Hopp til innhold

Vil ikke forby miljøgift i smokker

Danmark og Canada har allerede innført forbud mot det hormonforstyrrende stoffet bisfenol A, som blant annet brukes i narresmokker og tåteflasker. Sverige kommer nå etter. Men i Norge vil man vente på EUs risikovurdering.

Spedbarn med melkeflaske

Bisfenol A brukes i polykarbonatplast som finnes i blant annet i tåteflasker for barn, samt i hermetikk, lim, lakk og maling.

Foto: Colourbox

Den svenske regjeringen vil nå følge Danmark og Canadas eksempel og komme EU i forkjøpet med et forbud mot bruk av miljøgiften bisfenol A i forbrukerprodukter.

Dyreforsøk har vist at stoffet kan ha en hormonforstyrrende virkning og at det kan påvirke reproduksjonsevnen.

Foruten dette mistenkes stoffet selv i svært lave doser å kunne hemme læringsevnen og gi adferdsvansker.

- Vi vet at stoffet kan være farlig i tåteflasker for spedbarn. Man skal ikke behøve å risikere at barn får i seg hormonforstyrrende stoffer eller stoffer som kan forstyrre forplantningsevnen, sier Sveriges miljøminister Andreas Carlgren til Dagens Nyheter .

- Vi vil forebygge risikoen, og ettersom det allerede finnes tåteflasker uten bisfenol som kan erstatte de som inneholder det hormonforstyrrende stoffet, forbereder vi nå ett forbud, forteller Carlgren.

LES OGSÅ: Giftige hermetikkbokser

Opp til den enkelte kjøpmann

Etter at NRKs Forbrukerinspektørene og miljøorganisasjonen Grønn Hverdag i fjor høst satte søkelys på bruken av det miljøgiften i ulike forbrukerprodukter, valgte flere apotek- og dagligvarekjeder å trekke tilbake produkter som inneholdt stoffet.

Men det er fullstendig opp til den enkelte selger og hans eller hennes samvittighet om de ønsker å selge slike produkter.

Enhver kjøpmann kan fullt lovlig ta inn tåteflasker som inneholder mulige hormonforstyrrende emner og tilby dem til norske forbrukere.

LES OGSÅ: Butikker og apoteker tømmer hyllene

Drøyer med forbud

Allerede 10. juli 2008 sendte Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), den gang SFT, en oppfordring til Miljøverndepartementet om å skjerpe regelverket for hva forbrukerprodukter kan inneholde av helse- og miljøfarlige stoffer.

Bisfenol A er nevnt spesielt. Men ennå har ingenting skjedd.

I Norge er det ennå et godt stykke å gå før et forbud mot miljøgiften kan komme på plass.

- Det er mye dokumentasjon som skal på plass, før det kan tas en vurdering om et eventuelt forbud, forklarer seniorrådgiver Ann Kristin Larsen i Klima- og forurensningsdirektoratet til NRK.no.

Tåteflaske

Bisfenol A finnes i den harde plasten på smokkene og tåteflaskene, som avgir miljøgiften når den varmes opp.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

LES OGSÅ: Giftige barneleker i butikkene

Vil ikke vente på EU

Klif har frist ut året til å sende Miljøverndepartementet en vurdering om regulering av bisfenol A.

Deretter er det opp til departementet å ta en endelig beslutning, som så skal settes i verk.

En EU-avgjørelse var ventet allerede i høst, uten at noe har skjedd.

Larsen i Klima- og forurensningsdirektoratet ser imidlertid positivt på at Danmark og Canada allerede har fått på plass et forbud, og at Sverige nå kommer etter.

- At disse landene går foran med et forbud, ser vi på som en styrke for vårt arbeid med å begrense bisfenol A, sier Ann Kristin Larsen i Klif til NRK.no.

Tåteflasker, lim og lakk

Bisfenol A brukes i polykarbonatplast som finnes i blant annet ulike plastprodukter, samt i hermetikk, lim, lakk og maling.

Bisfenol A finnes i harde plasten på smokkene og tåteflaskene, som avgir miljøgiften når den varmes opp.

LES OGSÅ: Disse tåteflaskene inneholder IKKE bisfenol A

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)