Gladmeldingen for dem som bekymrer seg for dioksiner og dioksinliknende PCB i matvarer kommer i en
fra Folkehelseinstituttet. Den viser at selv om det fortsatt finnes rester av slik gift i fisk, meieriprodukter, kjøtt og vilt, så går mengden stadig nedover.Små mengder dioksin i maten gir ingen akutt virkning på oss mennesker. Problemet er at slike miljøgifter kan lagres i kroppen, spesielt i lever og fettvev. Og det kan gi alvorlige helseproblemer på lengre sikt. Dioksin kan skade forplantningsevne og immunforsvar, mens noe større doser kan gi kreft.
Mer enn halvparten av den dioksinen vi får i oss i Norge i dag stammer fra fisk og skalldyr. 15 prosent av inntaket er det kjøtt som står for, mens fett og matoljer samt meieriprodukter utgjør omlag 10 prosent hver.
Måles i morsmelk
Nasjonalt folkehelseinstitutt viser til nye og gledelige resultater av morsmelkmålinger. Der bekreftes det at norske mødre får i seg mindre dioksin nå enn tidligere. Målingene av morsmelk gir et bilde av hvor mye dioksin som har hopet seg opp i morens kropp etter at hun tidligere har fått i seg stoffet gjennom mat og drikke.
At dioksinnivået synker i morsmelk er altså et tegn på at dioksinutslippene går nedover. Samtidig bekrefter nye analyser av matvarer at miljøbelastningen med dioksiner og dioksinliknende PCB nå er blitt ganske lavt.
Kampen fortsetter
Kampen mot forurensing fra slike miljøgifter er likevel ikke over. Tidligere denne uka rykket Mattilsynet ut med en advarsel til folk mot å spise for mye torskelever. Bakgrunnen er en undersøkelse fra Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning. Der har man sett nærmere på fremmedstoffer i torsk, lodde og reker fra Barentshavet.
Mesteparten av den undersøkte sjømaten ligger godt under de europeiske grenseverdiene, med torskelever som et bekymringsfullt unntak. Der er konsentrasjonen av miljøgiftene dioksin og PCB så høy at den tangerer den nye grenseverdien EU nettopp har innført for fiskelever.
Advarer mot fiskelever
Mattilsynet opprettholder derfor kostholdsrådet sitt om at barn, kvinner i fruktbar alder og gravide ikke bør spise fiskelever. Samtidig oppfordres alle til å begrense inntaket av fiskelever på grunn av forurensing.