Hopp til innhold

Startet kystopprør i Vardø – ønsker engasjement langs hele kysten

I dag aksjonerte vardøværinger mot Per Sandbergs forslag om å skrote leveringsplikten.

Kystaksjonen Vardø 2017

Ifølge ordføreren i Vardø var det samlet cirka 200 personer under dagens markering.

Foto: Vigdis Eriksen Lund

På én dags varsel hadde flere vardøværinger samlet seg til aksjonsmøte, for å markere at Vardø står sammen om kystaksjonen.

Ordfører Robert Jensen sier til NRK at det nå er stort engasjement i Vardø.

– Når en aksjon på én dags varsel klarer å samle 200 mennesker til et aksjonsmøte, så viser det stort engasjement. Vi håper dette er starten på en aksjon langs kysten, som fører til at Per Sandberg får svar på tiltalen om at han ikke opplever noe kystopprør, sier han.

Ordfører Robert Jensen - kystaksjon Vardø

Ordfører Robert Jensen (Ap) holdt appell til vardøværingene som hadde møtt opp.

Foto: Vigdis Eriksen Lund

– Ingen partiaksjon

Kritikken har de siste ukene kommet fra flere hold, etter at fiskeriminister Per Sandberg har foreslått å fjerne plikten trålerne har til å levere fangst til utvalgte landanlegg.

Et av flere forslag til endringer i pliktsystemet for trålerne er at den såkalte tilbudsplikten kan kjøpes ut for 100 millioner kroner – penger som fiskeriminister Per Sandberg mener kan brukes til omstilling eller føres tilbake til lokalsamfunnene som skulle nyte godt av at fisk ble ført til fiskeindustrien på land.

Selv mener Per Sandberg at pliktene er utdaterte, og at hans forslag vil gi mer råstoff til kystflåten – samtidig som totalmengden råstoff i Nord-Norge beholdes.

Sandberg fått støtte fra fiskerikonsernene selv, som ønsker mer fleksibilitet.

Per Sandberg

Fiskeriminister Per Sandberg har måttet tåle mye kritikk etter forslaget om å skrote hele pliktsystemet langs kysten.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Vil beholde fisken

Det ble holdt flere appeller i Vardø i dag. Ordførerens budskap i sin tale var at kysten selv må få beholde fisken, og kunne disponere den på anleggene på land.

Arbeiderparti-ordføreren mener kampen om kvotene er et spill som har pågått siden 2003, og han understreker at kystopprøret ikke er en partiaksjon.

– Vi ønsker at folket langs hele kysten skal føre denne aksjonen. Hele Vardø står samlet bak dette, selv om fisken ikke har kommet på land her på mange år – til tross for at den rettmessig tilhører oss, sier han.

Kystaksjonen 2017 - Vardø

Både små og store møtte opp under dagens markering.

Foto: Vigdis Eriksen Lund

Håper budskapet sprer seg

Vardø-ordføreren håper nå at engasjementet skal bre seg nedover kysten.

– Ja, gruppa som er nedsatt har ambisjoner om det, at flere engasjerer seg, slik at regjering og storting får vite at fisken man har plikt til å levere må blir igjen på land. Vi skal ha tilbake fisken som rederne har manipulert bort fra våre områder, sier han.

For en uke siden oppfordret også fiskebrukeier Ann-Kristin Kvalsvik fra Akkarfjord at flere skulle engasjere seg i kystopprøret, og truet med å sende post til fiskeriministeren.

Send fiskehoder til Per Sandberg

La fiskeriministeren lukte kystopprøret, sier fiskebrukeier Ann-Kristin Kvalsvik fra Akkarfjord. Nå ber hun fiskere langs hele kysten om å aksjonere.

Foto: Ann-Kristin Kvalsvik

Flere nyheter fra Troms og Finnmark