Hopp til innhold

Lar barten vokse for kreftsaken

Anneline Harborg mistet moren sin på grunn av brystkreft i fjor. I år har hun fått gutta i Oslo Reptilpark til å la barten gro fritt i november for å fremme kreftkampen.

Guttegjengen ved Oslo Reptilpark ofret med glede skjeggstubbene da kollega Anneline Harborg oppfordret dem til å være en del av Movember-kampanjen.

Anneline Harborg og Are Hogner

Anneline Harborg og Are Hogner har engasjert seg i kreftkampen.

Foto: Anneline Harborg

– Jeg er veldig imponert. Det er veldig mange menn som ikke har lyst til å skille seg ut. Guttene stilte opp uten å nøle, sier Harborg til NRK.no.

1. november troppet Harborg opp på reptilparken med barberskum og engangshøvler for en god sak.

– Noen trengte nok litt mer overtalelse enn andre. Et par av gutta hadde jo spart opp skjeggveksten en stund, forteller Are Hogner, som er daglig leder ved Oslo Reptilpark og mannen til Anneline Harborg.

– Ingen tårer ble felt. Det er jo et veldig flott initiativ, sier Hogner som syntes det var rart å barbere av seg alt.

– Jeg er vant til å ha skjegg, så føler meg litt som en barnerumpe, sier han og ler.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Movember i alpintleiren

VIDEO: Movember i alpintleiren

– Menn snakker ikke om kreft

Både Anneline Harborg og Are Hogner er enige om at en gjeng med skjeggete bartemenn på reptilparken «sikkert ikke kommer til å være et lekkert syn».

– Men det er viktig med en synlig påminnelse på hvor viktig det er å ta være på sin egen kropp, sier Harborg.

Hun tror jenter er flinkere til å snakke om helse og sykdommer med venninnene enn menn.

– Sykdom handler mye om følelser. Det er jo temaer som er litt tabu om snakke om, i hvert fall blant menn, sier Harborg.

Hogner er enig med samboeren.

– Kreft er ikke noe vi snakker om i gjengen. Jeg leser jo om testikkelkreft i avisene og tenker at jeg kanskje bør sjekke meg. Men jeg kommer aldri så langt, sier Hogner.

Moren døde av brystkreft

Movember-kampanjen oppfordrer menn over hele verden til å la barten vokse, med mål om å samle inn penger og fokusere på menns helse, da spesielt prostatakreft.

Selv om budskapet er gravalvorlig, er kampanjen preget av humor. Men for Anneline Harborg er den svært personlig. Hun har selv mistet nære familiemedlemmer til kreft.

– Jeg mistet min mor for et år siden etter en heftig runde med brystkreft, forteller en åpenhjertig Harborg.

– Innen de oppdaget kreften, var det altfor sent. Det hadde allerede spredt seg for mye. Det var forferdelig å sitte og vente på at moren min skulle dø, forteller hun.

For Anneline Harborg handler Movember om bevisstgjøring.

– Jeg liker ikke å si det, men om min egen mor hadde vært mer bevisst på egen kropp og helse, så hadde hun kanskje oppdaget kreften tidligere. Da hadde vi kanskje hatt en mulighet til å redde henne, sier hun.

Over all forventning

I år er aller første gang Movember blir markert i Norge. En uke inn i november har 2625 menn latt barten gro og samlet inn over 230.000 kroner.

– Responsen for kampanjen i Norge har gått over all forventning, sier Geir Bjørlo i Movember.

Han tror kampanjen har slått så godt an av følgende grunner;

– Menn prater veldig lite om helseproblemer med andre menn, innsamlingen er rettet mot sosiale medier og alle menn har en eller annen gang lurt på hvordan de ser ut med bart, sier Bjørlo.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)