Hopp til innhold

La fram belysningsplan for fem år siden - ingen prosjekter gjennomført

I 2009 la plan- og bygningsetaten fram en plan med flere prosjekter som skulle forbedre belysningen i Oslo. Foreløpig er ingen av prosjektene i planen gjennomført – og det kan ta nye fem år.

KRAFTIG ØKNING AV ANTALL OVERFALLSVOLDTEKTER I OSLO

NRK.no presenterte denne uken resultatene av en trygghetsundersøkelse som viser at over halvparten av de 1000 respondentene føler seg utrygge i Oslo sentrum på kveldstid.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Over 500 personer har sendt inn forslag til hva NRK om hva de ville gjort for å øke trygghetsfølelsen i Oslo, blant forslagene er bedre belysning i sentrum og i parker, noe mange også krevde etter voldtektsbølgen i 2011.

Belysningsplanen som først ble vedtatt i byrådet i 2011, går ut på å forbedre belysningen og øke tryggheten for dem som beveger seg til fots i Oslo.

Nå, drøye fire år etter at planen ble lagt på bordet, er fortsatt ingen av prosjektene gjennomført. Så langt finnes det bare en fremdriftsplan.

– Men det må ikke gis inntrykk av at ingenting er gjort. Vi har hatt en forsterket innsats på å holde lys ved like og skifte ut lyspærer når det trengs i parker og mørklagte områder, sier byrådsleder for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen (V).

Tom Kristoffersen

Tom Kristoffersen, seksjonssjef for drift og vedlikehold i Bymiljøetaten.

Foto: Siri Vålberg Saugstad/NRK

Seksjonssjef for drift og vedlikehold i Bymiljøetaten, Tom Kristoffersen, sier at de ennå ikke har fått gjennomført noen av prosjektene fordi etaten mangler bevilgninger. Han tror ikke noe vil skje før tidligst i løpet av 2014.

– Ingen av prosjektene er gjennomført, men målsettingen er at ett av prosjektene i planen skal gjennomføres i løpet av 2014. Sent på høsten vil vi ha en pekepinn på om det kommer bevilgninger, sier Tom Kristoffersen til NRK.no.

Vil ta nye fem år

Og først når etaten får bevilgningene, vil det ta minimum fire til fem år å få gjennomført prosjektene, ifølge Kristoffersen. Da skal etter planen alt av belysning i Oslo sentrum skiftes ut.

– Hva tenker du om at det har tatt så lang tid?

– Det tar lang tid fordi det er en stor jobb både planleggingsmessig og anleggsmessig. Det er ikke bare å henge opp ei lampe, sier Kristoffersen.

– Vi ønsker at alle anbudspapirene skal være i orden før bevilgningene kommer. Da sparer vi tid, sier han.

I Stavanger har mer lys vært ett av suksesstiltakene som i 2010 fikk tallet på overfallsvoldtekter ned i null. I voldtektsverstingen Oslo er fortsatt en del parker og sentrumsområder mørklagte når kvelden kommer.

Plan- og bygningsetaten anslår per nå at belysningsprosjektet vil koste mellom 200 og 250 millioner kroner.

– Vi er klar til å sette i gang

Ola Elvestuen (V)

Ola Elvestuen er byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Hvorfor har dette tatt så lang tid?

– Det lå lenge til planlegging før det kom fram til bystyret. Etter at det ble vedtatt handler det om at vi må ha en god organisering for gjennomføring. Det viktigste nå er at det gjennomføres på en god måte og at vi begynner å se de konkrete resultatene, sier byråd i miljø- og samferdselsseksjonen, Ola Elvestuen til NRK.no.

– Men hvorfor er ingen av prosjektene i belysningsplanen gjennomført ennå?

– Det er fordi vi har ventet på å få en bedre gjennomføringsplan. Vi er klare til å sette i gang. Det handler om midlene som skal prioriteres og dette vil komme når budsjettet legges fram i september, sier Elvestuen.

Ifølge planen skal blant annet Nationaltheatret få egen belysning for at stedet skal framstå tydelig om natten og gi et romlig lys til parkene som i dag er relativt mørke.

I planen heter det også at Grønland torg bør få et høyere belysningsnivå og at det bør utarbeides en samlet plan for å øke tryggheten for dem som beveger seg til fots gjennom Vaterlandsparken og gangforbindelsene til bussterminalen.

– Planen er god. Det er først og fremst en estetisk oppgradering. Denne oppgraderingen vil ha en trygghetsskapende funksjon, sier Elvestuen.

Han sier det vil ta flere år før prosjektene i sentrumsområdene er ferdige. Første prosjekt vil være i området Kvadraturen. Tom Kristoffersen sier at vertikal belysning vil bli brukt i gågatene i Oslo sentrum.

– Vi starter arbeidet gate for gate, torg for torg. Trygghet og sikkerhet er et ledd av belysningsplanen og vi skal bruke vertikal belysning i gågatene. Når man går i byen i mørket ønsker man å se den personen man møter, så da må man ha god vertikal belysning, sier Kristoffersen.

– Mangel på handlekraft

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes, leder i partiet Rødt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hvor vanskelig kan det være å få skrudd inn nye lyspærer? spør leder i Rødt, Bjørnar Moxnes.

– Når ingenting har skjedd siden voldtektsbølgen for to år siden, og det kan ta hele fem år før belysningsprosjektene er gjennomført, må man jo lure på om Høyre-byrådet egentlig tar dette på alvor, sier Moxnes.

– Dette handler om trygghetsfølelsen til innbyggere i Oslo. Erfaringene fra Stavanger viser at bedre belysning er et viktig tiltak for å redusere antallet overfallsvoldtekter. Da er det på høy tid at byrådet får hendene ut av bukselommene, og gjennomfører belysningsprosjektet så fort som overhodet mulig.

– Det står ikke på pengene, for et samlet bystyre støtter planen. Det handler nok snarere om handlekraft, eller mangel på handlekraft, sier Moxnes.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «TryggOslo - Del dine forslag» i nytt vindu