Hopp til innhold

– Oslo er ikke Oslo lenger

I snart 45 år har Ingrid Nygård bodd i Oslo og jobbet som drosjesjåfør. Nå vurderer hun å flytte fra hovedstaden fordi hun mener utviklingen i byen går helt feil vei.

Ingrid Nygård stopper aldri drosjen sin på holdeplasser på Grønland for å plukke opp nye passasjerer.

VIDEO: Ingrid Nygård stopper aldri drosjen sin på holdeplasser på Grønland for å plukke opp nye passasjerer.

– Mye har forandret seg siden jeg flyttet hit fra Romerike 1969. Oslo er ikke Oslo lenger.

– Knivdrap var for eksempel noe vi nesten aldri hørte om før. Nå er vi nesten forundret om vi ikke hører om det i løpet av en uke, hevder Ingrid Nygård (69).

– Jeg sitter og teller på knappene om jeg skal flytte tilbake til Romerike. Men samtidig så vil jeg ikke være for langt unna familien, sier Nygård til NRK.no

Hvem føler seg utrygg i Oslo

Trykk på bildet for større versjon.

Foto: Tom Halsør / NRK

69-åringen har kjørt drosje i hovedstaden i flere tiår og forteller at det er visse områder i byen hun prøver å unngå.

– Jeg stopper aldri på en drosjeholdeplass på Grønland. Er jeg i området etter å ha sluppet noen passasjerer av, slår jeg av taksameteret og kjører vekk fra området etter endt tur. Jeg synes det er greit at vi er et multikulturelt samfunn, men jeg kunne ha klart meg uten den økte kriminaliteten, sier Nygård.

I 2012 var det 28 drapssaker i Norge, viser den nasjonale drapsstatistikken til Kripos. Fire av åtte drap i Oslo ble begått med kniv. I fjor fikk politiet inn 189 anmeldelser for trusler med kniv i Oslo. Antall anmeldelser for legemsbeskadigelse med kniv var i 2012 praktisk talt uendret fra 2011.

Tallene for legemsbeskadigelse med kniv i Norge derimot har gått ned med 23,6 prosent fra 2008 til 2012, og en nedgang på 9,9 prosent når en sammenligner 2012 med 2011, viser tall fra politiet.

  • Hvordan opplever du Oslo? Har du tips til saker i forbindelse med NRK-serien «Trygghetsfølelsen i Oslo»? Kontakt NRKs journalister her, eller send tips til 03030@nrk.no.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Intervju med folk på gata om deres opplevelse av trygghetsfølelsen i Oslo.

VIDEO: Elin Herland og Vigdis Bruun Helland er lei av å føle seg utrygge i Oslo.

– Ble advart mot Oslo

Elin Herland (67) fra Bergen, ble advart på forhånd mot kriminaliteten i Oslo før hun kom på besøk til venninna Vigdis Bruun Helland (68). Det har gjort henne varsom og mistenksom når hun vandrer i Oslos gater.

– Jeg skulle oppover Møllergaten i ni-tiden på kvelden. Det kom tre menn mot meg. Det var bare de og meg på gaten. Jeg tenkte, jeg går ikke på samme fortau som dem, så jeg gikk over til den andre siden, sier Herland.

– Jeg føler at jeg må late som jeg har et ærend når jeg går i gatene her, forteller 67-åringen.

Venninnen Vigdis Bruun Helland (68) føler seg heller ikke trygg i sin egen hjemby.

– Jeg bor på Tåsen og har jobbet i sentrum, i nærheten av Oslo Børs. Jeg føler meg ikke trygg i byen om kvelden. Jeg synes det er trist at vi i Oslo ikke klarer å rydde opp i rusmiljøene.Vi er ikke London eller en annen storby, så hvorfor klarer vi ikke løse disse problemene, spør Helland.

(Artikkelen fortsetter etter kommentarfeltet)

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «TryggOslo - Del dine forslag» i nytt vindu

Dine forslag blir presentert på NRK.no torsdag 20.06. Send inn dine innspill allerede i dag.

– Risikoen for å bli utsatt for kriminalitet er mindre enn frykten

Hva er det folk frykter mest?

Trykk på bildet for større versjon.

Foto: Tom Halsør / NRK

I en spørreundersøkelse som NRK.no har utført, svarer 21 prosent at de er bekymret for sin egen trygghet når de ferdes i Oslo på kveldstid. Tilsvarende tall blir høyere (37 prosent) på nattestid.

Samtidig svarer én av to i aldersgruppen 60 - 99 år at de føler seg svært utrygge på nattestid.

Ifølge NRKs spørreundersøkelse har 22 prosent av de spurte vært utsatt for kriminalitet i løpet av de siste ti årene.

Ingen av de tre kvinnene som NRK.no har snakket med, har selv vært offer for kriminelle handlinger. Men samtlige føler seg likevel utrygge når de ferdes i Oslo.

– Folk kan ha en fornemmelse av hvor det er utrygt, men i virkeligheten er det langt fra det som samsvarer med faktum, sier førsteamanuensis ved Politihøgskolen, Geir Aas til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter etter tabellen)

Har du blitt utsatt for noe kriminelt i Oslo i løpet av de siste ti årene?

 

 

Kjønn

Alder

 

Total

Mann

Kvinne

18 - 29

30 - 39

40 - 49

50 - 59

60 - 99

Ja

22%

21%

22%

25%

27%

17%

19%

19%

Nei

78%

79%

78%

75%

73%

83%

81%

81%

TOTAL

100%

100%

100%

100%

100%

100%

100%

100%

– Mer fokus på trygghet enn noen gang

Han har undersøkt den norske befolkningens trygghetsfølelse i landet. Ifølge rapporten «Trygghet i det offentlige rom» fra 2010, har fokuset på trygghet blitt stadig sterkere de senere tiårene.

– Det er våre forestillinger om hva som er trygt og utrygt som har størst betydning, og ikke nødvendigvis de faktiske forholdene. Det er et veldig tydelig misforhold mellom kriminalitetsnivå og opplevd trygghet, sier Aas.

Geir Aas

Geir Aas er førsteamanuensis ved Politihøgskolen

Foto: Schrödingers katt / NRK

I følge Aas er det oppslag i lokalpressen, samt samtaleemner i lokalmiljøet, som har størst betydning for utrygghetsfølelsen.

– Vi følger med i media og snakker med venner og bekjente. Vi leser ikke kriminalstatistikken før vi går på byen. Vi finkjemmer ikke politiets strasak-tall før vi skal ta en øl, sier Aas.

11 prosent økning på fem år

I 2012 ble det registrert 91.996 lovbrudd i Oslo. I 2008 ble det registrert 82.660 anmeldelser i Oslo.

Det var 9000 flere anmeldelser i 2012, dermed har antall lovbrudd i Oslo økt med 11,3 prosent i Oslo i løpet av en femårsperiode.

I et femårsperspektiv har særlig vinningskriminaliteten gått kraftig opp. Antall anmeldte forhold i økonomisk kriminalitet i Norge økte med 12,3 prosent siden 2008.