Hopp til innhold

Må gå i 12 timer for å forbrenne ribba

Sjekk hvor mye du må bevege deg for å forbrenne julens feite fristelser.

Ribbe

Det må mange timers trening til for å brenne bort denne deilige kaloribomben.

Foto: Maria Elsness / NRK

Et skikkelig julemåltid, med deilig ribbe og medisterkaker, en tjukk og god saus, et godt glass drikke ved siden av og en lekker dessert gir deg en kaloribombe av enorme dimensjoner.

Et komplett julemåltid kan lett fylle kroppen med tusenvis av kalorier, og siden mange ikke bare holder seg til ett måltid i julen, er det ikke rart en del legger på seg.

Dessverre er det langt verre å få kaloriene ut av kroppen enn å få dem inn.

Så mye må du trene

For å brenne av deg alle kaloriene, må du sette av tid.

Ifølge en oversikt publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening, må en gjennomsnittlig mann ta seg en 10 timer og 40 minutters gåtur for å forbrenne julemiddagen. En gjennomsnittlig kvinne må ta seg en 12 timer og 20 minutters gåtur.

Heldigvis kan du kutte ned på timene ved å øke tempoet, men til og med da må du sette av god tid.

Jogger du med en snittfart på 8 kilometer per time, må du sette av 5 timer hvis du er mann og 6 timer hvis du er kvinne, for å brenne opp 3.000 kcal (tilsvarende ett komplett julemåltid).

Her ser du en oversikt over hvor mye du må bevege deg for å få god samvittighet etter julemiddagen.

Slik brenner du av deg 3.000 kalorier

Aktivitet

Mann

Kvinne

Gå rolig

10 timer

12 timer og 20 minutter

Gå raskt

8 timer og 40 minutter

10 timer og 40 minutter

Danse

7 timer og 40 minutter

9 timer og 40 minutter

Jogge (8 km/t)

5 timer

6 timer

Sykle (22 km/t)

4 timer og 20 minutter

5 timer og 20 minutter

Løpe (9,7 km/t)

3 timer og 20 minutter

4 timer og 20 minutter

Kilde: Tidsskrift for den norske legeforening og ernæringsfysiolog Tine Sundfør

– Trenger ikke ha dårlig samvittighet

Tine Sundfør

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Selv om du stapper i deg god og feit mat på julaften, trenger du ikke nødvendigvis ha dårlig samvittighet.

– Den ene middagen har ingenting å si for helsen eller vekten for de aller fleste, sier Tine Sundfør, ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Norges helsehøyskole, til NRK.no.

Sundfør legger til at det ikke er uvanlig å gå opp to-tre kilo i julen, men så lenge du klarer å gå ned igjen etter jul, er det ikke noe problem å legge på seg litt.

– De fleste som legger på seg, gjør det ved at de aldri klarer å gå ned de få kiloene de legger på seg i feriene. Når de aldri får gått ned igjen etter en sånn periode, vil kiloene hope seg opp, sier ernæringsfysiologen.

– Tren på julaften!

Blir du uvel av tanken på å få i deg flere tusen kalorier på julaften, er det ingenting i veien med å sette av en halvtime til trening, selv på den store dagen.

– Ta gjerne en liten økt på julaften. Du trenger ikke nødvendigvis dra på treningssenteret, bare kom deg ut og få litt frisk luft, sier Sundfør, som mener en slik økt kan gi en annen positiv effekt:

– Mange vil nok oppleve at julemiddagen smaker bedre hvis de har tatt seg en liten treningsøkt på formiddagen. Dessuten er det mange som bare går rundt og venter uansett, så hvorfor ikke bruke tiden på litt trening?

Et godt tips på tampen

Lise von Krogh

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Bramat.no.

Foto: Solveig Husøy / NRK

I stedet for å kutte ned på den store julemiddagen, kan det være en idé å være forsiktig med alt det andre som hører julen til.

Ett tips er for eksempel å ikke la seg friste for mye av de syv slagene og godteskålen som alltid står fremme.

– Mitt beste råd for julen er å nyte julematen, men styr unna den kontinuerlige småspisingen av sjokolade og småkaker, sa ernæringsekspert Lise von Krogh til NRK.no før jul.

Glem ikke: Mat og godt som kanskje ikke føles usunt, kan være kaloribomber.

– Spiser du fire fiken eller åtte dadler, så får du i deg like mye energi som i en halv liter brus. Da er det mye bedre å spise frisk frukt. Det tar lengre tid å spise, og du klarer ikke å spise så mange av gangen, sier ernæringseksperten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)