Hopp til innhold

«Spionfly» kan hindre reinpåkjørsler

Kan være løsningen på reintragediene på Saltfjellet.

Drone

Det norske Forsvaret benytter seg av såkalte droner. Nå vil man bruke droner for å få bukt med de mange reinpåkjørslene på Saltfjellet.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

- I fall det blir satt i gang overvåkning ved hjelp av en drone, et førerløst og fjernstyrt fly, så vil dette bli et pionerprosjekt i Norge, sier viltansvarlig Rune Berg i Saltdal kommune til Avisa Nordland .

Pionerprosjekt

«Spionflyet» eller en såkalt drone, er utviklet til militære formål. Men det førerløse flyet kan også brukes til å trafikkere luftrommet over Saltfjellet for deretter å rapportere om det er reinsdyr i nærheten av Nordlandsbanen til lokomotivførerne. Hvis prosjektet iverksettes, vil det være første gang at høyteknologisk flyovervåkning brukes i viltovervåkning i Norge.

Viltansvarlig Rune Berg i Saltdal kommune sier at prosjektet vil bli lagt fram når Fylkesmannen, Jernbaneverket, Mesta, Mattilsynet, Statskog og reindriftsutøverne møtes torsdag 4. februar.

– Har prøvd alt

Hittil i vinter er nesten 100 reinsdyr blitt påkjørt og drept på Nordlandsbanen.

– Bare siden innkallingen til «hastemøtet» i forrige uke er det kjørt i hjel mer enn 30 rein, så dette kan vi slett ikke leve med, sier reineierne Olof Anders Kuhmunen og Per Ole Oskal til an.no.

– Dette er et spennende tiltak blant flere som vi er svært interessert i å få ta i bruk. Vi har prøvd alt for å holde reinen vekk fra linja, sier Kuhmunen.

En times flytid

Teknisk sett er det ikke noe problem å sette i gang overvåkning med et fjernstyrt fly. Flyet skanner hele terrenget fra ganske lav høyde, og kan brukes både natt og dag, kan operere i 12 sekundmeters vind og levere bilder til togføreren om forholdene.

Dronen fjernstyres av toglederen via GPS. Mottakeren får bilder av hele strekningen over Saltfjellet, og dermed informasjon om det er rein på eller ved jernbanen, forklarer viltansvarlig Rune Berg, som har jobbet fram prosjektet i nært samarbeid med en leverandør av utstyret.

– Flyene opererer i lav høyde, har en marsjfart på 60 km/t og batterikapasitet til en times flytid. Så må de landes for opplading av batteriet.

Luftfartsverket skal selvsagt forespørres først, opplyser Berg.

Flere interesserte?

Vilansvarlig i Saltdal kommune, Rune Berg, estimerer at pionerprosjektet med flyovervåkning av rein vil koste omlag 500.000 kroner.

– Offentlig støtte er ikke klarlagt ennå, men det er mottatt som interessant av flere, sier Berg.

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK