Hopp til innhold

– Vi er restriktive med å oppgi drivstoffpriser over telefon

Med sommerferieutfarten følger gjerne økende interesse for drivstoffpriser. Men ringer du bensinstasjonene for å få vite prisene, kan du ikke nødvendigvis regne med å bli klokere.

Knut Hansen

Statoil Fuel & Retail ASAs pressetalsmann, Knut Hansen, bekrefter at kutymen i Statoil er at man ikke oppgir drivstoffpriser hvis kunder ringer. Ringer du Shell derimot, så kan du forvente det motsatte.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

HVA ER BENSIN- OG DIESELPRISEN DER DU ER? BRUK KOMMENTARFELTET NEDERST.

NRK har tatt en «uhøytidelig» ringerunde til kommunikasjonsavdelingene hos «de tre store» bensinstasjonkjedene i Norge – Statoil, Shell og Esso.

Formålet har vært å finne ut – i hvilken grad du kan forvente å få oppgitt bensin- og dieselprisen hos den enkelte bensinstasjon, ved å ta kontakt via telefon.

Det viser seg at praksisen spriker, de tre ulike kjedene i mellom.

Statoil: – Vi oppgir ikke

– Det er ikke for å være vrien at vi ikke nødvendigvis oppgir våre drivstoffpriser, hvis kunder eller media ringer våre bensinstasjoner, sier Statoils pressetalsmann Knut Hansen.

Han forklarer at en av grunnene til deres policy, er å unngå «ufrivillig» og ulovlig prissamarbeid.

– Den bensinstasjonansatte kan ikke vite om det er konkurrerende bensinstasjoner som ringer, med formål å prisette sin drivstoff deretter – eller om det er kunder eller forbrukerjournalister som ringer, sier Hansen.

– Våre ansatte skal rett og slett slippe å stå i telefonen å spekulere og bedømme dette, sier Statoils Knut Hansen.

  • Får du oppgitt prisene på bensin og diesel når du ringer din lokale bensinstasjon? Bruk kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Esso: – Anbefaler å ikke oppgi

Eirik Hauge

Assisterende informasjonsdirektør i Esso Norge AS, Eirik Hauge.

Foto: Pressebilde / Esso

– Vi er i likhet med Statoil også restriktive på å oppgi drivstoffpriser via telefon.

Det sier assisterende informasjonsdirektør i Esso Norge AS, Eirik Hauge.

Han erkjenner at det er et dilemma Essos bensinstasjoner er i – der det ene er ønsket om å informere om drivstoffprisene til kundene, mot hensynet om å unngå uønsket prisutveksling med konkurrenter.

– Vi ønsker å ikke bete oss utilbørlig, med tanke på det konkurranserettslige. Esso ønsker ikke å agere på en måte som kan bli oppfattet som prisutveksling, sier assisterende informasjonsdirektør Eirk Hauge.

Ifølge Hauge, så anbefaler Esso sine stasjoner å heller observere bensinstasjonene i deres lokale marked – og foreta prisjusteringer deretter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Saftig bensinpris hos Esso.

Det er nok ikke fullt så ille nødvendigvis, hva gjelder bensinpriser. Men de hyppige prisjusteringene for drivstoff gjør at det av og til kan gå litt fort i svingene for de bensinstasjonsansatte.

Foto: Grete Janne Fossheim

Forskjell mellom «sentralstyrte» og lokale

– Men Eirik Hauge i Esso – media foretar jo fra tid til annen såkalte «stikkprøver», der journalister tar noen telefoner til flere av deres bensinstasjoner – og faktisk opplever at man likevel får oppgitt drivstoffprisene. Er dette «ordrenekt» hos den enkelte bensinstasjon, eller vet man ikke om kjedens policy?

– Jeg må understreke at det er vår anbefaling å ikke oppgi prisene. Men det er opp til hver enkelt av de lokale forhandlerne – altså de som driver stasjonene som en del av sin egen næringsvirksomhet, å avgjøre om man vil oppgi drivstoffpriser over telefon, svarer Hauge.

Men Hauge, forteller at de bensinstasjonene som Essos sentralorganisasjon driver – der gjelder policyen om å ikke oppgi drivstoffprisene via telefon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Esso Kautokeino juni 2012

En kort periode nå nylig, var bensinprisen lavere i Kautokeino enn i nabobygda Galdotieva, på finsk side av grensa. Det gikk ikke upåaktet hen blant bilistene.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Lokale hensyn kan utgjøre ulik praksis

– Men den enkelte bilist ser jo en Esso-logo på bensinstasjonen, uavhengig av om det er Esso sentralt som driver den, eller en lokal forhandler.

– Selvfølgelig er det likegyldig for våre kunder om det det er Esso sentralt som driver den enkelte bensinstasjon, eller om det er en lokalforhandler. Men dersom det er en lokal forhandler som driver stasjonen, så er det denne som bestemmer dette. Det kan jo også være at lokale hensyn tilsier at det å oppgi priser over telefon er uproblematisk, svarer Essos assisterende informasjonsdirektør Eirik Hauge.

