Hopp til innhold

Forhåndslag maten i vinterferien

Ferie handler om å gjøre ting sammen, og ved å lage middagsrettene på forhånd frigjør du mer tid til fellesskapet. Her får du tips til flere enkle retter.

Bacalao

Bacalao

Foto: Pernille Wroldsen / NRK

Flere retter kan fint fryses ned og lett tines opp, eller lett gjøres klar i en ildfast form og klar til å sette inn i ovnen mens du gjør noe hyggelig.

Her er oppskrifter på noen smakfulle og sunne matretter.

Bacalao

Bacalao

Bacalao

Foto: Frukt.no

Fiskeretten bacalao tar rundt en time å lage, og går får å være relativ grei å lage.

Denne oppskriften gir fire porsjoner.

Ingredienser:

400 g klippfisk

600 g potet

1 boks hermetiske tomater

400 g løk

1 stk. rød paprika

2 stk. rød chili

2 dl vann

2 dl olivenolje

Fremgangsmåte:

Legg klippfisken i rikelig med vann 1-2 døgn. Skift vannet 1-2 ganger pr. dag. Rens klippfisken for skinn og bein og del den i små biter. Fiskestykkene legges lagvis i en gryte med rå potetskiver, løkskiver og paprika i strimler. Bland herm. tomater i, finkuttet chilipepper, vann og olje før det helles over i gryta. La Bacalao-gryta få stå og småkoke 40-50 min.

Tomatpai med blåmuggost

Tomatpai med blåmuggost

Tomatpai med blåmuggost.

Foto: Frukt.no

Denne retten tar mellom 40 og 60 minutter å lage, og går for å være relativ grei å lage.

Til fire porsoner trenger du følgende:

Mager paideig:

  • 2 ½ dl hvetemel
  • 75 g smør
  • ¾ dl kesam

Fyll:

  • 2 dl crème fraîche
  • 50 g blåmuggost
  • 2 egg
  • 4 tomater
  • 50 g pinjekjerner

Fremgangsmåte:

Bland alle ingrediensene i en foodprocessor og kjør raskt til deigen samler seg. Sett deigen kjølig i ca. 30 minutter. Kjevle paideigen eller trykk den ut i en paiform, ca. 20 cm. i diameter.

Forstek paien ved 200 grader C i ca. 10 minutter. La den avkjøles. Bland sammen crème fraîche, blåmuggost og egg til en krem. Smør den over bunnen av paiskallet.

Del tomater i skiver og fordel oppå. Strø på pinjekjerner, og stek paien ved 200 grader C i ca. 30 minutter til den har fått fin farge.

Spansk fiskegryte

Spansk fiskegryte

Spansk fiskegryte

Foto: Frukt.no

Denne retten tar bare mellom 20 og 40 minutter å lage, og er ikke veldig vanskelig å lage.

Oppskriften gir fire porsjoner.

Ingredienser:

  • 400 g torskefilet
  • 1 stk. løk
  • 1 ss olje
  • ¼ ts gurkemeie
  • saft og skall av ½ stk. sitron
  • 200 g frisk sjampinjong
  • 5 dl vann
  • 1 stk. fiskebuljong (terning)
  • 1 dl matfløte
  • salt og pepper etter smak
  • 1 ts hakket frisk rosmarin
  • 3 stk. tomat
  • 100 g rensede reker

Fremgangsmåte:

Skrell og finhakk løken. Surr løk i olje sammen med gurkemeie, sitronskall og sjampinjonger.

Spe med vann, buljongterning og fløte. Kok i ca. 10 minutter. Jevn suppen med maisenna som er utrørt i litt vann. Smak til med krydder og presset sitronsaft.

Del fisken i biter og legg den i suppen. La dette koke noen minutter til fisken er hvit.

Legg i terninger av tomater og rensede reker. Pynt med rosmarin og server suppen med godt brød til.

Tips: Du kan bruke den fiskesorten du har eller som du liker best.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)