Hopp til innhold

Eksploderte av små bagateller

Hverdagen besto av knuste møbler og knyttneven i veggen. Til slutt fikk familiefaren valget mellom å flytte ut – eller å få hjelp med raseriet sitt. Men det er lange ventelister for å få slik hjelp.

Egil Karlsen

Egil Karlsen tror mange blir overrasket, når familien nå forteller om den sinte pappaen og ektemannen.

Foto: Anders M Leines / NRK

Stjørdal-familien på fire har i mange år levd med en sint pappa og ektemann.

Døtrene Heidi og Kristin som nå er 17 og 19 år forteller at de ikke husker annet enn at pappa er sint. Veldig sint. Det ble ropt, kjeftet, brølt.

Janne Karlsen

Vi har vært sammen i 20 år, jeg er jo glad i ham, sier Janne Karlsen.

Foto: Anders M Leines / NRK

– Han har hoppet ut av bilen i fart, og smelt igjen døra så hardt at vinduet knuste. Knyttneven slo han i veggen så blodet sprutet. De seks hagestolene er det bare to igjen av, resten har havnet istykkerslått på plenen, forteller kona Janne Karlsen.

50 år gamle Egil Karlsen har aldri slått kona og barna sine.

– Vi har aldri fått juling, men psykisk vold er tøft. Særlig det siste året vil jeg kalle et helvete, sier Janne.

Det kan være en bagatell som utløser sinnet til Egil. Og Janne forteller hvordan det blir helt stille i huset når Egil kommer hjem og de andre er der.

– Vi tør ikke begynne å snakke. Vi bare venter, for å se hva slags humør han er i.

Kniven på strupen

Dørskilt

Familien ville ikke ha Egil, hvis han ikke gjorde noe med raseriet sitt.

Foto: Anders M. Leines / NRK

– Jeg hadde aldri trodd jeg ville godta noe slikt. Men når du er midt i det, så går dagene og du tenker at i morgen blir det bra. Tenker at du skal gjøre det koselig og alt skal være rent, forteller Janne.

Men en dag i fjor høst fikk døtrene nok. Heidi brøt sammen, og søsteren Kristin reagerte.

– Jeg pakket alle sakene hans i svarte søppelsekker, la det i bilen og sa at nå kan du gå ut, nå vil jeg ikke at du skal være her mer, forteller Kristin.

– Jeg ble kastet ut, og måtte flytte hjem til mora mi. Janne satt som vilkår at jeg måtte får hjelp med sinnet mitt før jeg kunne få familie tilbake, forteller Egil selv.

Dermed ble Brøset kompetansesenter utenfor Trondheim løsningen for familien.

Verdifull hjelp

Egil Karlsen

Raseriet til Egil blir bare verre hvis en av døtrene blander seg inn.

Foto: Andres M Leines / NRK

Løsningen for Egil består av 15 uker på kurs, sammen med fem andre sinte menn.

– Det første som skjer når du begynner på sinnemestringskurs her er at du må innse at du har et sinneproblem, sier prosjektleder Stig Jarwson på Brøset.

På kompetansesenteret får Egil hjelp til å forstå hva som skjer når han blir sint, og hva han skal gjøre for å stoppe. Han lærer at han skal spørre hva Janne mener, istedenfor å anta at hun avviser ham og latterliggjør ham.

Men mange får aldri anledning til å lære å takle sitt eget sinne.

Sprengt kapasitet

– Vi må si nei til fire av fem som henvender seg til oss, sier seniorrådgiver og terapeut Bjørn Løvland i Reform ressurssenter for menn.

I år har de hatt 60 menn på sinnemestringskurs. Løvland anslår at senteret kunne hjulpet tre ganger så mange, hvis de hadde hatt mer penger.

Heller ikke Alternativ til vold har kapasitet til å ta imot alle som henvender seg, og har til tider stengt ventelistene på flere av sine ni kontorer.

– Gjennomgående er erfaringen vår at etterspørselen er større enn tilbudet, sier daglig leder Marius Råkil.

På Brøset i Trondheim har 6 kvinner og 20 menn gått på sitt første kurs i høst.

– I underkant av 40 personer venter i dag på behandling på kompetansesenteret, over halvparten får plass på gruppekurs i februar. Resten må vente til september, sier spesialvernepleier Roar Berg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)