Hopp til innhold

70 vindmøller i populært friluftsområde

To vindmølleparker planlegges lagt til populært jakt- og friluftsområde på Sørfjordfjellet i Divtasvuodna/Tysfjord.

Sørfjordfjellet i Divtasvuodna/Tysfjord
Foto: Privat eie

Det er selskapet Nordkraft Vind AS som planlegger å bygge vindmølleparkene rundt Kjerringvatn og Skogvatn.

Flere mil bilvei

Vindmølleparkene vil dekke et område på flere kvadratkilometer, og utgjøre 70 vindmøller med en totalkapasitet på 500 gwh. Dette tilsvarer strøm til 25.000 husstander.

I forbindelse med utbyggingen skal det også anlegges flere mil med bilvei. I tillegg skal eksisterende vei utvides og dimensjoneres for de lange og tunge komponentene som skal transporteres. Vindturbinene blir montert ved hjelp av mobilkraner.

Midt i vandringsled

Området er et populært friluftsområde, og brukes både sommer og vinter som tur- og friluftsområde.

Tysfjord kommune har i samerbeid med Gällivare kommune i Sverige anlagt en nyetablert vandringsled mellom Norge og Sverige, Gränsleden/Rádjebálges. Vindmølleparken planlegges midt i området for vandringsleden.

Vindmøllene vil påvirke landskapsbildet, og komme i berøring med de mange samiske kulturminnene i området og for reindriftsnæringen på begge sider av grensen. 

Ordføreren ikke negativ

Ordføreren er ikke negativ

Ordfører Kurt-Allan Nilsen.

Foto: Sander Andersen

Ordfører i Tysfjord, Kurt-Allan Nilsen bekrefter at Tysfjord kommune er orientert om utbyggningsplanene. Hvordan kommunen vil stille seg til dette vil han imidlertid ikke nå si noe om.

- Dette vil kommunen vurdere når det kommer en konkret forespøsel, sier han til NRK Sámi Radio.      

Personlig er ikke ordføreren negativ til utbyggingsplanene, men heller ikke superpositiv. Ordføreren viser til at området allerede er berørt i forbindelse med tidligere vassdragsutbygging i Sørfjord.

Kulturminner?

Sametinget tilbyr å gjøre en forhåndsvurdering av de samiske kulturminneinteressene.

Forhåndsvurderingen kan være et grunnlag for de registreringer som eventuelt vil måtte gjøres gjennom en konsekvensutredning senere.

Korte nyheter

  • Figenschau blir ny regiondirektør i Innovasjon Norge

    Anne Berit Figenschau fra Tromsø er ansatt som ny regiondirektør i Innovasjon Norge Arktis.

    – Jeg brenner for at vi skal utnytte de enorme mulighetene som ligger i Troms, Finnmark og Svalbard, slik at vi kan skape nye, grønne og lønnsomme næringer og attraktive arbeidsplasser, sier Figenschau.

    Det var stor interesse for stillingen som ny regiondirektør.

    I sin nye rolle skal Figenschau lede over 30 kolleger ved kontorer både i Vadsø, Alta, Kirkenes og Tromsø.   

    Figenschau starter i jobben som regiondirektør 10. juni 2024.

    Anne Berit Figenschau
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Valget underkjennes – Valgte for få kvinner i styret

    Da Tanavassdragets fiskeforvaltning hadde åpent møte 24. april, skulle et nytt styre velges.

    På forhånd har det vært interne krangler, og etter møtet var reaksjonene også kraftige.

    Ingen kvinner ble nemlig valgt inn i styret bestående av ni personer. Det til tross for at valgnemnda foreslo flere kvinner.

    Nå er det klart at Klima- og miljødepartementet griper inn, og erklærer valget i TF for underkjent.

    Departementet skriver i et brev til fiskeforvaltninga:

    «Departementet ber TF snarest rette opp i disse forholdene, og sørge for at minst to av laksebreveiernes representanter er bosatt i hver kommune, og at minst fire representanter i TF er kvinner.»

    De viser i brevet også til at styrevalget hverken følger Tanaforskriften, og kan bryte diskrimineringsloven.

  • Positive til å bli samisk kommune

    Flere Nord-Troms ordførere er positive til at kommunen deres blir samisk språkforvaltningskommune for å styrke samisk språk og kultur.

    Ordfører i Kvænangen er positiv til at kommunen kan bli en del av samisk språkforvaltningsområde:

    – Vi har ikke diskutert det politisk, men allerede i dag oppfyller kommunen kravene til å være en del av samisk språkforvaltningskommune. Spesielt det laveste nivået som samisk språkstimuleringskommune, sier ordfører Kai Petter Johansen i Kvænangen.

    Johansen sier de har tverrpolitisk enighet om å løfte det samiske og det kvenske. Og de har gode erfaringer med å satse på mangfold.

    Satsing på mangfold demper konflikter
    – Det har god effekt på befolkninga når man løfter mangfoldet. Det er med på å normalisere det og fjerne mange av de konfliktene som har vært tidligere, sier Johansen.

    Nordreisa også positiv
    Ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll, er i utgangspunktet positiv etter at Sametinget har endra kravene til språkforvaltningskommunene.

    – Det er absolutt interessant for oss, for både Nordreisa og de andre Nord-Troms kommunene. Vi ønsker å bygge rundt språk og kultur i samisk og kvensk. Det er en viktig identitet for oss, sier ordfører Hilde Nyvoll i Nordreisa kommune.

    – Vi har invitert sametingsrådet til Nordreisa for å få vite høre hva som kreves av kommunene og hva Sametinget bidrar med. Deretter kan vi ta en politisk vurdering.

    Usikker i Skjervøy
    I Skjervøy kommune er det færrest samisk elever i hele Nord-Troms. Kun tre elever. Det viser kartleggingen Campus Nord-Troms offentliggjorde på seminaret «Krafttak» for samisk og kvensk i oppvekstsektoren i Nord-Troms.

    Ordfører i Skjervøy er usikker på om det er rett for kommunen å bli en samisk språkforvaltningskommune:

    – Jeg kan for lite om dette til å kunne svare på det, sier ordfører Ørjan Albrigtsen. Han tror kommunen kan gjøre mange ting for å løfte samisk språk uten å være en del av språkforvaltningsområdet.

    Det er Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen som inviterer og oppfordrer kommunene i Nord-Troms til å bli kommuner som styrker og utvikler samisk språk ved å bli språkstimuleringskommuner. Dette skjedde på seminaret krafttak for samisk og kvensk i Nord-Troms som ble arrangert av Campus Nord-Troms i Kåfjord.

    Flere ordførere, politikere og ansatte i kommunene deltok på seminaret.

    Ordfører i Nord-Troms i panel.
    Foto: Mona Solbakk