Hopp til innhold

Her er den største øko-katastrofen på norskekysten

Kråkebollene har tatt knekken på mye av livet i Porsangerfjorden i Finnmark. Flere fjorder i nord kan rammes av samme katastrofe.

Kråkebolleinvasjon i Porsangerfjorden
Foto: NIVA

Forsker Hartvig Christie

NIVA-forsker Hartvig Christie.

Foto: NIVA

– Dette er en økologisk katastrofe, og kanskje noe av den største som har skjedd langs norskekysten. Områdene er enormt store, sier forsker Hartvig Christie ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Forskeren viser bilder som er tatt både over og under vann i Porsangerfjorden i Finnmark. Tettheten på kråkeboller er stort.

– Det har gått fra en rik skog til fattig ørken, sier Christie til NRK Sámi Radio.

Alt er spist opp

Christie har vært med på noen tokt i Porsangerfjorden i løpet av de siste årene.

– Kråkebollene har beitet ned all vegetasjon og spesielt tareskogen i indre og midtre deler av fjorden. Resten av plante- og dyreliv er så godt som borte, sier han.

Her er opptak som NIVA har gjort:

Undervannsvideo

Tang- og tareskogene i norske fjorder er havets svar på regnskogen, og er blant de mest produktive økosystemene på hele kloden. Her produseres opp til 20 kg med plantemateriale pr. kvadratmeter som går videre inn i næringskjeden.

– Dette er mer enn hva man får på en gjødslet kornåker, sier Christie.

– Svært alvorlig

Kråkebolle

Kråkebolle.

Foto: NRK

Inn i tareskogen lever et stort antall smådyr som lever av tareskogen. Disse dyrene går videre som næring til småfisk. Alt dette har eksplosjonen av kråkeboller i de tre nordligste fylkene tatt knekken på.

– Dette er svært alvorlig. Tareskogen er primærprodusenten i første ledd av næringskjeden. Det er fra null meter til fem meters dyp man finner de største konsentrasjonene av kråkeboller, forteller Hartvig Christie.

FAKTA: Kråkebolle

Reddes av japanske sushi-restauranter?

NIVA er i gang med ulike prosjekter som kan stanse utviklingen. Kunstige rev som kan få opp dyrelivet, kan bli fiender av kråkebollene. Høsting av kråkebollene er også en mulighet hvor man etablerer en næring.

– Japanerne kunne brukt dette til sushi-restaurantene sine. Kråkebollerogn er et godt betalt produkt, sier Christie.

NIVA har fått noe penger til forskning på tiltak mot kråkebolle-invasjonen.

Vet ikke årsaken

Tareskog i Porsanger

Tareskogen er et viktig vekstområde for torsk og planteliv.

Foto: NIVA

I Porsangerfjorden har NIVA høstet på enkelte områder for å finne ut om tareskogen kommer tilbake. Andre områder har de latt være slik de er blitt etter at kråkebollene har tatt over.

- I dag vet vi ennå ikke hvorfor disse har blomstret opp, og heller ikke om dette er menneskeskapt. Når det skjer slike dramatiske ting i økosystemer, så er det et sett av faktorer som virker sammen og fører til katastrofer.

Lenger sør i landet, fra Trøndelag og sørover, har kråkebollene dødt ut.

– I Troms og Finnmark viser det seg imidlertid at bollene klarer seg år etter år. Her er det ingen tegn som tyder på bedring.

Korte nyheter

  • Háliidit priváhta dearvvašvuođafálaldaga Áltái

    Álttá Bargiidbellodat, Guovddášbellodat ja Gurutbellodat lea bargagoahtán oččodit priváhta dearvvašvuođafálaldaga, Aleris bokte.

    Dát ii soabat ráđđehusa strategiijain. Ráđđehus áiggošii uhcit priváhta dearvvašvuođabálvalusaid.

    – Buot buoremus livčče dieđusge jos mis livčče almmolaš dearvvašvuođafálaldat mii nagoda buohkaid dikšut, muhto nu ii leat. Álbmoga bálvalusat leat buot deháleamos, ja mun sávan dat duohtandahkko, dadjá Álttá Bargiidbellodaga Ole Steinar Østlyngen, ja čujuha priváhta dearvvašvuođafálaldahkii.

    Altaposten muitalii áššis vuosttažin.

    Ráđđehusas eai ge doarjjo dán barggu.

    – Geavahit resurssaid hukset priváhta fálaldaga, ii atte buoret dikšofálaldaga álbmogii. Dušše sidjiide geain lea ráđđi máksit iežas lupmas, čállá Dearvvašvuođa- ja fuolahusdepartemeantta stáhtačálli Karl Kristian Bekeng e-poasttas NRK:i.

    Kantar iskos čájeha ahte gávccis logi olbmos háliidit priváhta ja almmolaš buohcciviesuide eanet ovttasbarggu, čoavdin dihtii dearvvašvuođabálvalusa hástalusaid, muitala Anita Tunold, Aleris hálddašeaddji direktevra.

    Ii ge leat vuos mearriduvvon ahte Aleris ásahuvvo Álttá gildii.

    – Jus mii áigot ásahit fálaldaga ođđa báikái, de fertet mii ásahit fálaldaga mas lea buorre dássi, ja ahte dat lea ekonomalaččat gánnáhahtti. Dat leat min prinsihpat, beroškeahttá gosa mii galgat, dadjá Tunold.

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.