Hopp til innhold

Snart kan du lage dine egne våpen - med printeren

3D-printere blir billigere og billigere, og du kan allerede nå skrive ut våpendeler. Norsk politi er ukjent med utviklingen.

3D-printere er en relativt ny teknologi på hjemmemarkedet. Printerne bruker datategninger til å lage tredimensjonale modeller av nesten hva det skulle være, og hjemmebrukerne deler datategninger med hverandre, blant annet på nettstedet Thingiverse, og gjennom torrenttjenester som The Pirate Bay.

Det er spennende teknologi med mange bruksområder, men ikke alle av dem er like uproblematiske.

For allerede nå kan du printe ut våpendeler, helt fritt. Våpenloven er klar på at det er ulovlig, men rent praktisk blir det nok vanskelig for politiet å stoppe deg. Det finnes mange datategninger fritt tilgjengelig på nettet, og ifølge flere youtube-filmer kan du enkelt lage grunnlaget til en automatrifle eller et plastvåpen (se film øverst i saken).

Fant sluttstykke til automatrifle

NRK.no fant enkelt tegninger til en rekke våpen på internett, og det var ikke noe problem å laste ned tegningene til egen datamaskin. Med det rette utstyret kan man lage en lovlig regulert del av avfyringsmekanismen til en AR-15 - det samme automatvåpenet som ble brukt i Aurora i Colorado, da 12 personer ble skutt og drept under en kinopremiere.

Heldigvis, vil kanskje mange si, bruker de fleste av hjemmeprinterne plast som grunnlagsmateriale, og det har vist seg å være en utfordring å få framstilt våpendeler som er holdbare. Men samtidig foregår dugnadsarbeidet på mange gutterom og i kontorkroker rundt om i verden.

Teknologien er likevel såpass ny at norsk politi ennå ikke har sett nærmere på saken. Ifølge Våpenloven er det ulovlig å framstille våpen, men det kan være vanskelig å håndheve denne loven om framstillinga skjer bak lukkede gardiner på hobbyrommet hjemme.

NRK.no har vært i kontakt med flere instanser i politiet, både Våpenkontoret, Kripos, PST og Politidirektoratet, men ingen av dem ville gi noen uttalelse i saken.

Vi søkte også om tillatelse til å framstille et våpen i forbindelse med saken, men fikk nei fra Oslo politidistrikt, med bakgrunn i at de ikke ville medvirke til å lage en oppskrift for våpentilvirkning.

Ingen av politinstansene var klare over at teknologien og tegningene var tilgjengelige.

– Bekymringsfullt

Tirsdag avholdt selskapet Watchcom sin årlige «Paranoia»-konferanse, en samling seminarer for IT-sikkerhet. Blant foredragsholderne var Marc Goodman, som har jobbet med sikkerhetsspørsmål for Interpol, FN og NATO. Han er en ettertraktet foredragsholder, og er spesialist på cyberkriminalitet, cyberterrorisme og beskyttelse av infrastruktur.

Han er bekymret for at 3D-printere kan misbrukes.

– Med dagens teknologi er alt blitt mye mer tilgjengelig, også ting som tidligere ble kontrollert av statlige myndigheter. Nå kan hvem som helst med en 3D-printer lage våpen uten restriksjoner. Det er bekymringsfullt, sier Goodman.

Ildsjel fratatt printeren

I USA har miljøet rundt 3D-printing kommet noe lenger, og bekymringene er større, tross friere våpenlov. I oktober ble en av ildsjelene bak ett av prosjektene fratatt sin 3D-printer. Cody Wilson er mannen bak prosjektet «Wiki Weapon», som var tenkt å gjøre håndvåpen tilgjengelig for alle i verden. Ikke uventet holder studenten til i Texas, en av de mest våpenliberale statene i USA. Han har høstet anerkjennelse for sitt prosjekt, men også skarp kritikk.

USA har enkelte regler som begrenser privatpersoner å framstille våpen. I Norge må man ha løyve. Framstiller man et våpen uten lov, kan man bli straffet etter våpenloven.

Billigere printere på vei

Teknologien som ligger til grunn for 3D-printing har vært med oss lenge. I mange år har den vært forbeholdt industrien, som har brukt maskiner til å lage prototyper. Men de siste årene har elektronikkinteresserte verden over begynt å sette sammen sine egne maskiner.

Og deretter har firmaene kastet seg på. Det er i dag mulig å finne seg en printer for litt under seks tusen kroner, og nye maskiner er på vei fra Kina, der prisen trolig vil ligger på det halve igjen. Det betyr at maskinen snart er allemannseie, som vi tidligere har skrevet på NRK.no.

Teknonettsider har de siste årene fortalt om alt fra gitarer, sko, hele hus og bikiner, til gourmetmåltider, kjeveproteser og husnøkler.

Maskinene kan i teorien produsere alt mulig, så lenge den har tegninger å jobbe ut fra, og i stadig flere materialer. Hovedsakelig er det nå plast i flere utgaver, farger og kvaliteter, men det finnes også metallprintere.

Prisen og størrelsen tilsier at disse maskinene fortsatt er forbeholdt industrien, men utviklingen tilsier at også disse maskinene vil bli tilgjengelige for privatmarkedet innen få år.