– Men vår generelle anbefaling gjelder alle Esso-stasjoner i Norge – alle bør følge den samme linja om å ikke oppgi priser over telefon, sier Hauge.

Shell: – Ser ikke problemet med å oppgi priser

Lillian Aasheim

Kommunikasjonssjef Lillian Aasheim i Norske Shell.

Foto: pressebilde / A/S Norske Shell

Ringer du derimot en av Shell sine bensinstasjoner her til lands, så bør du kunne forvente å få oppgitt drivstoffprisene her.

– Ja, hos oss er det annerledes enn hos Statoil og Esso, sier Shells kommunikasjonssjef, Lillian Aasheim.

Hun hevder at når kunder ringer en av deres bensinsstasjoner, så skal det ikke være noe i veien for å få oppgitt drivstoffprisene her.

– Vi oppfordrer faktisk våre stasjoner til å oppgi prisene når kunder tar telefonkontakt, sier Aasheim.

Ikke redd for prissamarbeid

– Det er gjort vurderinger innad hos oss også omkring dette med å oppgi eller ikke. Vi har landet på at vi skal oppgi drivstoffpriser når kunder ringer, fordi vi mener det er det riktige å gjøre, forteller Shells kommunikasjonssjef Lillian Aasheim.

Men både Statoil og Esso viser jo til en viss frykt for å bli oppfattet som prissamarbeidende, og prissamarbeid er jo ulovlig. Er ikke dere redd for det samme?

– Vi oppfatter ikke denne praksisen som prisutveksling – vi oppfatter dette som service overfor kundene våre, svarer Aasheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bensinstasjon ved Tana bru

Ringer du eksempelvis hit til Shell-stasjonen ved Tanabru i Øst-Finnmark, så bør du kunne forvente å få oppgitt drivstoffprisene, ifølge Shells kommunikasjonssjef Lillian Aasheim.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Men – unntak også hos Shell

Shells Lillian Aasheim oppgir at selv om deres policy er at man skal oppgi drivstoffpriser til kunder via telefon, så kan man oppleve unntak.

– Det er fordi vi selvsagt ber de enkelte stasjonene om å utøve et visst skjønn utfra lokale forhold, og det gjør de, forteller Aasheim.

Aasheim viser til det at det kan være store forskjeller mellom eksempelvis sentrale strøk i Sør-Norge hvor bensinstasjonene ligger tett, sammenlignet med for eksempel Øst-Finnmark – hvor folke- og bensinstasjonstettheten er lav.

I tillegg kan det være hensyn den enkelte bensinstasjone må ta, dersom den ligger nær riksgrensene.

– Derfor kan kundene, forhåpentligvis unntaksvis, oppleve å ikke få oppgitt prisene – grunnet lokalt skjønn og lokale hensyn, svarer Lillian Aasheim.

– Ikke redd for å bli utnyttet

– Men, kommunikasjonssjef Lillian Aasheim hos Shell – er ikke dere redd for å bli utnyttet av konkurrentene deres, siden dere kjører en annen og åpen linje?

– Bensinstasjonene kan jo uansett sjekke konkurrentenes priser. Det er jo bare å ta en kjøretur forbi en av de konkurrerende stasjonene, og ta en titt på deres prismaster – slik som kundene kan. Dette er ikke et stort problem etter vår mening. Dette er en service for våre kunder, svarer Shells Lillian Aasheim.


  • Får du oppgitt prisene på bensin og diesel når du ringer din lokale bensinstasjon? Bruk kommentarfeltet nedenfor:

Korte nyheter

  • Sverige: Mye kollektiv traume blant samene

    Den svenske sannhetskommisjonen har fått høre hvordan historiske overgrep har gått utover samenes liv.

    Medlem i kommisjonen Láilá Susanne Vars siet til The Guardian at mange traumatiske og dramatiske vitnesbyrder har kommet frem.

    – Her er fortellinger om vold, overgrep, internatskoler og tvangsflyttinger, opplyser Vars.

    Hun sier at mange av fortellingene om den kollektive traumen er aldri fortalt før.

    Mange unge forteller også om hvordan foreldrenes traumer fortsatt rammer de unge.

    Loga sámegillii

    Laila Susanne Vars
    Foto: Mai-Lis Eira / Sámi allaskuvla
  • Ruoŧŧa: Sámiin leat olu oktasaš traumat

    Ruoŧa duohtavuođa kommišuvdna sápmelaččain lea gullan mo historjjálaš boasttuvuođat lea čuohcan sin eallimii.

    Kommišuvdnalahttu Láilá Susanne Vars lohká The Guardian neahttaáviisii, ahte máŋga traumáhtalaš ja dramáhtalaš muitalusa leat boahtán ovdan.

    – Dás leat olu muitalusat veahkaválddi, illásteami, internáhttaskuvllaid ja bággofárremiid birra, muitala Vars.

    Son lohká, ahte olu dan oktasaš traumas mii muitaluvvo ii leat ovdal muitaluvvon.

    Máŋga nuora leat čilgen mo sin váhnemiid trauma čuohcá sidjiide.

    Les på norsk

    Demonstrasjon i Stockholm
    Foto: Stefan Karlsson, SVT