Hopp til innhold

Arkitekt vil bygge hus med 3D-printer

En nederlandsk arkitekt har planer om å bygge et stort hus ved hjelp en 3D-printer. Huset skal ferdigstilles i løpet av 2014.

3D-print bygning

Kan dette bli verdens første bygning laget av en 3D-printer? Janjaap Ruijssenaars tror i hvert fall det.

Foto: Universe Architecture

Utviklingen av 3D-printing har kommet langt de siste årene, og teknologien gir muligheter man tidligere bare kunne drømt om.

Nettstedet Mashable skriver om ni ulike måter 3D-printing kan forandre verden på, og Schrödingers katt hadde nylig et innslag om hvordan teknologien kan gjøre husbygging langt mer effektiv - og billigere.

Verdens første 3D-printede hus

Den nederlandske arkitekten Janjaap Ruijssenaars (39) er en av de som ser potensialet i 3D-printere. Han planlegger å bygge et helt hus ved hjelp av teknologien - og det skal stå ferdig allerede om et år.

Ruijssenaars har alliert seg med den italienske 3D-printeksperten Enrico Dino, mannen bak den høyteknologiske 3D-printeren D-shape.

3D-bygning

En avansert 3D-printer skal realisere prosjektet som skal stå ferdig i 2014.

Foto: Universe Architecture

D-shape er en avansert robotmaskin som ifølge Dino kan bygge bygninger i full størrelse, ved hjelp av sand og et spesielt bindemiddel. Resultatet blir ifølge D-shapes hjemmeside et marmorlignende materiale som skal være sterkere enn sement.

Ruijssenaars og Dino planlegger å printe ut deler på 6 x 9 meter, og disse delene skal legges sammen slik at det blir en komplett bygning.

– Dette vil bli verdens første 3D-printede bygning. Jeg håper det kan åpnes for offentligheten når det er ferdig, sier Ruijssenaars til nettstedet 3ders.org.

Huset som skal bygges har blitt døpt «Landscape House» og er formet som Möbius strip - bygningen har ingen ende.

– Vi vil at designet skal gjenspeile naturen. Landskap er uendelig, og vårt spørsmål var om vi kunne designe et hus som ikke har noen begynnelse, og ingen slutt, sier arkitekten.

Konstruksjonen er Ruijssenaars bidrag til arkitektkonkurransen Europan,

3D-printet bygning forfra

Huset som arkitekten vil bygge har ingen begynnelse og ingen ende.

Foto: Universe Architecture

– Tror det blir annerledes enn tegningene

Steinar Killi, førsteamanuensis ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo, er en av Norges fremste eksperter innen 3D-printing.

Han tror ikke den nederlandske arkitekten har tatt seg vann over hodet når han sier at han skal bygge et helt hus ved hjelp av en 3D-printer.

– Jeg vil nok tro han vil klare å lage et hus, men jeg tror det vil bli annerledes enn tegningene. Utfordringer slik som styrke, andre materialer, størrelse, kostnader og lignende vil nok fremtvinge endringer i designet, sier Killi til NRK.no.

Han forklarer at D-shape-teknologien har sin styrke ved at den integrerer funksjoner i bygningselementene, for eksempel vann, avløp, strøm, varme, og at det derfor vil forenkle sammenstillingen av elementene.

– Så svaret er vel ja, jeg tror han kan få det til, men det forutsetter en god økonomi og vilje til å endre til dels mye på designet underveis.

– Hvor lenge er det til vi får se 3D-printing i byggebransjen her i Norge?

– Jeg tror det ligger et godt stykke frem i tid. For at det virkelig skal bli i stor skala må det komme et større gjennombrudd både når det gjelder materialer og for fremstillingsmetoden, som nå er for treg og kostbar.