Hopp til innhold

Flere får halsbrann om sommeren

Plages du av halsbrann? Da er du ikke alene. Her er de beste tipsene for å slippe plagene.

Halsbrann

(Illustrasjonsfoto): Halsbrann er veldig vanlig for mange, og smertene som oppstår kan forveksles med det man føler når man rammes av et hjerteinfarkt.

Foto: Camilla Veka/NRK

Trygve Hausken

Ifølge overlege ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus er halsbrann ufarlig, og det er helt normalt at litt syre slipper opp i spiserøret fra tid til annen.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

– Halsbrann oppstår oftere om sommeren fordi folk skal kose seg litt ekstra i ferien. Vi griller, spiser fetere og mer krydret mat, og drikker gjerne mer alkohol enn vanlig, sier Trygve Hausken, overlege og professor ved gastroenterologisk seksjon ved Haukeland universitetssjukehus til NRK.no.

Halsbrann er veldig vanlig i befolkningen, og rundt 10 til 15 prosent av oss plages daglig. Det er mye hyppigere enn magesår, og de færreste trenger medisiner for plagene.

I fjor kjøpte vi mer reseptfrie legemidler mot sur mage og halsbrann om sommeren enn ellers. Tall fra Grossistbasert legemiddelstatistikk viser at salget i juni 2012 (målt i definerte døgndoser) var 42 prosent høyere enn i måneden med lavest salg samme år.

Årsaken til halsbrann er at det kommer for mye syre fra magesekken og opp i spiserøret. Magesekken produserer stadig syre, og det er imidlertid normalt at litt syre slipper opp gjennom lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør. Men det er ulikt hvor ømfintlige vi er, eller hvor mye syre som presses opp fra magesekken.

Kan ramme de fleste

Undersøkelser gjort på syreforholdet i magesekk og spiserør viser at når syren kommer fra magesekken og opp i spiserøret oppstår det plager fordi spiserøret har en helt annen slimhinne, og er mindre beskyttet enn magesekken. Over lengre tid kan dette føre til betennelse eller katarr i spiserøret.

– Syren er nemlig sterk nok til å løse opp en mynt, forteller Hausken.

Halsbrann rammer dem som jevnlig plages med sure oppstøt og refluks, men også andre. De fleste av oss har opplevd det i ulik grad, og det kan også være en følge av stress.

Vanligvis skal lukkemuskelen som ligger mellom magesekk og spiserør forhindre at for mye syre presses opp i spiserøret. Men ifølge Hausken kan en sykdom gjøre at denne muskelen svikter.

– Noen kan ha en sykdom som gjør at lukkemuskelen er for slapp. Slike ting kan måles – både hvor mye syre som kommer opp i spiserøret, men også hvor sterk lukkemuskelen er, sier han.

Symptomer på halsbrann forekommer ofte etter at du har spist kraftig mat, fordi tarmen jobber mer og det oppstår trykk begge veier.

Under nevner Hausken de vanligste symptomene, og forteller at dersom du spiser brødmat som loff, og annen lett mat får du mindre syreproblemer.

Får du halsbrann vil du sannsynligvis kjenne at:

  • Det brenner i spiserøret.
  • Du får brystsvie.
  • Det oppstår smerter i spiserøret, øverst i magen og oppover i brystkassen. En slik smerte kan forveksles med det man føler når man rammes av et hjerteinfarkt.

Tilfellene har økt

De fleste pasientene som kommer til Hausken for en gastroskopi (magekikkert), på gastroenterologisk seksjon på Haukeland, har halsbrann. Tilfellene av det har økt litt, både fordi vi legger oss til andre matvaner, og fordi folk er tykkere.

– Jo tykkere man er, jo mer press kommer det fra magen. Forstoppelse eller mageoperasjon er også eksempler på faktorer som øker faren for halsbrannplager, da lukkeklaffen hele tiden utsettes for press, sier overlegen.

Hausken mener du bør holde deg unna bestemte matvarer og drikke slik at du ikke fremprovoserer halsbrannplager unødig. Blant disse er røkt og stekt grillmat, i tillegg til alkoholholdige drikker, da spesielt brennevin.

– Stekt mat er verre enn kokt mat, og whisky og alt det gode på polet bør inntas med måte, understreker Hausken.

Han forteller at det er forsket på hva som er verst for halsbrann av rødvin, hvitvin og øl, og resultatet er kanskje ikke det du hadde regnet med.

– Det viser seg at hvitvin er det som er verst for halsbrannen, men ingen alkoholholdige drikkevarer er bra for ømfintlige mager, sier overlegen ved Haukeland universitetssjukehus.

Kjøpes i dagligvarebutikk

I dag finnes det kjempegode legemidler mot halsbrann, som både nøytralisere og hemmer magesyren. Det var en periode snakk om at slike medisiner kunne være skadelige over tid, men forskere mener i dag at syrehemmende medisiner ikke er skadelige.

Ifølge Hausken er det ingen grunn til panikk dersom det begynner å svi i brystet og du får sure oppstøt, og du ikke har et apotek i nærheten.

– Både melk og vaniljeis er syrenøytraliserende, og du trenger ikke å dra til et apotek for å få hjelp. Syrenøytraliserende brusetabletter får du for eksempel kjøpt i en vanlig dagligvarebutikk, og de virker stort sett med en gang, sier han.

For noen er plagene ved halsbrann såpass omfattende at operasjon trengs. Inngrepet er forholdsvis stort, og på Haukeland universitetssjukehus opereres bare 10 til 15 pasienter for dette årlig.

Hauskens beste råd mot halsbrann:

  • Unngå mat som fremprovoserer halsbrann.
  • Drikk melk, den er alkalisk og nøytraliserer litt.
  • Sov med helling. Syren renner fra magen og opp i spiserøret, så hvis du ligger flatt vil det være større sannsynlighet for plager gjennom natten.
  • De samme plagene kommer ofte om du for eksempel jobber som bilmekaniker, eller har annet arbeid som krever lignende stilling.
  • Bygg opp 15 centimeter under den øvre delen av sengen eller legg bøker under sengen ved hodegjerdet.
  • Gå ned i vekt, dersom du er overvektig.
  • Bruk bukseseler i stedet for et stramt belte.
  • Bruk løse klær om mulig, så de ikke presser for mye på magen.

Kan føre til kreft

Halsbrann er ifølge Hausken ikke farlig, og man regnes ikke nødvendigvis som syk dersom man plages med det. Men dersom det utvikler seg til en betennelse i spiserøret, trenger du behandling og må ha fast medisin. I verste fall kan du få kreft.

– Den verste komplikasjonen som kan oppstå av halsbrann er kreft i spiserøret. Det er få som får det, men alvorlig betennelse i spiserøret over mange år kan gi celleforandringer som kan føre til kreft, sier Hausken.

Siden vi allerede i ung alder kan oppleve plager med sure oppstøt og halsbrann, er dette en komplikasjon som oppstår over lang tid. Derfor er også de fleste som rammes av det, eldre mennesker.

– Dersom du beskytter spiserøret ditt med fast syrehemming kan du unngå en slik alvorlig komplikasjon, legger han til.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)