Vulkanen Vesuv truer millioner

Opp gjennom historien har vulkanen Vesuv i gjennomsnitt hatt et utbrudd hvert førtiende år. Nå er det over seksti år siden det forrige.

Napoli med vulkanen
Foto: Hans Otto Bordvik / NRK

For tre år siden fant maringeologer avsetninger etter flere gigantiske ras i Napoligulfen. Vulkanforskere slo fast at rasene må ha vært utløst av enorme utbrudd fra vulkanen Vesuv, der gigantiske eksplosjoner har ført til at fjellsiden har kollapset. Dette er det samme som skjedde da Mount St. Helens i USA eksploderte i 1980.

Truer millionby

Byen Napoli med tre millioner innbyggere, vil være truet av utslettelse dersom noe tilsvarende skjer i dag, og det kan føre til et enormt tap av menneskeliv. Myndighetene i byen har ingen evakueringsplaner for de enorme utbruddene som kan komme.

Planene som er laget, omfatter bare moderate utbrudd eller utbrudd av samme type som det i 1944. Den gang nådde ikke lavastrømmene fram til millionbyen, men så heldig er man ikke nødvendigvis neste gang.

Større enn Pompeii

Forskerne har nå også funnet spor på landjorda av skikkelige kjempeutbrudd. Det er utbrudd så store at selv det som begravde Pompeii i året 79 e. Kr blir for lite å regne i forhold.

Så langt har forskerne konkludert med at Vesuv har hatt minst 50 utbrudd de siste 2000 årene. Nå er det 60 år siden det forrige store utbruddet, og vulkanologene ved overvåkingssenteret i Napoli hevder nå at det godt hende at Napolis tre millioner innbyggere vil være i direkte livsfare neste gang vulkanen viser muskler.

SE: Vulkanen Vesuv truer millioner

SE OGSÅ: Newtons sending om vulkaner

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)