Hopp til innhold

Sjekkenettsted vil utestenge sexovergripere

Sjekkenettstedet match.com vil søke opp og kaste ut medlemmer som er dømt for å ha utført seksuelle overgrep.

Illustrasjonsbilde: Nettdating
Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

Den nord-amerikanske varianten av datingnettstedet match.com ble forrige uke saksøkt av en kvinne i California som har brukerkonto på nettstedet. Hun skal ha blitt voldtatt av en mann hun har blitt kjent med på nettstedet og møtt i virkeligheten. Mannen skal ha vært dømt for en rekke seksuelle overgrep fra før, skriver nettstedet CNN. I USA fins det gjennom det amerikanske justisdepartementet et statlige register som har oversikt over personer de kategoriserer som seksuselle overgripere. Registeret administreres av Office of Sex Offender Sentencing, Monitoring, Apprehending, Registering, and Tracking, også kalt SMART.

Personer som er medlemmer av sjekkenettsteder oppretter seg en profil. På den legger brukerne ofte inn et profilbilde, alder og noen ord om seg selv. Når en person er medlem at et sjekkenettsted, kan den bli kjent med andre som søker etter partner. Det er vanlig at medlemmene har et eget kallenavn. Medlemmene kan sende meldinger til hverandre og bli kjent, etter hvert velger noen å treffes, og det har blitt mange par på denne måten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ulike datingnettsteder
Foto: kollasj av skjermdumper / NRK

Vil utestenge overgripere

Match.com i USA har etter søksmålet uttalt til CNN at de kommer til søke medlemmer opp mot registre over personer som er dømt for seksuelle overgrep.

Sjekkestedet match.com opererer i en rekke land, også Norge. Det er medlemmene på dette sjekkenettstedet i USA som risikerer å sjekkes for dommer mot seksuelle ovegrep, og kastes ut av nettstedet.

- Ikke helt trygt

Mandy Ginsberg,som er sjefen for den nord-amerikanske match.com, understreker til CNN at selv om de vil gjøre bakgrunnsjekker av medlemmer, kan de ikke garantere at stedet er helt trygt. Det er fordi de ikke kan ha kontroll over alt det brukere kan komme til å gjøre. De kan gjøre sjekkenettstedet tryggere på noen områder, men Ginsberg er opptatt av at nettstedet ikke må gi noen falsk trygghet. I retningslinjene til nettstedet står det at brukerne selv er ansvarlig for det som skjer når de møter andre brukere, opplyser CNN.

Det har også vært en rekke eksempler på andre måter der brukere ved nettsteder har gjort seg noen uheldige erfaringer. NRK.no har tidligere skrevet om personer som har blitt svindlet for pengebeløp av noen de har møtt gjennom datingnettsider.

Mange nordmenn nettsjekker

Det fins en rekke datingnettsider i Norge. En rekke av dem er norske varianter av utenlanske nettsteder, slik som internasjonale match, q500 og nordiske Møteplassen . Det fins også norske datingnettsider, slik som sukker , kristendate og nettdating.

Nettsjekkingsekspert Lin Prøitz, er postdoktor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo. Hun anslår at det er et sted mellom 600.000 og 800.000 nordmenn som er medlemmer på datingnettsider i Norge.

En rekke par møtes gjennom nettdatingnettsider.
Foto: Juha Tuomi

Kritisk til vandelsjekk

Lin Prøitz sier til NRK.no at hun er kritisk til at et kommersielt datingnettsted kan søke opp brukernes vandel. Hun sier at det nettstedet gjør er en klassisk problemstilling i samfunnet. Når en person er dømt og har sonet sin dom og kommer tilbake til samfunnet, skal den da få nye muligheter eller merkes, spør hun. Siden det er andre regler som gjelder i Norge, tror hun ikke det vil bli aktuelt at norske datingnettsider kan søke opp og utestenge nordmenn som er dømt for seksuelle overgrep fra nettsidene.

- Bruk vanlige forhåndsregler

Lin Prøitz
Foto: Universitetet i Oslo

Nettdatingeksperten Prøitz sier at medlemmene av nettdatingsider må bruke vanlige forhåndsregler når de møter mennesker på nett. - Jeg skjønner at en er kritisk til det en kan møte på nett. Da bør de huske hvordan de oppfører seg på offentlige steder, som for eksempel utesteder. Det er visse forhåndsregler en bør ta. Personer bør sikre seg og ikke sette seg selv i fare. Det må de også gjøre på nett, sier Lin Prøitz. Når personer som har blitt kjent gjennom nettdatingsider bestemmer seg for å treffes anbefaler hun at de googler hverandre, og møtes på et offentlig plass som en kafè første gang de møtes.

- Er det trygt å være på datingnettsteder?

- Det er stort sett trygt. Det skjer jo dessverre i blant noen uheldige hendelser når folk treffes gjennom nettet, slik som det også gjør i offentligheten. For det meste er det gode hendelser som kommer ut av nettdating, understreker Prøitz.