Hopp til innhold

Stadig mindre dioksin i maten

Norske forbrukere får i seg stadig mindre av miljøgiften dioksin. Tiltakene mot forurensing fra stoffet har ført til at maten vi spiser er langt sunnere nå enn for få år siden.

Torsk i fiskedisk
Foto: Scanpix / SCANPIX

Gladmeldingen for dem som bekymrer seg for dioksiner og dioksinliknende PCB i matvarer kommer i en faktasamling fra Folkehelseinstituttet. Den viser at selv om det fortsatt finnes rester av slik gift i fisk, meieriprodukter, kjøtt og vilt, så går mengden stadig nedover.

Små mengder dioksin i maten gir ingen akutt virkning på oss mennesker. Problemet er at slike miljøgifter kan lagres i kroppen, spesielt i lever og fettvev. Og det kan gi alvorlige helseproblemer på lengre sikt. Dioksin kan skade forplantningsevne og immunforsvar, mens noe større doser kan gi kreft.

Mer enn halvparten av den dioksinen vi får i oss i Norge i dag stammer fra fisk og skalldyr. 15 prosent av inntaket er det kjøtt som står for, mens fett og matoljer samt meieriprodukter utgjør omlag 10 prosent hver.

Måles i morsmelk

Nasjonalt folkehelseinstitutt viser til nye og gledelige resultater av morsmelkmålinger. Der bekreftes det at norske mødre får i seg mindre dioksin nå enn tidligere. Målingene av morsmelk gir et bilde av hvor mye dioksin som har hopet seg opp i morens kropp etter at hun tidligere har fått i seg stoffet gjennom mat og drikke.

At dioksinnivået synker i morsmelk er altså et tegn på at dioksinutslippene går nedover. Samtidig bekrefter nye analyser av matvarer at miljøbelastningen med dioksiner og dioksinliknende PCB nå er blitt ganske lavt.

Kampen fortsetter

Kampen mot forurensing fra slike miljøgifter er likevel ikke over. Tidligere denne uka rykket Mattilsynet ut med en advarsel til folk mot å spise for mye torskelever. Bakgrunnen er en undersøkelse fra Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning. Der har man sett nærmere på fremmedstoffer i torsk, lodde og reker fra Barentshavet.

Mesteparten av den undersøkte sjømaten ligger godt under de europeiske grenseverdiene, med torskelever som et bekymringsfullt unntak. Der er konsentrasjonen av miljøgiftene dioksin og PCB så høy at den tangerer den nye grenseverdien EU nettopp har innført for fiskelever.

Advarer mot fiskelever

Mattilsynet opprettholder derfor kostholdsrådet sitt om at barn, kvinner i fruktbar alder og gravide ikke bør spise fiskelever. Samtidig oppfordres alle til å begrense inntaket av fiskelever på grunn av forurensing.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)