Hopp til innhold

Advarer mot pyntepeiser

- Farlige for mennesker og skadelige for miljøet.

Biopeis
Foto: Produsentene

Nye pyntepeiser, såkalte biopeiser, brer om seg i norske hjem.

Biopeisene trenger ingen skorstein og kan nær sagt monteres hvor som helst. Dette er grunnen til at importører blant annet retter markedsføringen av dekorasjonspeisene mot norske borettslag.

- Biopeisene forbruker oksygenet og slipper avgassene rett ut i rommet. Dette kan være problematisk i små rom og leiligheter, forteller forsker Øyvin Brandt ved Sintef NBL (Norges branntekniske laboratorium) til NRK.

Han vil slett ikke anbefale å sovne i et rom med en brennende biopeis og mener det kan være direkte farlig.

- Lufting er essensielt, sier Brandt.

LES OGSÅ: Advarer mot feil fyring

- Sløsing

Biopeisene har fått navnet sitt fra brennstoffet de benytter, bioetanol, men har ingenting med energiøkonomisering å gjøre.

Sintef-forskeren mener slike pyntepeiser er en uting i en tid da stadig flere blir opptatt av enøk-tiltak.

- I miljøsammenheng er det forkastelig å bruke høyenergibrensel bare for å se flammene. Dette er sløsing med ressurser, mener Øyvin Brandt.

Han får støtte fra andre norske fagfolk.

LES OGSÅ: Tips for vedfyring

Kos og hygge

- Høykvalitetsbrensel som bioetanol bør benyttes til andre formål hvor man ikke har andre alternativer, sier prosjektleder Dag Arne Høystad i Naturvernforbundet til NRK.

Han viser til at det finnes mange gode løsninger for oppvarming og at det er mange andre alternativer hvis man ønsker å lage hygge i stuen.

LES OGSÅ: Dette kan DU gjøre for miljøet

Kvalme og hodepine

Det danske forbrukerrådet har flere ganger uttalt seg kritisk om etanolpeisene.

I 2007 ble det rapportert flere tilfeller av forbrenninger etter kontakt med slike peiser. Det er også meldt om hodepine, kvalme og brystsmerter etter opphold i rom hvor biopeiser er i bruk.

Den danske Sikkerhedsstyrelsen holder nå på å teste ulike utgaver av peisene på oppdrag fra Forbrugerrådet.

Flammer.
Foto: ScanStockPhoto

Svaret på hvor skadelig dampene fra bioetanol er ved avbrenning innendørs, vil komme innen sommeren, ifølge Berlingske Tidende.

Inntil da opprettholder danske forbrukermyndigheter advarselen.

- Bioetanolpeisene svarer til å ha 40 stearinlys
brennende på én gang. Det er som å ha en firhjulstrekker
kjørende i stuen, sier professor Claus Felby ved Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, til Berlingske Tidende.

LES OGSÅ: Miljøskadelig fyring

Bio-betenkeligheter

Ved flere anledninger har det kommet frem at produksjon av bioetanol har alvorlige globale klima- og miljøkonsekvenser.

Blant annet blir regnskog hugget for å gi plass til dyrking av sukkerrør som brukes som råvare i fremstillingen.

Dyrkbare arealer som kunne blitt brukt til matvareproduksjon, brukes i stedet til dyrking av råvarer til biobrennstoff. Dette gjør produksjonen av bioetanol etisk betenkelig i en verden med store sultproblemer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)