voksne må møte unger med åpenhet og ærlig informasjon, for da lager vi et forebyggende og trygt klima der barna tør å si ifra.

I Redd Barnas undersøkelse svarte også 41 prosent at de mener oppmerksomheten rundt temaet skaper unødig mistenksomhet mot uskyldige voksne.

– Det forteller at befolkningen kanskje tar mer hensyn til voksne enn til barn, sier Raanes.

– Gi barna digital motstandskraft

I tillegg til fysiske overgrep, er det et stort antall barn som har opplevd ubehageligheter på internett. Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Staksrud, mener foreldre må lære barn og unge de gode sidene ved internett – og de dårlige.

Elisabeth Staksrud

Elisabeth Staksrud er medieforsker ved UiO.

Foto: Privat

– Barn mangler digital motstandskraft. De må få lov til å opparbeide seg en kompetanse som gjør at de vet når de skal si ifra, og hvordan de kan håndtere ubehageligheter selv ved å blokkere, skru av eller gi beskjed om at dette vil man ikke.

– Desto mere kompetanse barn har, desto større motstandskraft får barn mot overgrepsforsøk på nett, sier Staksrud.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)