Flere retter kan fint fryses ned og lett tines opp, eller lett gjøres klar i en ildfast form og klar til å sette inn i ovnen mens du gjør noe hyggelig.
Her er oppskrifter på noen smakfulle og sunne matretter.
Bacalao
Fiskeretten bacalao tar rundt en time å lage, og går får å være relativ grei å lage.
Denne oppskriften gir fire porsjoner.
Ingredienser:
400 g klippfisk
600 g potet
1 boks hermetiske tomater
400 g løk
1 stk. rød paprika
2 stk. rød chili
2 dl vann
2 dl olivenolje
Fremgangsmåte:
Legg klippfisken i rikelig med vann 1-2 døgn. Skift vannet 1-2 ganger pr. dag. Rens klippfisken for skinn og bein og del den i små biter. Fiskestykkene legges lagvis i en gryte med rå potetskiver, løkskiver og paprika i strimler. Bland herm. tomater i, finkuttet chilipepper, vann og olje før det helles over i gryta. La Bacalao-gryta få stå og småkoke 40-50 min.
Tomatpai med blåmuggost
Denne retten tar mellom 40 og 60 minutter å lage, og går for å være relativ grei å lage.
Til fire porsoner trenger du følgende:
Mager paideig:
- 2 ½ dl hvetemel
- 75 g smør
- ¾ dl kesam
Fyll:
- 2 dl crème fraîche
- 50 g blåmuggost
- 2 egg
- 4 tomater
- 50 g pinjekjerner
Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene i en foodprocessor og kjør raskt til deigen samler seg. Sett deigen kjølig i ca. 30 minutter. Kjevle paideigen eller trykk den ut i en paiform, ca. 20 cm. i diameter.
Forstek paien ved 200 grader C i ca. 10 minutter. La den avkjøles. Bland sammen crème fraîche, blåmuggost og egg til en krem. Smør den over bunnen av paiskallet.
Del tomater i skiver og fordel oppå. Strø på pinjekjerner, og stek paien ved 200 grader C i ca. 30 minutter til den har fått fin farge.
Spansk fiskegryte
Denne retten tar bare mellom 20 og 40 minutter å lage, og er ikke veldig vanskelig å lage.
Oppskriften gir fire porsjoner.
Ingredienser:
- 400 g torskefilet
- 1 stk. løk
- 1 ss olje
- ¼ ts gurkemeie
- saft og skall av ½ stk. sitron
- 200 g frisk sjampinjong
- 5 dl vann
- 1 stk. fiskebuljong (terning)
- 1 dl matfløte
- salt og pepper etter smak
- 1 ts hakket frisk rosmarin
- 3 stk. tomat
- 100 g rensede reker
Fremgangsmåte:
Skrell og finhakk løken. Surr løk i olje sammen med gurkemeie, sitronskall og sjampinjonger.
Spe med vann, buljongterning og fløte. Kok i ca. 10 minutter. Jevn suppen med maisenna som er utrørt i litt vann. Smak til med krydder og presset sitronsaft.
Del fisken i biter og legg den i suppen. La dette koke noen minutter til fisken er hvit.
Legg i terninger av tomater og rensede reker. Pynt med rosmarin og server suppen med godt brød til.
Tips: Du kan bruke den fiskesorten du har eller som du liker best.