Hopp til innhold
Kronikk

Selvskrytet om «helsekøer» må dempes

Er det «42 000 færre pasienter i helsekø» slik Høyre og Frp hevder? Nå innrømmer også statsminister Erna Solberg tvil om eget «venteliste-skryt».

 Statsminister Erna Solberg kommer ut av stortingsalen etter spørretimen.

'Vi kjenner ikke alle fakta i saken ennå. Men vi vet mer enn nok til statsminister Erna Solbergs gjentakende selvskryt fremstår i et svært underlig lys', skriver kronikkforfatteren. Bildet viser statsminister Erna Solberg på vei ut av stortingssalen etter onsdagens spørretime.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Forrige ukes avsløringer i Dagens Medisin og på NRK, dokumenterer en kraftig omlegging i hvordan sykehusene rapporterer om ventelister. Dette saksfeltet er komplisert. Hvis vi forenkler, mener jeg likevel spørsmålet er følgende: Er en av hovedårsakene til at regjeringen kan si at «færre pasienter venter», i realiteten at pasienter er flyttet fra en ekstern venteliste som offentligheten ser, til en intern venteliste på sykehuset som «ingen» ser?

Svarinnlegget fra helseminister Bent Høie; Ikke tull om ventetider, var kritisk, teknisk og ordrikt, men mange svar gav det ikke.

Onsdagens spørretime med statsministeren i spørretimen i Stortinget, var ikke særlig mye bedre. Men statsministeren erkjenner nå for første gang at tallene hennes kanskje ikke stemmer.

Vi får heller ikke tallene til å stemme

Jeg har i lengre tid stusset over at antall pasienter som venter på behandling, har falt. Tall fra Norsk pasientregister (NPR) viser at andel fristbrudd sank fra 5,2 prosent til 1,1 prosent i perioden august 2013 til desember 2015. Ventetiden sank fra 73 til 62 dager i samme periode.

Vi vet at statistikker om ventetider, ventelister og frister har svakheter og at de derfor må brukes med varsomhet.

Når vi har spurt regjeringen om dette, har svaret kommet kontant; Forbedringene har utelukkende kommet som et resultat av Høyre/Frp-regjeringens politikk. Det viser seg nå å være langt fra hele sannheten. I en kronikk her på NRK Ytring, påpekte Marit Halvorsen, jussprofessor ved Universitetet i Oslo og Per Arne Holman, kvalitetssjef ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, følgende:

  • Antall pasienter som har fått sin henvisning fra fastlege avvist av sykehuset, har økt med 60.000 fra 2012–2015.
  • Pasienter som er plassert i kategoriene «utredning av uavklart tilstand» kontra de som er sendt til behandling, har økt med forholdet 2:1 til 6:1 i perioden 2011–2015.

Det er mange grunner til at pasienter som er henvist til sykehus skal utredes videre. Men det er også liten tvil om at det er «enklere» for sykehuset å ta inn pasienter til en samtale om videre utredning, enn å sette opp time til for eksempel operasjon. Vi vet ikke i dag om tallene over er et resultat av at en slik praksis er satt i system. Men mange, herunder fremtredende forskere, sykehusledere, leger og tillitsvalgte, hevder det er nettopp dette som har skjedd.

Sagt på norsk: Regjeringen har gitt sykehusene klar beskjed om tallene skal bli bedre. Men dersom resultatet av dette råkjøret er at en lang rekke pasienter nå bare er flyttet over i en annen kø uten at dette er utelukkende medisinsk motivert, er dette en alvorlig situasjon. Dette må regjeringen rydde opp i.

FØLG DEBATTEN: Twitter og Facebook

Ikke første gang, men mer alvorlig nå

Det er ikke første gangen vi debatterer ventelister og innfrielse av pasientrettigheter. Dette diskuterte vi også i Arbeiderpartiets regjeringstid. Forskjellen er hvordan tallene brukes.

På vegne av pasientene forlanger vi at alle fakta kommer på bordet.

Vi vet at statistikker om ventetider, ventelister og frister har svakheter og at de derfor må brukes med varsomhet. De siste årene, har derimot Høyre og Frp lagt bort alle hemninger og skrytt ukritisk av egen innsats.

Alle fakta på bordet

Vi kjenner ikke alle fakta i saken ennå. Men vi vet mer enn nok til statsminister Erna Solbergs gjentakende selvskryt fremstår i et svært underlig lys. Jeg kan ikke slå fast at statistikken er «pyntet på», men jeg konstaterer at helseminister Bent Høie det siste året har gitt tvetydige svar på en rekke spørsmål om tilsvarende temaer i Stortinget. Nå skal han og regjeringen få anledning til å svare Stortinget på nytt. På vegne av pasientene forlanger vi at alle fakta kommer på bordet.

I mellomtiden vil jeg anbefale statsministeren å følge sin egen helseministers oppfordring: Ikke tull om ventetider.