Vulkanen Vesuv truer millioner

Opp gjennom historien har vulkanen Vesuv i gjennomsnitt hatt et utbrudd hvert førtiende år. Nå er det over seksti år siden det forrige.

Napoli med vulkanen
Foto: Hans Otto Bordvik / NRK

For tre år siden fant maringeologer avsetninger etter flere gigantiske ras i Napoligulfen. Vulkanforskere slo fast at rasene må ha vært utløst av enorme utbrudd fra vulkanen Vesuv, der gigantiske eksplosjoner har ført til at fjellsiden har kollapset. Dette er det samme som skjedde da Mount St. Helens i USA eksploderte i 1980.

Truer millionby

Byen Napoli med tre millioner innbyggere, vil være truet av utslettelse dersom noe tilsvarende skjer i dag, og det kan føre til et enormt tap av menneskeliv. Myndighetene i byen har ingen evakueringsplaner for de enorme utbruddene som kan komme.

Planene som er laget, omfatter bare moderate utbrudd eller utbrudd av samme type som det i 1944. Den gang nådde ikke lavastrømmene fram til millionbyen, men så heldig er man ikke nødvendigvis neste gang.

Større enn Pompeii

Forskerne har nå også funnet spor på landjorda av skikkelige kjempeutbrudd. Det er utbrudd så store at selv det som begravde Pompeii i året 79 e. Kr blir for lite å regne i forhold.

Så langt har forskerne konkludert med at Vesuv har hatt minst 50 utbrudd de siste 2000 årene. Nå er det 60 år siden det forrige store utbruddet, og vulkanologene ved overvåkingssenteret i Napoli hevder nå at det godt hende at Napolis tre millioner innbyggere vil være i direkte livsfare neste gang vulkanen viser muskler.

SE: Vulkanen Vesuv truer millioner

SE OGSÅ: Newtons sending om vulkaner

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)